Beste Britse detective series

Politieagenten en misdadigers zijn sinds het ontstaan van televisieseries duurzame onderwerpen. Want wie houdt er nou niet van een goede detectiveserie?

Veel goede detectiveseries komen uit Groot-Brittannië. Denk aan Midsomer Murders, Inspector Morse en Endeavour. Voor de échte liefhebber van politie- en detectiveseries hebben een overzicht met dé 50 beste Britse detectives series ooit samengesteld!

Het overzicht bestaat uit échte klassiekers als Inspector Morse én moderne series als Luther en Sherlock. Veel series staan op Netflix of Videoland en zijn direct online te volgen.

Harry Wild (2022)

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

Harry Wild is een Britse detectiveserie van Acorn TV, die sinds 2022 te zien is.

Deze serie volgt Harriet Wild, die de bijnaam ”Harry” heeft. Harriet staat op het punt om met pensioen te gaan, nadat ze heeft gewerkt als literatuurprofessor op de universiteit.

Wanneer ze wordt overvallen besluit ze – met tegenzin – om even bij haar zoon, Charlie, te wonen om bij te komen. Haar zoon is een senior detective bij de politie.

Terwijl de familie van Charlie om probeert te gaan met de vreemde manieren van Harry, begint ze zich – tegen de wil van haar zoon in – te bemoeien met zijn moordonderzoeken. Ze ontdekt dat de moordenaar een patroon uit een bekend toneelstuk heeft gevolgd.

Wanneer ze met gevaar voor eigen leven de moordenaar pakt, vindt ze een nieuwe levenslust.

Ze neemt Fergus Reid onder haar houden, een tiener in wie ze veel potentie ziet terwijl anderen alleen een misdadiger zien. Samen lossen ze nieuwe mysteries op, terwijl haar nieuwe passie zorgt voor conflicten met haar zoon…

Slow Horses 2022

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

IMDb: 7.7

Slow Horses is een Britse misdaadserie van Apple TV+, die sinds 31 maart 2022 te zien is.

Deze spannende serie is gemaakt door William Smith en gebaseerd op de gelijknamige roman van Mick Herron. De hoofdrol is voor Gary Oldman als Jackson Lamb.

Deze serie volgt de ”inlichtingendienst voor losers”, Slought House.

Het is een dumpplaats voor leden van de inlichtingendienst die hun carrière hebben verprutst, bijvoorbeeld omdat ze een dossier in de trein hebben laten liggen, een observatie hebben laten mislukken óf dronken en onbetrouwbaar zijn geworden.

De dienst staat onder leiding van Jackson Lamb – de slimme maar opvliegende leider. Samen met zijn collega’s moet hij Engeland verdedigen tegen allerlei dreigingen…

The Responder BBC One (2022)

Seizoenen: 1

Afleveringen: 5

The Responder is een nieuwe detectiveserie uit 2022 van BBC One.

De hoofdrol is voor Martin Freeman, die vooral bekend is van The Lord of the Rings, Fargo en Sherlock.

Martin speelt Chris Carson, een onbegrensde first responder in Liverpool die door een crisis getroffen is.

Terwijl hij probeert zijn hoofd boven water te houden, wordt hij gedwongen om een nieuwe partner – genaamd Rachel – aan te nemen.

Beide detectives ontdekken al snel dat ze alleen kunnen overleden in deze meedogenloze, nachtelijke wereld als ze in staat zijn om elkaar helpen…

The Bay (2019)

Seizoenen: 3

Afleveringen: 18

IMDb: 7.1

The Bay is een detectiveserie van de zender ITV, die sinds 2019 te zien is.

De Britse serie is gemaakt door  Daragh Carville en Richard Clark en heeft Morven Christie in de hoofdrol. Vanaf seizoen 3 is de hoofdrol voor Marsha Thomason, die DS Jenn Townsend speelt.

