Lyne Renee over haar rol in de spionagethriller Deep State

Deep State is een nieuwe Amerikaanse thriller van FOX. Deze spannende serie is vanaf 12 april te zien.

We hadden een interview met hoofdrolspeelster Lyne Renee, die de rol van Anna Easton heeft. Lyne vertelde ons meer over haar personage, de opnames én waarom we deze serie écht moeten zien….

Over Deep State

De serie volgt Max Easton en Anna Easton. Ze hebben een normaal leven met hun 2 kinderen. Max is een gepensioneerd MI6-agent, die wordt opgeroepen voor nog één laatste opdracht. Hij heeft hier geen interesse in, tot hij ontdekt dat zijn zoon is vermoord. Max gaat op missie, maar wie kan hij vertrouwen in en wereld waar werkelijkheid en fictie moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn?

Hoe heb je je voorbereid op de rol van Anna Easton?

Ik heb mezelf verplaatst in iemand die in Frankrijk woont, getrouwd is én 2 kinderen heeft. Wat doet een moeder dan als alles ineenstort? Omdat Anna moeder is, staat niet alleen haar eigen veiligheid, maar ook dat van haar kinderen op het spel!

Anna komt terecht in een emotionele rollercoaster. Ik heb me voorbereid door mezelf in haar schoenen te plaatsen, letterlijk en figuurlijk…

Niet alleen de veiligheid van Anna staat op het spel, maar ook die van haar kinderen – Lyne Renee

Hoe gaan de opnames met 2 kinderen op de set?

Wanneer je met 2 kinderen op een set staat word je daar ook verantwoordelijk voor, ondanks dat hun ouders ook aanwezig waren. Op een gegeven moment begonnen de kinderen mij ook als een moederfiguur te zien.

Je moet daardoor goed bekijken wanneer je afstand neemt om voor jezelf te kiezen. Want op een set staan honderden mensen om je heen en als je dan ook 2 kinderen om je heen hebt, kan het soms wel even te veel zijn.

Moet een scène eigenlijk vaak opnieuw worden opgenomen?

Deep State

Dat is bij iedere scène anders. Meestal repeteren we een aantal keer. We kijken dan waar iedereen gaat staan en wie naar welk punt loopt. Daarnaast worden de camerastandpunten bepaald. Ik denk dat een scène meestal 5 tot 6 keer wordt opgenomen voordat deze goed is.

Ik vind het mooi dat het verhaal zich afspeelt in Iran, Irak, Libië, maar ook in Frankrijk en Engeland. Hebben de opnames ook echt in deze landen plaatsgevonden?

We hebben veel scènes opgenomen in Casablanca en Londen. De scènes die zich afspelen in de Franse Pyreneeën zijn opgenomen in Ifrane, in het Atlasgebergte in Marokko. Iedereen die de serie kijkt denkt ook echt dat het de Franse Pyreneeën zijn.

Je bent de vrouw van Max Easton en moeder van 2 kinderen. Max moet nog één laatste opdracht uitvoeren voor de MI6. Wanneer hij erachter komt dat zijn zoon is vermoord, stemt hij in met deze opdracht en gaat hij op missie. Wat wordt ”de missie” van Anna?

Het wordt Anna’s missie om ervoor te zorgen dat haar kinderen veilig zijn. Anna wordt namelijk door de MI6 gebruikt als lokaas, om te zorgen dat Max doet wat ze van hem vragen. Ze bedreigen Anna en haar kinderen dus!

Wat er vervolgens allemaal gebeurt houd je niet voor mogelijk. De omslag is gigantisch! Van een perfect leven naar een leven op de vlucht, waarbij je jezelf én je kinderen in leven moet houden. Hoe zorg je dat niet gevonden wordt als je je moet verbergen voor de MI6?

Het fascinerende van Anna is dat ze geen standaard moeder is. Ze schiet zelf meteen in een versnelling. Ik wilde van Anna ook écht iemand maken die heel authentiek is, maar die niet zomaar een schaapje is die je zomaar omver duwt. De kijkers gaan wel verschieten van waar Anna allemaal toe in staat is!

Waarom heeft Anna wantrouwen naar Max toe?

Het is logisch. Want Anna stelt Max de vraag: ”’What kind of banker were you?”. Hier kan hij geen antwoord op geven. Stel je voor dat je man géén antwoord kan geven op dit soort vragen! Ik zou zelf ook antwoorden gaan zoeken. Als ze vervolgens de video van Max vindt, waarin hij zegt dat hij voor de MI6 werkt, dan stort haar hele wereld in.

