8 beste afleveringen van Black Mirror

Op 29 december komt het 4e seizoen van Black Mirror op Netflix te staan. Het is een succesvolle Netflix serie en voor mij één van de origineelste series van dit moment.

Deze bijzondere serie geeft een beangstigende, maar interessante kijk op de verdere technologische ontwikkelingen. Deze technologische ontwikkelingen kunnen uiteindelijk tot een doemscenario's leiden. Black Mirror herinnert ons hieraan!

We zijn allemaal omgeven door techniek. In ieder huis, op ieder bureau én in iedere handpalm bevindt zich tegenwoordig een scherm. Het is ''de zwarte spiegel'' van de 21e eeuw.

Omdat Netflix in december het 4e seizoen online zet én omdat alle afleveringen los van elkaar te bekijken zijn, heb ik op een rij gezet wat ik de beste afleveringen van de afgelopen 3 seizoenen vind...

8. Entire History of You (seizoen 3, afl. 3)

Black Mirror Entire History of You

De aflevering is voor sommigen misschien saai, maar het idee is wel heel cool. Met een ”Grain” wordt alles wat mensen meemaken opgenomen. Hierdoor is hun complete verleden op ieder moment terug te kijken en met elkaar te delen.

Het hele idee van de ”Grain” zorgt voor vette beelden. Zo moet een Liam bijvoorbeeld laten zien wat hij de afgelopen 24 uur heeft gezien, voordat hij de beveiliging van een luchthaven mag passeren. Daarnaast kijken Liam en Ffion tijdens de seks naar oudere, intensere beelden, van toen ze voor het eerst seks hadden.

The Entire History of You volgt Liam (Toby Kebbell). Wanneer hij  zijn vriendin Ffion (Jodie Whittaker) ziet lachen om de grappen van haar ex Jonas (Tom Cullen), begint hij haar te wantrouwen. Liam dwingt zijn vriendin meer te laten zien over hun relatie. Is ze wel eerlijk geweest over haar verleden met Jonas?

Deze interessante aflevering laat zien dat technologie slecht is en dat mensen misschien nog slechter zijn. Het zorgt uiteindelijk voor een enorme teleurstelling…

7. Playtest (seizoen 3, afl. 2)

Black Mirror Gametest

Playtest is een horror-aflevering van Black Mirror. Het is een spannende en interessante aflevering. De aflevering is iets wat vaag, maar dat zijn meer afleveringen van Black Mirror.

Playtest volgt de Amerikaanse Cooper Redfield (Wyatt Russell). Voor we Cooper ontmoeten ontvluchtte hij zijn ouderlijk huis om een wereldreis te maken. Nu is Cooper in het Verenigd Koninkrijk en is al zijn geld op. Hij zoekt een manier om zijn ticket naar huis te betalen en zijn moeder eindelijk gerust te stellen.

Cooper ziet een vreemde advertentie van één van de grootste gamebedrijven ter wereld. Hij kan geld verdienen door deel te nemen aan een experimentele game. Cooper is nogal naïef en vindt het geweldig dat hij geld kan verdienen met gamen.

Hij besluit om deel te nemen aan deze experimentele horrorgame. Hij komt terecht in de meest intense mentale proef van zijn leven. Langzaam begint de game uit de hand te lopen en is het moeilijk te zeggen waar de game stopt én de werkelijkheid begint…

6. The National Anthem (seizoen 1, afl. 1)

De allereerste aflevering van Black Mirror laat zien dat de makers écht out-of-the-box denken. In The National Anthem zien we Minister Michael Callow (Rory Kinnear), die wakker wordt met het bericht dat de geliefde prinses Susannah (Lydia Wilson) is ontvoerd.

De Britse bevolking krijgt vervolgens de boodschap dat de prinses alleen wordt vrijgelaten als minister Michael Callow op televisie seks heeft met een varken. Hoe ziek!

Met een huilende prinses op televisie en een enorme druk van de bevolking, moet Michael een keuze maken. Gaat hij seks hebben met een varken op de nationale televisie, om zo de prinses te bevrijden?

5. White Christmas (seizoen 2, afl. 4)

White Christmas is een populaire, duistere én iets wat vage aflevering van Black Mirror. In deze aflevering komen een aantal verhalen samen, die gaan over op hol geslagen technologieën gedurende de kerstdagen.

De aflevering begint in een afgelegen buitenpost in het midden van een besneeuwde wildernis. Hier brengen Matt (John Mamm) en Potter (Rafe Spall) samen kerstmis door.