Deze serie speelt zich af in de kustplaats Morecambe Bay en volgt detective Lisa Armstrong.

Wanneer de tieners Dylan en Holly Meredith niet thuiskomen na een stapavond in een nachtclub, neemt ze het vermissingsonderzoek op zich.

Samen met haar team doet de emotioneel betrokken Lisa er alles aan om de tieners te vinden en terug te brengen naar hun radeloze ouders…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

IMDb: 7.7

McMafia is een populaire serie van BBC One en AMC, die nu online staat als Amazon Prime Original.

De Britse serie uit 2018 is gemaakt door Hossein Amini (The Alienist) en James Watkins en geinspireerd door de bestseller van Misha Glenny, die sinds 2009 te koop is.

Alex Goldman (gespeeld door James Norton) is de zoon van een verbannen Russische maffioso, die wil ontsnappen aan de schaduw van zijn verleden. Alex wil zijn geld op een eerlijke manier verdienen en een leven opbouwen met zijn vriendin, Rebecca.

Wanneer er echter een moord wordt gepleegd, wordt hij opnieuw bedreigd door het verleden van zijn familie. Hij realiseert zich dat hij zijn eigen geliefden alleen kan beschermen als hij de criminele wereld betreedt…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 25

IMDb: 7.2

Tin Star is een veelbekeken nieuwe serie van Sky Go. In Nederland zijn de afleveringen uitgezonden door BBC One.

De Britse– Canadese serie is gemaakt door Rowan Joffé en heeft Tim Roth in de hoofdrol.

Jim Worth is detective bij de Metropolitan Police. Samen met zijn gezin wil hij opnieuw beginnen in Little Big Bear, in de Rocky Mountains.

Wanneer er een mysterieuze raffinaderij wordt geopend, komen er veel buitenlandse, criminele arbeiders naar de stad. Jim gaat het gevecht aan met deze misdadigers. Wanneer deze een aanslag plegen op een familielid, wil hij nog maar één ding: Wraak nemen!

Seizoenen: 4

Afleveringen: 11

IMDb: 7.9

Strike is een nieuwe politieserie uit 2017. De serie is bedacht door J.K. Rowling en uitgezonden door BBC One.

Cormoran Strike is een oorlogsveteraan, die samen met zijn assistente Robin Allacott, gaat werken als privédetective. Samen lossen ze brute moorden op…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 24

IMDb: 8.4

Broadchurch is een populaire serie uit 2014. De serie is uitgezonden door ITV.

In Nederland was de serie te zien op RTL4. Broadchurch haalde hoger kijkcijfers. Zo is de eerste aflevering in Groot-Brittannië door zo’n 9 miljoen mensen bekeken! Seizoen 3 staat sinds mei 2017 op Videoland.

Beth Latimer ontdekt dat haar zoon Danny verdwenen is. De 11-jarige jongen is nergens te bekennen. Beth gaat wanhopig naar hem opzoek.

Als Danny dood wordt aangetroffen krijgt het moordonderzoek landelijke publiciteit. Beth moet haar emoties opzij zetten om de dood van haar zoon op te kunnen lossen. Ze krijgt hulp van detective Alec Hardy…

Nadat een jonge jongen is vermoord in het kustplaatsje Broadchurch, wordt de mysterieuze zaak toegewezen aan lokale rechercheurs Ellie Miller en Alec Hardy.

Seizoenen: 1

Afleveringen: 4

IMDb: 7.8

Little Boy Blue is een crime serie uit 2017. De mini-serie is geschreven door Jeff Pope en uitezonden door ITV en NPO3.

De aangrijpende serie is gebaseerd op de schokkende moord op Rhys Jones in Croxteh, Liverpool in 2007.

De serie laat zien wat de ouders van Rhys moeten doorstaan én hoe de moordenaars uiteindelijk wordt veroordeeld…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

IMDb: 7.5

Prime Suspect 1973 is een Britse misdaadserie uit 2017.

