Beste Amerikaanse series

Veel van de populairste series ooit komen uit de Verenigde Staten van Amerika.

Hieronder staan de beste Amerikaanse series aller tijden:

The Lord of the Rings: The Rings of Power

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

Van alle nieuwe series die in 2022 is The Lord of the Rings: The Rings of Power (en House of the Dragon) waarschijnlijk de meeste interessante.

The Rings of Power is op 1 september 2022 in première gegaan. De Amerikaanse fantasieserie is te streamen via Amazon Prime, die in 2017 een contract tekende met HarperCollins en New Line Cinema om te rechten van J.R.R. Tolkies voor 250 miljoen dollar te kopen. Bij het tekenen van de contracten is afgesproken dat er minimaal 5 seizoenen worden geproduceerd voor ten minste 1 miljard dollar!

Deze epische dramaserie begint zó’n 3.000 jaar voor The Ring, The Fellowship en The King. The Rings of Power begint in Middle Earth tijdens de Second Age. Het is een periode van relatieve vrede voor Middle Earth wordt bedreigd door een lang gevreesde heropleving van het kwaad.

Van de donkerste diepten van de Misty Mountains, tot de majestueuze bossen van de elvenstad Lindon, tot het adembenemende eilandenrijk Númenor, tot de verste uithoeken van de aarde, zullen de koninkrijken en helden een nalatenschap nalaten die ver na hun leven voortleeft…

The Last Dance

IMDb: 9.1

The Last Dance is een sportdocumentaire over de legendarische basketballer Michael Jordan en de Chicago Bulls. Deze Amerikaanse serie verscheen in april 2020 en werd direct een succes. Het werd zelfs de best bekeken ESPN documentaire aller tijden!

Michael Jordan zorgde voor de internationale populariteit van de sport. Volgens de makers van deze documentaire moeten de kinderen van nu weten dat Michael Jordan de G.O.A.T. (Greatest of All Time) is en niet LeBron James.

Deze documentaire vertelt het niet eerder vertelde verhaal van Michael Jordan en de Chicago Bulls, met zeldzame, nooit eerder vertoonde beelden uit het kampioenschap van 1997-1998.

Daarnaast worden er meer dan 100 interviews getoond met beroemdheden en basketbalspelers en coaches uit de NBA, zoals Phil JacksonScottie Pippen en Steve Kerr.

Seizoenen: 1

Afleveringen: 4

IMDb: 8.8

When They See Us is een emotionele dramaserie uit 2019 over het waargebeurde verhaal van ”The Central Park Five”, een groep van vijf tieners die onterecht werden veroordeeld voor de verkrachting van een hardloopster in 1989.

De scenario’s zijn geschreven door Ava Duvernay, die met deze meeslepende serie laat zien hoe meedogenloos en verkeerd het Amerikaanse rechtssysteem kan zijn.

De acteurs kregen veel waardering voor hun rol en werden daarbij geholpen door de echte ”Central Park Five”. Vooral Jharrel Jerome – die de complete vierde aflevering domineerde – ontving veel erkenning voor zijn rol als Korey Wise.

Deze Netflix Original begint in 1989 in New York. De vrienden Steve Lopez, Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam en Korey Wise volgen een groep tieners die op weg zijn naar het Central Park, terwijl ze kattenkwaad uithalen.

Wanneer er een hardloopster wordt verkracht worden de vijf tieners gearresteerd door de politie, waarna ze gedwongen worden om de misdaad te bekennen. Dankzij deze bekentenis komen ze in een nachtmerrie terecht…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 5

IMDb: 9.4

Chernobyl is een meeslepende mini-serie over één van de ergste rampen uit de geschiedenis: de kernramp van Tsjernobyl. Deze HBO-serie is geschreven door Craig Mazin en heeft Jared Harris, Stellan Skarsgård en Jessie Buckley in de hoofdrol.

In 2020 werd deze miniserie bekroond met een Golden Globe!

