Series zoals Peaky Blinders…

Peaky Blinders is een populaire dramaserie uit Groot-Brittannië, die is geschreven door Steven Knight. Deze serie is opgenomen in Birmingham en uitgezonden door de BBC. Daarnaast is de serie een succes op Netflix.

In 2018 won deze hitserie een BAFTA TV Award voor ”Beste dramaserie”.

Deze serie speelt zich af na de Eerste Wereldoorlog en volgt de Peaky Blinders, een bende die de straten van Birmingham onveilig maakt. Tommy Shelby is de leider van deze bende. Chester Campbell is een inspecteur uit Belfast, die naar Birmingham wordt gestuurd om Tommy’s bende op te rollen.

Je hebt misschien alle afleveringen gezien en bent op zoek naar een serie die lijkt op Peaky Blinders. Uiteraard is er slechts één Peaky Blinders, maar er zijn een aantal series met vergelijkbare elementen. Series die over bendes of criminele familie’s gaan. Series die zich afspelen in dezelfde periode óf ontwikkeld zijn door dezelfde makers.

Hieronder staan series die vergelijkbaar zijn met Peaky Blinders...

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire is een succesvolle dramaserie, die tussen 2010 en 2014 is uitgezonden door HBO.

De spannende serie is geschreven door Terence Winter en gebaseerd op Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City van Nelson Johnson.

Hoofdrolspeler Steve Buscemi won in 2011 een Golden Globe!

Voor Boardwalk Empire is Atlantic City wat voor Peaky Blinders Birmingham is. Beide series spelen zich af aan het begin van de 20ste eeuw.

Boardwalk Empire volgt Enoch Thompson, een corrupte politici uit Atlantic City. Ooit was Atlantic City een toeristische trekpleister, maar door de drooglegging groeide de stad uit tot de bakermat van corruptie, gokken en prostitutie…

Taboo

Taboo is, net als Peaky Blinders, een Britse dramaserie. Beide series zijn geschreven door Steven Knight. Steven schreef de scenario’s van Taboo samen met hoofdrolspeler Tom Hardy en zijn vader Chips Hardy.

Tom Hardy speelt James Keziah Delaney, een avonturier die in 1812 van Afrika terugkeert naar Londen. Hier gaat hij de dood van zijn vader onderzoeken én zijn scheepsimperium overnemen.

James komt vervolgens terecht in een schimmige samenzwering…

The Making of the Mob

The Making of the Mob is een true crime documentaire over de beruchtste misdadigers van de Verenigde Staten. Deze Amerikaanse serie is geproduceerd door Stephen David en uitgezonden door AMC.

De opkomst van Shelby’s bende is indrukwekkend, maar de prestaties van hun Italiaans-Amerikaanse tegenhangers is verbluffend. Deze documentaire serie gaat over de opkomst van de maffia in de Verenigde Staten.

Het eerste seizoen speelt zich af in New York en volgt de opkomst van Lucky Luciano. Het tweede seizoen speelt zich af in Chicago en gaat over het leven van Al Capone…

Ripper Street

Ripper Street is een Britse dramaserie, die tussen 2012 en 2016 is uitgezonden. Deze BBC en Amazon serie is geschreven door Richard Warlow en opgenomen in Dublin, Ierland.

Deze succesvolle serie won 4 AEAF Awards en een BAFTA TV Craft Award.

Ripper Street speelt zich niet af in Birmingham, maar in Londen. De serie volgt detective Edmund Reid, die in 1889 de orde moet handhaven in de beruchte straten van Whitechapel.

In een plaats, die ooit werd geterroriseerd door Jack the Ripper, streven ze naar orde…

Animal Kingdom

Animal Kingdom is een Amerikaanse misdaadserie van de zender TNT, die sinds 2016 te zien is. De serie is ontwikkeld door Jonathan Lisco en gebaseerd op de Australische film uit 2010.

Animal Kingdom is vergelijkbaar met Peaky Blinders en volgt de criminele familie, die conflicten hebben om de macht. Deze familie bestaat uit dieven.

De serie volgt Joshua Cody, die na de dood van zijn moeder bij zijn grootmoeder in Zuid-Californië gaat wonen. Ze woont samen met haar drie zoons, die zich allemaal bezighouden met criminaliteit.

Joshua wil zichzelf op het rechte pad houden en wordt zo een schakel tussen de politie en zijn familie…

Sons of Anarchy

Sons of Anarchy is een populaire misdaadserie uit de Verenigde Staten, die tussen 2008 en 2014 is uitgezonden door FX. De serie is bedacht door Kurt Sutter en heeft o.a. een hoofdrol voor Katey Sagal, die in 2011 een Golden Globe won.

Het concept van Sons of Anarchy is vergelijkbaar met dat van Peaky Blinders, alleen volgt deze serie een motorclub uit Charming in plaats van misdadigers uit Birmingham.

Deze misdaadserie volgt de Jax Teller, de vicepresident van The Sons. Deze motorclub uit Charming, Californië beschermt de inwoners van de stad, maar houdt zich daarnaast bezig met criminaliteit. Ondertussen vechten ze met rivaliserende bendes…

In 2018 is de spin-off Mayans MC in première gegaan…

The Real Peaky Blinders

Wie alle afleveringen van Peaky Blinders gezien heeft, vind het misschien ook wel leuk om The Real Peaky Blinders te kijken.

Deze documentaire is gemaakt door professor Carl Chinn – die in 2019 ook een boek publiceerde over de Britse gangers.

The Real Peaky Blinders is een documentaire die kijkt naar de levens van de gangsters uit Birmingham die Steven Knight inspireerde om de populaire dramaserie maken.

De serie laat zien hoe de Peaky Blinders geïnteresseerd raakte in territorium en een gevecht voerde om de eerste georganiseerde misdaadbende van Groot-Britannie te worden…