Deze prequel van Prime Suspect uit 1991 is uitgezonden door ITV en heeft Stefanie Martini in de hoofdrol.

Stefanie speelt de 22-jarige Jane Tennison. Als nieuwe politieagente mag ze seksisme gaan onderzoeken, voor ze zich bezig mag houden met moordzaken…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 10

IMDb: 7.6

The Five is een misdaadserie van Sky1. Deze Britse serie is begonnen op 15 april 2016.

De spannende serie is – net als Safe, The Stranger, El Inocente, Gone for Good,  Stay Close en The Woods –  gebaseerd op de internationale bestseller van Harlan Coben.

In 1995 gaan Mark, Danny, Slade en Pru samen met Jesse in het bos spelen. Jessie is jonger dan de rest en ze zijn gemeen tegen hem. Ze sturen Jesse naar huis. Onderweg wordt Jessie vermoord. De vrienden blijven getraumatiseerd achter.

Nu, zo’n 20 jaar later, is Danny detective. Wanneer hij de moord op een vrouw onderzoekt, komt hij DNA van Jesese tegen. Hij roept zijn vrienden van toen bijeen, om het tot op de bodem uit te zoeken…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 7

IMDb: 7.3

New Blood is een relatief nieuwe misdaadserie uit 2016.

De productie was in handen van Anthony Horowitz. De afleveringen waren online te volgen op BBC iPlayer.

Stefan en Rash zijn beginnende onderzoekers. Samen vechten ze tegen criminelen. Geen typische misdadigers, maar machtige particulieren, bedrijven en overheden!

Seizoenen: 3

Afleveringen: 24

IMDb: 7.4

Marcella is een drama– en misdaadserie van ITV die te zien is sinds 4 april 2016.

Deze Britse televisieserie heeft Anna Friel in de hoofdrol.

Marcella Backland was rechercheur. Ze heeft lang onderzoek gedaan naar een seriemoordenaar. Wanneer er weer soortgelijke moorden worden gepleegd, keert Marcella terug bij de politie.

Kan Marcella zich, met haar instabiele privéleven, genoeg focussen om de moordenaar achter de tralies te krijgen?

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

IMDb: 8.0

River is een misdaadserie uit Groot-Brittannië. Deze serie was te zien in 2015 en is uitgezonden door de BBC.

De serie is toegevoegd aan het aanbod van Netflix als Netflix Original serie.

John River is politie-inspecteur in Londen. Hij is geniaal en hard, maar heeft ook psychische problemen. John heeft nog steeds veel moeite met de moord op zijn collega. Hij probeert het verlies te verwerken en te achterhalen wie haar heeft vermoord…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 21

No Offence is een Britse politieserie uit 2015.

De afleveringen zijn opgenomen in Manchester.

In No Offence zien we de Manchester Metropolitan Police in actie. Deze krijgen o.a. te maken met brandstichting, drugsbendes, neo-nazi’s en brute moordenaars…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 16

The Missing is een drama- en misdaadserie die in 2014 is uitgezonden door BBC One. Daarna werd de serie uitgebracht als Netlix Original.

De serie is geschreven door Harry en Jack Williams en heeft een hoofdrol van James Nesbitt. In 2015 werd de serie genomineerd voor een Golden Globe!

Wanneer Tony en Emily Hughes in 2006 naar Noord-Frankrijk op vakantie gaat, raakt hun zoon Oliver vermist. In 2014 is hun zoon nog steeds niet gevonden.

Tony en Emily zijn gescheiden en de politie sluit het onderzoek naar zijn verdwijning. Daarom besluit Tony om zelf op onderzoek uit te gaan…

Seizoenen: 7

Afleveringen: 44

Grantchester is een spannende televisieserie uit Groot-Brittannië. Deze politieserie is opgenomen in Londen en is gebaseerd op The Grantchester Mysteries van James Runcie.