Het is 26 april 1986. Als een proef in de kerncentrale van Chernobyl misloopt, slaan Akimov en Toptoenov alarm richting hun leidinggevende, Anatoly Dyatlov. Die neemt de explosie in kernreactie 4 echter niet serieus en wil de proef zelfs voortzetten.

De Sovjet-politici denken de ramp onder controle te hebben en proberen deze te bagatelliseren voor de rest van de wereld. Ondertussen komen er enorme hoeveelheden radioactiviteit vrij.

Pas wanneer wetenschapper Valery Legasov vertelt hoe serieus deze ramp is, komt de Sovjet-politicus Boris Shcherbina in actie. Samen met Legasov offert hij zichzelf op, in een poging de kernramp te beperken…

Seizoenen: 8

Afleveringen: 96

IMDb: 8.6

Dexter is een Amerikaanse misdaadserie van James Manos Jr., die eerder scenario’s schreef van aan The Shield en The Sopranos. Deze misdaadserie is gebaseerd op Darkly Dreaming Dexter – een roman die in 2004 is uitgebracht.

Het werd dé belangrijkste serie voor de zender Showtime. De serie zorgde ervoor dat Micheal C. Hall altijd bekend zal blijven als Morgan Dexter. Voor zijn rol in de serie won hij in 2010 een Golden Globe!

Dexter speelt zich af in Miami, Florida. De serie volgt Dexter Morgan, een forensisch onderzoeker voor de Miami Metro Police. In de nachtelijke uren is Dexter echter zelf een seriemoordenaar.

Dexter ontwikkelde de drang om de moorden. Deze drang werd ontdekt door zijn stiefvader Harry, die hem een ”code” leerde waarbij hij alleen mensen mag vermoorden die het verdienen…

Seizoenen: 4

Afleveringen: 34

IMDb: 8.6

Stranger Things is een succesvolle science fiction serie van Netflix, die gemaakt is door de broers Matt en Ross Duffer.

Deze nostalgische science fiction serie kwam in 2016 tussen het aanbod van Netflix te staan en domineerde meteen het televisielandschap.

Het succes is vooral te danken aan de 80’s nostalgie, maar ook aan het mysterieuze karakter van de serie en de composities van de band S U R V I V E.

Uiteraard heeft ook Winona Ryder een grote bijdragen geleverd aan het succes van de serie, evenals de jonge acteurs – die steeds beter gaan acteren.

Stranger Things speelt zich af in 1983 in Indiana. Wanneer een jongetje verdwijnt, zoeken zijn vriendjes, zijn familieleden en de lokale politie naar antwoorden.

Gedurende hun zoektocht worden ze geconfronteerd met buitengewone mysteries, angstaanjagende krachten, een geheim overheidsexperiment en een eigenaardig meisje…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 24

IMDb: 8.9

True Detective is een Amerikaanse politieserie, die sinds 2014 te zien is via HBO.

Deze hitserie is geschreven door Nic Pizzolatto, die een cast samenstelde met ongelooflijk getalenteerde acteurs en actrices. De hoofdrolspelers van True Detective zijn Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Rachel McAdams, Vince Vaughn, Colin Farrel en Mahershala Ali (House of Cards).

Deze populaire anthologieserie volgt ieder seizoen een nieuw misdaadonderzoek.

Het eerste seizoen vertelt een niet-lineair verhaal over het onderzoek van Rustin ”Rust” Cohle en Martin ”Marty” Hart, twee rechercheurs van de staatspolitie uit Louisiana. Samen onderzoeken ze de moord op een prostituee.

zeventien jaar laten heropenen ze het onderzoek naar deze moord, samen met een aantal andere onopgeloste misdaden. Ondertussen wordt Martin Hart’s huwelijk bedreigd door zijn ontrouw en worstelt Rustin Cohle met zijn moeilijke verleden.

