KLEM krijgt een twee seizoen

De première-aflevering van KLEM trok maar liefst 1,4 miljoen kijkers. Daarmee staat deze misdaadserie op de derde plek in de lijst van best bekeken televisieprogramma's.

Voor de VARA is dit reden genoeg om de productie van het tweede seizoen groen licht te geven!

Dit najaar gaan de opnames van start en de afleveringen zullen naar verwachting in de herfst van 2018 worden uitgezonden op NPO1.

KLEM

De Nederlandse serie gaat over Hugo Warmond (Barry Atsma), een keurige belastingambtenaar met twee jonge dochters, Suzan en Laura. Suzan is bevriend met de dochter van de onlangs vrijgelaten crimineel Marius Milner (Jacob Derwig) en zijn vrouw Kitty (Georgina Verbaan).

Wanneer Hugo zijn dochter komt ophalen wordt Marius voor zijn ogen neergeschoten. Hij redt zijn leven maar hierdoor beschouwen de daders hem als een handlanger van Marius.

Langzaam en ongewild raakt hij verzeild in de criminele wereld en komt zijn goede baan bij de belastingdienst op het spel te staan. Kortom, hij zit KLEM.

Uit het leven gegrepen

Uit het leven gegrepen “Het is een explosief mengsel tussen de boven- en onderwereld,” licht Barry Atsma toe in een interview over de dramaserie. De verhaallijn lijkt uit het leven gegrepen, want tijdens de draaiperiode vond er in Amsterdam-Zuid een liquidatiegolf plaats.

“Er werden mensen neergeknald terwijl wij aan het doen waren alsof. Het is raar als je zo’n script gaat doen en je komt erachter hoe actueel het is. Dat maakt het wel eng,” aldus Atsma bij RTL Late Night.

Willem Holleeder

Jacob Derwig, die voor zijn rol als Marius een Gouden Kalf won, liet zich inspireren door Willem Holleeder. “Voor Marius zocht ik naar iets waarvan je denkt, die kom ik liever niet in het donker tegen.”

Scenarist en regisseur Frank Ketelaar kwam op het idee voor KLEM door een ervaring van zijn eigen dochter. “Ze kwam ooit vervroegd thuis van een Halloweenronde langs de deuren. Ze kon niet doorlopen omdat er een dode man op straat lag. Het was Evert Hingst, de ‘advocaat van de onderwereld’, aldus de maker. “Dat intrigeerde me. Ik woon in Amsterdam-Zuid. Een keurige kakbuurt, maar ook de plek waar figuren als Willem Endstra en ‘de dominee’ Klaas Bruinsma leefden en zijn geliquideerd.”

Over het tweede seizoen wil Ketelaar niet veel kwijt: “Alle karakters die het eerste seizoen overleven zullen terugkeren in het tweede seizoen.” Tot die tijd kunnen we genieten van de overige 9 afleveringen in de misdaadserie. De tweede aflevering is te zien vanaf donderdag 26 januari