De hoofdrol is voor James Norton en Robson Green. Ze spelen Sidney Chambers en Georgie Keating.

Sidney is een predikant én misdaadbestrijder. Deze charismatische en charmante man probeert op een doordachte manier informatie los te krijgen van getuigen en verdachten. Hij wordt geholpen door de chagrijnige en overwerkte Georgie…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 12

Happy Valley is een geliefde detectiveserie uit Engeland. Deze populaire serie van de BBC is in Nederland te volgen via Netflix

Sarah Lancashire heeft de hoofdrol als Catherine Cawood.

Catherine is politie-inspecteur in West Yorkshire. Hier dochter pleegde zelfmoord omdat iemand haar hier tot aanzette. Nu deze persoon vrij komt, staat Catherine’s leven op zen kop. Ze gaat achter de dader aan…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 24

The Tunnel is een Frans-Britse politieserie uit 2013.

Deze spannende serie is gebaseerd op de topserie The Bridge. Daarnaast is het een serie van de makers van Broadchurch!

Op de grens tussen Frankrijk en Engeland wordt een prominente politicus dood aangetroffen. Detective Karl Roebuck en Elise Wassermann komen naar de grens om de zaak te onderzoeken.

Wanneer de detectives een schokkende ontdekking doen, komen ze in een ongemakkelijke samenwerking terecht…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 17

The Fall is een succesvolle misdaadserie van BBC Two. De serie begon op 12 mei 2013 en is bedacht door Allan Cubitt.

In België is de serie uitgezonden door RTÉ One.

Detective Stella Gibson is actief bij de Metropolitan Police. Ze wordt naar het Noord-Ierse Belfast gestuurd om te helpen bij een aantal onopgeloste moordzaken.

Net na haar aankomst valt het volgende slachtoffer van de seriemoordenaar…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 32

Shetland is een mysterieuze politieserie uit 2013.

De televisieserie is gebaseerd op misdaadromans van Ann Cleeves en uitgezonden door BBC One.

In 2016 werd er een BAFTA gewonnen! Hoofdrolspeler Douglas Henshall mocht in 2016 ook een BAFTA in ontvangst nemen!

Jimmy Perez is terug in zijn geboortestad Shetland. Samen met zijn collega’s verdiept hij zich in misdaden, die plaatsvinden in deze hechte gemeenschap van Shetland. Jimmy is een man van weinig woorden en een autoritaire uitstraling…

Seizoenen: 9

Afleveringen: 100

Father Brown is een politieserie van BBC One met een cool concept: een pastoor die misdaden oplost.

Deze Engelse serie – met Mark Williams in de hoofdrol – is gebaseerd op verhalen van GK Chesterton.

Door een luisterend oor te zijn in de biechtstoel, weet Father Brown hoe misdadigers denken. Met deze ervaring lost hij vele misdaden op. Dit tot ongenoegen van de politie, die regelmatig onschuldigen arresteren…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 36

Ripper Street is een misdaadserie van de BBC. Deze televisieserie is uitgezonden tussen 2012 en 2016 en heeft 5 seizoenen met 36 afleveringen. 

Matthew MacFadyen heeft een hoofdrol als Edmund Reid.

In 1889 moet detective Edmund Reid, samen met zijn team, orde handhaven in de beruchte straten van Whitechapel. In een plaats, die ooit geterroriseerd werd door Jack the Ripper, streven ze weer naar orde…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 7

The Bletchley Circle is een drama– en misdaadserie, die tussen 2012 en 2014 is uitgezonden door ITV.

In 2013 én 2014 werd de serie genomineerd voor een Dagger.

De serie speelt zich af in 1952 en volgt 4 vrouwen die informatie verzamelen, om de geallieerden in de oorlog te helpen. Wanneer één van de vrouwen een code over een onopgeloste moord tegenkomt, gaat ze naar de politie.