Het eerste seizoen werd één van de beste dramaseries van 2014 en volgens sommigen zelfs één van de beste series ooit! Het tweede seizoen werd minder positief ontvangen. Gelukkig waren kijkers wel weer heel positief over het derde seizoen, dat in 2019 in première is gegaan.

Seizoenen: 4

Afleveringen: 41

IMDb: 8.9

Fargo is een Amerikaanse serie van de zender FX die – in tegenstelling wat wordt gezegd in de serie – niet gebaseerd is op ware gebeurtenissen.

Deze duistere misdaadserie die bijna perfect is! Deze Amerikaanse serie is geschreven door Noah Hawley en gebaseerd op de Oscar-winnende film uit 1996.

In 2015 won de serie én hoofdrolspeler Billy Bob Thornton een Golden Globe!

Ieder seizoen heeft een ander verhaal met dezelfde recepten: een ijskoude stad, een dappere politieagent, een wanhopige man, vreemde humor én langzaam steeds meer doden…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 51

IMDb: 9.1

Rick and Morty is in relatief korte tijd een absolute favoriet geworden van vele seriekijkers!

Deze Amerikaanse animatieserie van Adult Swin is bedacht door Dan Harmon (Community) en Justin Roiland, die ook de stem van Birdperson en Rick Sanchez hebben.

De serie is geïnspireerd door ”The Real Animated Adventures of Doc and Mharti” van Justin Roland, die bedoeld was als parodie op Back to the Future die sinds 1985 te zien is.

De komedieserie volgt de norse, alcoholistische, super wetenschapper Rick Sanchez en zijn lieve en naïve kleinzoon Morty Smith. Samen beleven ze oneindige interdimensionale avonturen, waarbij ze regelmatig in de problemen komen…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 73

IMDb: 8.6

House of Cards is een Amerikaanse serie uit 2013, die gebaseerd is op de gelijknamige Britse serie uit 1990. Deze dramaserie veranderde het televisielandschap doordat het complete eerste seizoen in één keer online werd gezet.

De serie met Kevin Spacey en Robin Wright in de hoofdrol werd een ongekend succes en groeide uit tot één van de beste Netflix Originals! Beide hoofdrolspelers wonnen een Golden Globe en House of Cards was de eerste Netflix Original die een Emmy won!

Deze politieke dramaserie is alles behalve saai. De serie zit vol intriges en spannende plotwendingen. Frank Underwood – het personage van Kevin Spacey – spreekt de kijker zo nu en dan rechtstreeks aan én dat is echt geniaal.

In House of Cards zien we Francis Underwood, een ambitieus en meedogenloos congreslid uit Zuid Carolina. Hij wil de president van de Verenigde Staten worden en heeft hier écht alles voor over.

Samen met zijn vrouw Claire Underwood vecht hij zich met list en bedrog naar de politieke top…

Seizoenen: 8

Afleveringen: 73

IMDb: 9.3

Game of Thrones is de duurste serie die ooit gemaakt is (tot de komst van Lord of the Rings serie).

Gemaakt door David Benioff en D.B. Weiss en gebaseerd op ”A Song of Ice and Fire” van R.R. Martin, heeft deze serie – samen met The WireThe Sopranos en Band of Brothers – een enorme bijdragen geleverd aan het succes van de zender HBO.

De serie veranderde de carrière van vele acteurs en actrices, waaronder Peter Dinklage, Emilia Clarke, Kit Harington en Maisie Williams. Deze hoofdrolspelers zorgde voor iconische personages: Tyrion Lannister, Daenerys ”Khaleesi” Targaryen, Jon Snow en Ayra Stark.

Game of Thrones staat bekend om het geweld, de seks, de drama en de horror, maar ook om de onvoorspelbaarheid. Zo hadden David Benioff en D.B. Weiss er totaal geen moeite mee om hoofdpersonages te laten sterven.

Het is moeilijk voor te stellen dat de serie écht ten einde is gekomen. Gelukkig zal House of the Dragon in 2022 in première gaan, een spin-off van Game of Thrones die zich 300 jaar eerder afspeelt.