Stel je voor dat je man hier géén antwoord op kan geven! – Lyne Renee

Kun je als acteur of actrice zelf invulling geven aan je personage?

Ik had een hele goede kijk op hoe ik Anna wilde spelen. Scenarioschrijver Matthew Parkhill gaf me de vrijheid om zelf invulling te geven aan mijn rol. Hij kwam aan het einde van de opnames naar me toen om te zeggen dat ik hem heel erg had verrast. Hij had Anna op papier uitgewerkt, maar ik heb daar mijn eigen draai aan gegeven. Ik denk dat het ook heel belangrijk is dat een acteur of actrice zelf invulling kan geven aan haar personage.

Hoe is het om met Mark Strong te acteren?

Deep State Mark Strong

Mark is heel genereus, warm en lief. Ik heb een hele goede samenwerking met hem gehad. Ik weet nog heel goed dat ik voor het eerst met hem moest acteren. Het was direct een heftige scène, waarbij ik nogal zwaar uit de hoek moest komen. Het was een scène met veel boosheid en onrust. Ik moest daarbij wel even tegen mezelf zeggen: ”dit is niet Mark Strong, dit is Max Easton. Hij heeft 10 jaar tegen je gelogen en nu ga je hem op z’n donder geven!”.

Leer je ook iets van elkaar?

Je natuurlijk! Je leert heel veel van elkaar. Als je zo dicht bij iemand komt te staan, leer je hoe zo iemand op de set staat, hoe die zich voorbereid én hoe die met anderen op de set omgaat.

De meeste mensen beseffen niet dat zo’n set echt een machine is die heel snel draait. Op de set zijn bijna altijd zo’n 200 tot 300 mensen aanwezig. Je moet dan héél goed voorbereid zijn en je zo goed mogelijk concentreren op het verhaal.

Je probeert de rest te vergeten. Mark begeleid dat heel mooi. Hij was heel open naar nieuwe mensen op de set. Het is allemaal heel soepel verlopen en het was dus heel fijn om met Mark te werken.

Zijn er ook scènes die moeizaam verliepen?

Nee, eigenlijk niet. Daar is bijna geen tijd voor. De dagen zijn heel heftig. Soms hebben we wel 7 scènes per dag opgenomen! Omdat alles heel snel gaat moet je écht heel goed voorbereid zijn.

Ik vind de overgangen heel goed. De ene scène gaat er een bom af in Irak en het andere moment loopt Max heel relaxt met een stokbroodje in zijn hand door Frankrijk. Daarnaast vind ik de intro héél cool. Waarom denk jij dat de serie een succes wordt?

De serie wordt een succes doordat de 2 verhaallijnen heel mooi naast elkaar lopen én in elkaar verweven zijn.

Het politieke verhaal is nu heel actueel. Matthew Parkhill heeft de scenario’s van aflevering 7 en 8 zelfs geschreven tijdens de opnames van de 4de en 5de aflevering. Hij heeft de scenario’s echt aangepast op wat er vandaag de dag in de wereld gebeurt, dat vind ik heel goed. Deep State gaat over: wie zijn onze leiders, kunnen we deze leiders wel vertrouwen en waar maken deze leiders fouten.

Daarnaast heeft de serie een persoonlijk verhaal over het privéleven van Max en Anna. Je ziet Anna met haar kinderen vluchten. Normaal gaat het alleen om de agent van de MI6, maar nu gaat het ook over zijn privéleven. Dat maakt de serie sterk én uniek.

Door het einde van aflevering 1 wilde ik eigenlijk meteen verder kijken. Wat kunnen we van aflevering 2 verwachten?

De opzet van aflevering 1 is heel mooi, maar vanaf aflevering 2 komt het écht in een versnelling en wordt het héél spannend. De risico’s worden alleen maar groter en de angst neemt toe. Wanneer je aflevering 1 al spannend vond, dan vind je de andere afleveringen zeker ook geweldig! Je weet echt niet wat er allemaal op je af komt. Je kunt je niet voorstellen wat er allemaal gaat gebeuren. Je moet de andere afleveringen zeker zien!

Je kunt je niet voorstellen wat er allemaal gaat gebeuren. Je moet de andere afleveringen zeker zien! – Lynee Rene