Wanneer deze haar niet serieus nemen, verenigen de vrouwen zich om de moordenaar zelf op te sporen…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 36

IMDb: 8.6

Line of Duty is een populaire politieserie. De Britse serie is begonnen in 2012 en is uitgezonden door de BBC.

Steve Arnott wordt overgeplaatst naar de anti-corruptie eenheid van de politie, nadat hij heeft geweigerd betrokken te raken bij een doofpotaffaire na schietincident…

Seizoenen: 8

Afleveringen: 32

Endeavour is een Britse televisieserie uit 2012. De serie wordt ook wel Endeavour Morse genoemd. Het verhaal speelt zich af voor de gebeurtenissen uit Inspector Morse.

De afleveringen zijn uitgezonden door ITV. In Nederland  was de serie te zien op KRO en in België op Canvas. Endeavour heeft 2 seizoenen.

Het is 1965. Endeavour Morse stopt met zijn studie aan de Universiteit van Oxford om bij de politie te gaan werken. Omdat hij moeite heeft met het handhaven van de wet besluit hij om ontslag te nemen.

Maar zijn inspecteur ziet wel iets in Morse en neemt hem onder zijn hoede. Morse mag samen met andere rechercheurs samenwerken met de politie van Oxford. Ze krijgen de opdracht om de vermissing van een 15 jarig meisje te onderzoeken…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 9

Case Histories is een populaire detectiveserie uit 2011.

De BBC serie is gebaseerd op de boeken van Kate Atkinson. De afleveringen zijn opgenomen in Edinburgh.

Jackson Brodie is gestopt bij de politie en begonnen als privédetective in Edinburgh, de hoofdstad van Scotland. De getraumatiseerde Jackson start met het onderzoeken van een paar oude, onopgeloste moordzaken…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 33

Scott and Bailey is een Britse politieserie. Deze serie is uitgezonden door ITV.

De hoofdrolspeelsters zijn Lesley Sharp en Suranne Jones. Ze spelen Janet Scott en Rachel Bailey.

Janet en Rachel werken samen voor de Manchester Metropolitan Police. De ene is nogal moederlijk, terwijl de andere emotioneel onvolwassen is.

De rechercheurs hebben beide wisselend succes in hun privéleven én hun politiewerk…

Seizoenen: 11

Afleveringen: 46

Vera is een misdaadserie van ITV. Deze populaire detective is begonnen in 2011.

Deze serie is gebaseerd op de misdaadboeken van Anna Cleeves. Brenda Blethyn heeft de hoofdrol als Vera Stanhope.

Vera is een obsessieve detective. Ze benaderd de wereld met humor, list en moed. Samen met haar team onderzoekt ze moorden, die gepleegd zijn bij het adembenemende landschap van Noord-Humberland…

Seizoenen: 11

Afleveringen: 88

Death in Paradise is een Britse misdaadserie, die is opgenomen op het Franse eiland Guadeloupe.

De succesvolle serie is begonnen in 2011. De afleveringen zijn uitgezonden door BBC One. Alle afleveringen zijn nu online te volgen via de NPO.

Humphrey Goodman is werkzaam bij de politie. Hij heeft een hekel aan zon, zee en zand, maar wordt toch overgeplaatst naar het eiland Saint-Marie. Op dit ogenschijnlijke paradijs op aarde worden ook moorden gepleegd.

Goodman en zijn team moeten deze moorden onderzoeken…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 30

DCI Banks is een een succesvolle ITV serie uit 2010. Het script is gebaseerd op romans van Inspector Alan Banks van Peter Robinson. Stephen Tompkinson speelt DCI Alan Banks.

DCI Banks voerde een lange, verwoestende strijd tegen de georganiseerde misdaad van Londen. Nu heeft hij het helemaal gehad en verhuist hij naar het rustige platteland van Eastvale, Yorkshire.