Game of Thrones speelt zich af in een middeleeuwse fantasiewereld, waar machtige families  vechten om de IJzeren troon, waarna ze kunnen regeren over de Zeven Koninkrijken van Westeros.

Ondertussen is de winter op komst, waardoor alle families worden bedreigd door een allesverwoestende vijand, die steeds dichtbij de eeuwenoude beschermmuur van ijs in het Noorden in komt…

Seizoenen: 7

Afleveringen: 125

IMDb: 8.6

Parks and Recreation is gemaakt door Greg Daniels en Michael Schur, de bedenkers en scenarioschrijvers van The Office.

De serie doet denken aan The Office, omdat beide komedieseries een mockumentary stijl hebben en zich afspelen op een werkplek.

In het eerste seizoen moest de serie even op gang komen, maar uiteindelijk zijn er 6 seizoenen met 125 afleveringen uitgebracht die vol zitten met hilarische scenes, waardoor het één van de beste komedieseries ooit werd.

Amy Poehler is de hoofdrolspeelster als Leslie Knope, waarvoor ze in 2014 een Golden Globe won! Andere acteurs en actrices met een hoofdrol zijn Nick Offerman Aubrey Plaza, Chris Pratt, Rashida Jones, Retta, Aziz Ansari, Adam Scott en Jim O’Heir.

De Amerikaanse hitserie van NBC speelt zich af op de afdeling Parks and Recreation van de stad Pawnee, Indiana.

De serie volgt de altijd optimistische bureaucraat Leslie Knope en haar team van overheidsfunctionarissen, die van Indiana een betere stad willen maken door allerlei projecten uit te voeren…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 62

IMDb: 9.4

Breaking Bad is niet alleen de beste serie op Netflix, het is misschien wel de beste serie ooit!

Deze dramaserie is geschreven door Vince Gilligan en heeft een hoofdrol van Bryan Cranston en Aaron Paul. Ze zorgde voor legendarische personages, waaronder Walter White, Jesse Pinkman en Saul Goodman – die we nu ook kennen van zijn rol in Better Call Saul.

In 2014 won de serie een Golden Globe voor ”Beste dramaserie”!

Breaking Bad speelt zich af in Albuquerque, New Mexico en volgt Walter White, een scheikunde leraar met financiële problemen. Wanneer Walter te horen krijgt dat hij terminale kanker heeft, stort zijn wereld in. Hij wil zijn zwangere vrouw en gehandicapte zoon niet met financiële problemen achterlaten.

Walter komt toevallig in contact met Jesse Pinkman, een schoolverlater die zich bezighoudt met het produceren van crystal meth. Walter en Jesse sluiten een deal. Walter kan met zijn scheikundige kennis de beste crystal meth produceren en Jesse gaat deze verkopen. Zo starten ze met hun drugsimperium…

Seizoenen: 7

Afleveringen: 92

IMDb: 8.6

Mad Men is misschien één van de beste series aller tijden en zeker een serie over het meest fascinerende decennia uit de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Deze glamoureuze dramaserie van Matthew Weiner maakte AMC dé belangrijkste zender in de wereld van tv series. Weiner liet zien dat er helemaal geen detectives, doktoren, advocaten of drugsbazen nodig zijn om een populaire dramaserie te maken!

De focust zich op Donald ”Don” Drapper – die gespeeld wordt door Jon Hamm – die het creatieve meesterbrein van Sterling Cooper is. Samen met zijn collega’s is hij actief in de lucratieve reclamewereld van de 60’s in New York.

Don wil niet alleen producten verkopen, maar ook zichzelf. Hoewel hij gemakkelijk de leiding neemt in de vergaderkamer en de slaapkamer, heeft hij meer moeite met het behouden van zijn voorsprong op ambitieuze nieuwkomers.