Matt is het kerstdiner aan het voorbereiden. Hij vraag Joe wat hem naar deze besneeuwde blokhut heeft gebracht, iets wat ze in 5 jaar nooit met elkaar besproken hebben. Omdat Joe nogal terughoudend is, begint Matt te vertellen waarom hij hierheen kwam…

4. White Bear (seizoen 2, afl. 4)

Black Mirror White Bear

White Bear is de 4e aflevering van het 2e seizoen. Het is dé favoriet van vele Black Mirror kijkers. Deze mysterieuze aflevering laat kijkers de hele aflevering in verwarring over wat er precies gebeurd. Pas in de laatste minuten wordt duidelijk wat er precies aan de hand is.

De aflevering begint als Victoria Skillane (Lenora Crichlow) wakker wordt. Ze weet zich niks meer van haar eigen leven te herinneren. Wanneer ze naar buiten gaat wordt ze achtervolgt door moorddadige aanvallers. De omstanders praten niet met haar en filmen alle gebeurtenissen.

Victoria is compleet in paniek en snapt niet wat er gaande is. Op het einde wordt duidelijk waarom ze dit alles moet doorstaan…

3. Shut Up and Dance (seizoen 3, afl. 3)

Shut Up and Dance bevat minder futuristische technieken. De gebeurtenissen uit deze aflevering zouden anno 2017 al kunnen plaatsvinden. Hierdoor komt deze aflevering misschien nog harder binnen. Want wie kijkt er mee wanneer we achter onze laptop zitten?

Aflevering 3 van seizoen 3 volgt 4 slachtoffer die worden gechanteerd. Kenny (Alex Lawther) is een tiener die wordt gefilmd, terwijl hij achter zijn laptop aan het masturberen is. Vervolgens wordt hij gebeld door de hacker. Die geeft hem de opdracht om allerlei criminele acties uit te voeren. Wanneer hij dit niet doet wordt die video van hem gepubliceerd.

Door de enorme schaamte is Kenny bereidt om extreme dingen te doen. Kenny wordt vergezeld door Hector (Jerome Flynn, Game of Thrones), een man van middelbare leeftijd. Hector wordt op een andere manier gechanteerd door dezelfde hacker…

2. Nosedive (seizoen 3, afl. 1)

Het is tegenwoordig misschien mogelijk om iemands populariteit af te meten aan het aantal volgers of Instagram of likes op Facebook. In Nosedive gaat het allemaal een stuk verder.

Mensen hebben in Nosedive een score die gebaseerd is op hun populariteit. Deze score is voor iedereen zichtbaar. Bij ieder sociaal contact geven mensen elkaar een beoordeling. De score zorgt voor een bepaalde status. Mensen met een hoge score krijgen bepaalde privileges en kunnen bijvoorbeeld in een mooiere woning wonen.

Lacie Pound (Bryce Dallas Howard) is geobsedeerd door haar score. Door haar onverbiddelijke positiviteit en toewijding heeft ze een 4.2 als score. Op zoek naar een manier om haar score nog verder te verhogen, neemt ze contact op met haar gemene, maar populaire ”jeugdvriendin” Naomi (Alice Eve).

Lacie wordt tot haar verbazing uitgenodigd voor haar bruiloft. Hier komen allemaal mensen met een ”elite-score”. Dit biedt haar eindelijk de mogelijkheid om haar 4.2. te laten stijgen. Wat kan er nu nog mis gaan?

1. Be Right Back (seizoen 2, afl. 1)

Black Mirror Be Right Back

Be Right Back is de 1e aflevering van het 2e seizoen. In deze aflevering staat de volgende vraag centraal: ”Wat zou jij doen om jouw overleden geliefde terug te brengen?”.

Deze diepgaande aflevering volgt Martha (Hayley Atwell), die het verlies van haar geliefde Ash (Domhnall Gleeson) probeert te verwerken.

Martha kan haar leven maar niet voorzetten zonder Ash. Dan wordt ze geïnformeerd over een nieuwe technologie, die haar opnieuw in contact kan brengen met Ash. Deze technologie heeft alles wat Ash ooit op internet heeft gedaan opgeslagen. Hierdoor kan het zijn gedrag imiteren, waardoor het lijkt alsof ze weer contact met hem heeft.

Gedreven door de enorme pijn van zijn afwezigheid, besluit Martha om de technologie uit te proberen. Martha’s contact met ”Ash” zorgt voor ontroerende en intense scenes. De technologie test Martha’s vermogen om hem los te laten. En het einde van deze aflevering? Super intens!