Zijn houding en uiterlijk vertoon verbergen zijn onzekerheden, die wel naar voren komen doordat hij overmatig rookt en drinkt én op vrouwen jaagt…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 88

Prison Break is zo’n serie die je meerdere keren kunt bekijken. De serie verscheen in 2005 op FOX en werd enorm succesvol.

Deze meeslepende dramaserie zorgde voor unieke personages, waaronder Theodore ‘T-Bag’ Bagwell, John Abruzzi, Charles ‘Haywire’ Patoshik, Lincoln Burrows en natuurlijk Michael Scofield, één van de slimste televisiepersonages ooit!

Waar het eerste seizoen van Prison Break één van de beste seizoenen ooit was, werd het langzaam minder interessant. Vooral het vierde seizoen werd minder positief ontvangen.

Het begon namelijk als een serie over een gevangenisontsnapping en de onbreekbare relatie tussen twee broers, maar veranderde in seizoen 4 in een politieke spionageserie over een samenzwering. Gelukkig werd de serie alsnog spectaculair afgerond door de komst van seizoen 5, die acht jaar na het einde van seizoen 4 werd uitgebracht.

Je kent het verhaal waarschijnlijk al. Prison Break volgt Michael Scofield, een succesvol bouwkundig ingenieur, wiens broer Lincoln Burrows onterecht in de dodencel van de Fox River State Penitentiary wordt opgesloten. Lincoln is veroordeeld voor de moord op de Vice President.

Michael besluit een bank te overvallen zodat hij ook wordt opgesloten in Fox River. Hij wil voorkomen dat zijn broer ter dood wordt gebracht en wil hem daarom samen met hem ontsnappen.

Hij werkte jaren aan zijn ontsnappingsplan en liet de blauwdruk van Fox River op zijn lichaam tatoeëren, maar heeft weinig rekening gehouden met de beruchte en onvoorspelbare medegevangenen…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 120

Lost is een legendarische science fiction serie uit 2004, die science fiction en avontuur combineert. Vooral het eerste en tweede seizoen waren een kijkcijferkanon voor de zender ABC. Gelukkig maar, want de serie was gigantisch duur – zeker voor die tijd.

Deze mysterieuze dramaserie is geschreven door J.J. Abrams en Jeffrey Lieber, die zorgde voor veel spanning door de vele plotwendingen en onvoorspelbare gebeurtenissen.

De opnames stopte na 120 afleveringen. Het einde zorgde er ook voor dat Lost bekend staat als één van de series met het slechtste einde. Ondanks dat is het zeker een mooie serie om te kijken!

Lost volgt de passagiers van Vlucht 815, die crasht op een onbekend eiland. Onder de overlevenden bevinden zich 69 passagiers en twee bemanningsleden.

De overlevenden ontdoen het vliegtuig van alles wat ze kunnen gebruiken om te overleven. Langzaam verkennen ze het eiland, waarbij ze stuiten op vele geheimen. Ze ontdekken mysterieuze symbolen en bunkers en vragen zichzelf af of het toevallig is dat ze samen op het eiland zijn…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 36

IMDb: 8.6

Deadwood is een populaire westernserie van de zender HBO.

Deze Amerikaanse serie is geschreven door David Milch en gemaakt met behulp van dagboeken van inwoners van Deadwood en oude kranten uit de 70’s.

Ian McShane zorgde ervoor dat zijn personage – Al Swearengen – uitgroeide tot één van de meest interessante en complexe televesiepersonages ooit. In 2005 won hij dan ook een Golden Globe voor zijn rol in de serie.

Het verhaal speelt zich af in de wetteloze stad in het Dakota-territorium in 1876, waar alle schurken naartoe trekken gedurende de goudkoorts…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 60

IMDb: 9.3

The Wire is voor velen nog steeds ”de beste serie die ooit gemaakt is”.

De Amerikaanse politieserie van HBO is geschreven door een politiereporter van The Baltimore Sun.

De serie wordt geprezen omdat deze zo realistisch is. De serie laat alle niveau’s van de drugswereld zien, van junkies tot dealers en van politiemannen tot politici. Verder staat de serie bekend als onderzoeker van het Amerikaanse rechtssysteem en als critici van de ”War on Drugs”.

De cast bestaat o.a. uit Dominic West, Wendell Priece, Lance Reddick en Idris Alba. Verder zijn er voormalig politiemannen en drugsdealers te zien in de serie.

Het verhaal speelt zich af in de stad Baltimore en volgt Detective James McNulty en zijn team, die zich bezig houden met het bestrijden van drugscriminaliteit…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 10

IMDb: 9.4

Band of Brothers is dé populairste oorlogsserie die ooit gemaakt is.

De HBO mini-serie uit 2001 is ontwikkeld door Steven Spielberg – de regisseur van Saving Private Ryan uit 1998 – en Tom Hanks. De scenario’s zijn gebaseerd op het boek van de Amerikaanse historicus, Stephen Ambrose.

De hoofdrol is voor Damien Lewis, Scott Grimes en Ron Livingston.

Band of Brothers is een verhaal over kameraadschap. De serie laat zien hoe gewone mannen buitengewone dingen hebben gedaan.

Deze serie volgt het 506th Parachute Infantry Regiment van de 101st Airborne Division, vanaf hun training in de Verenigde Staten in 1942 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Deze legendarische eenheid landt in de vroegere ochtend van D-day in Normandië en begint daarmee aan het gevecht dat zorgt voor een bevrijding van West-Europa…

Seizoenen: 7

Afleveringen: 154

IMDb: 8.8

The West Wing is een politieke dramaserie uit de Verenigde Staten, die tussen 1999 en 2006 te zien was op NBC. Deze populaire serie van Aaron Sorkin is komisch, maar werd ook gezien als één van de meest intelligente televisieseries.

In 2001 won de serie een Golden Globe voor ”Beste dramaserie” en won hoofdrolspeler Martin Sheen een Golden Globe voor zijn hoofdrol van Josiah ”Jed” Bartlet. Daarnaast wist deze serie maar liefst 26 Emmy’s te winnen.

Samen met Hill Street Blues is het de dramaserie met de meeste Emmy-overwinningen – totdat Game of Thrones het record wist te verbreken.

The West Wing speelt zich vooral af in de westvleugel van het Witte Huis – waar de Oval Office en de kantoren van de presidentiële staf zich bevinden – en volgt Democratisch President Josiah ”Jed” Bartlet en zijn administratie…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 86

IMDb: 9.2

The Sopranos is een populaire dramaserie van de zender HBO, die voor het eerst te zien was in 1999.

Het is de serie die de ”Gouden Eeuw van Televisie” inluidde, een periode na de 2000’s die wordt gekenmerkt door de komst van een aantal internationale hitseries.

Hoofdrolspeler James Gandolfini won drie Primetime Emmy’s voor zijn rol als Tony Soprano. Verder wonnen de acteurs en actrices – waaronder ook Eddie Falco en James Gandolfini – vele Primetime Emmy’s! In 2000 won de serie een Golden Globe voor ”Beste dramaserie”.

Deze spannende serie vertelt het verhaal van Tony, een gangster uit New Jersey die zoekt naar een evenwicht tussen zijn carrière in de misdaad en zijn familie, terwijl hij vecht met zijn slechte geestelijke gezondheid en een negatief wereldbeeld…

Seizoenen: 10

Afleveringen: 236

IMDb: 8.8

Friends is één van de populairste series uit de Verenigde Staten en één van de beste sitcoms ooit.

Deze hilarische serie begon in 1994 en eindige in 2004, nadat er 236 afleveringen zijn uitgezonden door de zender NBC.

Deze hitserie is gemaakt door David Crane en Marta Kauffman en zorgde voor internationale bekendheid van Jennifer Aniston, Courtney Cox, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer en Lisa Kudrow.

Friends volgt zes vrienden die in Manhattan, New York wonen en werken. Het verhaal speelt zich vooral af in het appartement van Monica, maar ook in dat van Ross en dat van Chandler en Joey…

IMDb: 8.9

Seinfeld – vaak beschreven als één van de beste series ooit – is een oude televisieserie uit de Verenigde Staten, die tussen 1989 en 1998 is uitgezonden door NBC.

De sitcom is gemaakt door Jerry Seinfeld, die internationaal bekend werd als hoofdrolspeler uit de serie. Hij schreef de scenario’s samen met Larry David, de later bekend werd als maker en hoofdrolspeler van Curb Your Enthusiasm.

In deze Amerikaanse serie werden onderwerpen behandeld – over ras, religie en seks – die in die tijd als taboe werden beschouwd. Jerry en Larry laten de kijker lachen om deze taboes en behandelen deze op een manier waarbij ze zo herkenbaar zijn, dat de kijker zich niet zomaar beledigd voelt.

Seinfeld draait om het leven van Jerry Seinfeld, zijn buurman Kramer, zijn beste vriend George en zijn ex-vriendin Elaine. Samen komen ze steeds terecht in de meest vreemde situaties…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 48

IMDb: 8.7

Twin Peaks wordt gezien als één van de meest originele Amerikaanse series aller tijden. Deze mysterieuze dramaserie met duistere sfeer is ontwikkeld door ”de eerste populair surrealist” David Lynch en zijn coproducent Mark Frost.

De serie werd in 1990 uitgezonden door ABC en groeide uit tot een échte cultserie. Veel kijkers waren dan ook enthousiast toen het derde seizoen werd aangekondigd, waarin Kyle MacLachlan wederom te zien is als Dale Cooper. Het derde seizoen is in 2017 door Showtime uitgezonden.

”Wie vermoordde Laura Palmer?” Het is de vraag die centraal staat in de mysterieuze stad, Twin Peaks. De eigenaardige FBI-agent Dale Cooper gaat op onderzoek uit om de nog eigenaardigere zaak te onderzoeken…

Seizoenen: 33

Afleveringen: 721

IMDb: 8.7

The Simpsons is een hilarische animatieserie uit 1987 van Matt Groening, James L. Brooks en Sam Simon. Je kunt hard lachen om deze serie, die vooral het doodgewone Amerikaanse gezin voor de gek houdt.

De animatieserie voor volwassenen groeide uit tot één van de populairste series van FOX. Verder is het de langslopende Amerikaanse sitcom en animatieserie aller tijden! In 2009 overtrof The Simpsons Gunsmoke als de langstlopende primetime-televisieserie met een Amerikaans script.

Al een kwart eeuw is het één van de beste animatieseries, maar het is meer dan een komische serie. De inwoners van Springfield lijken soms het vermogen te hebben om de toekomst te kunnen voorspellen. Zo voorspelde de serie dat Donald Trump president zou worden en werd de Ebola-uitbraak voorspelt. Verder voorspeelde The Simpsons de plotwending met Daenerys Targaryen in het laatste seizoen van Game of Thrones.

Door het uitkomen van vele voorspellingen, denken sommige kijkers dat Matt Groening een tijdreiziger is!

The Simpsons volgt de satirische avonturen van de familie Simpson, een arbeidersgezin uit Springfield…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 156

IMDb: 9.0

The Twilight Zone is een unieke serie van Rod Sterling uit 1959, waarvan maar liefst 156 afleveringen zijn uitgezonden door CBS.

Deze serie van vroeger is een filosofische reis naar richting het onbekende. De verhalen uit The Twilight Zone zijn nog net zo verwonderlijk en relevant als 60 jaar geleden.

De afleveringen bestaan uit niet-verwante verhalen – vergelijkbaar met Black Mirror – over drama, psychologie, fantasie, science fiction, spanning en horror. Vaak worden deze verhalen afgesloten met een onverwachte wending of een levensles…