De vasthoudende detective gaat hier – samen met DS Annie Cabbott en DCI Helen Morton – schokkende moorden onderzoeken…

Seizoenen: 4

Afleveringen: 12

IMDb: 9.0

Sherlock is de beste detective serie die te zien is op Netflix. Deze Britse serie uit 2010 is geschreven door Mark Gatiss en Steven Moffat.

De hoofdrol is voor Benedict Cumberbatch, die de rol van Sherlock Holmes heeft. In 2013 werd hij genomineerd voor een Golden Globe!

Sherlock is buitengewone speurder met een bijzonder analytisch vermogen. Hij kan alleen minder goed met andere mensen omgaan. De politie vraagt hem regelmatig om hulp bij het oplossen van misdaden. Samen met zijn vriend John Watson onderzoekt hij mysterieuze zaken…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 20

Luther is een geweldige politieserie van de BBC, die in 2010 voor het eerst te zien was.

Deze Britse serie groeide uit tot één van de beste Britse politieseries en dat komt vooral door Idriss Alba – die de hoofdrol heeft als detective John Luther. In 2012 werd hij bekroond met een Golden Globe!

John Luther is een Londense detective met een obsessie voor zijn werk. Dankzij deze obsessie kan hij de meest ingewikkelde politiezaken oplossen. Soms wordt hij echter roekeloos of overtreedt hij de regels.

Het zorgt ervoor dat hij geliefd is bij sommige collega’s én continu onder het vergrootglas van de inspectie ligt.

John is succesvol in zijn werk, maar zijn privéleven is een ramp. Het lijkt soms alsof hij een vernietigend effect heeft op alles om hem heen, inclusief de mensen waar hij het meest van houdt…

Seizoenen: 4

Afleveringen: 18

Whitechapel is een misdaadserie uit Engeland. Deze televisieserie van ITV is geschreven door Ben Court en Caroline Ip.

De hoofdrol is voor Rupert Penry-Jones, Phil Davis en Steve Pemberton.

Meer dan een eeuw na de moorden van Jack de Ripper is er een ”copycat” in Whitechapel actief.’ Joseph, Ray en Edward slaan hun handen in 1 om de moordenaar te pakken!

Seizoenen: 4

Afleveringen: 12

Wallander is een drama- en misdaadserie, waarvan de scenario’s zijn gebaseerd op de detectiveromans van Henning Mankell. De opnames vonden plaats in Ystad, Zweden.

Veel serieliefhebbers vinden Wallander absoluut fantastisch door de realistische verhaallijnen en de acteerprestaties van Krister Hendriksson. Hij ”is” Wallander, zoals bijvoorbeeld Bryan Cranston ook Walter White is (Breaking Bad).

Wallander won in 2010 een Crime Thriller Award. Dankzij het succes ontwikkelde de BBC een Britse remake, die in 2008 in première is gegaan.

Deze Zweedse serie volgt Kurt Wallander, een eigenwijze politie-inspecteur in Ystad. Hij heeft een alcoholprobleem, vind het moeilijk om relaties aan te gaan met vrouwen en gebruikt onconventionele middelen op politiezaken op te lossen…

Seizoenen: 8

Afleveringen: 25

Inspector George Gently is een populaire detective van BBC One.

Deze serie kreeg in 2009 o.a. twee nominaties voore en Irisch Film and Television Award. De hoofdrol is voor Lee Ingleby en Marin Shaw. Ze spelen John Bacchus en George Gently.

In de 60’s vechten inspecteur John Bacchus en Inspector George Gently voor de berechting van criminelen!

Seizoenen: 9

Afleveringen: 41

Lewis is een Britse serie van de zender ITV met 9 seizoenen!

Deze detective serie startte op 29 januari 2006. De serie gebaseerd op Inspector Morse, waarin Inspector Lewis de rechterhand is van Inspector Morse.

Lewis keert 5 jaar na de dood van Inspector Lewis terug naar Oxford. Lewis is klaar om de leiding te nemen in een misdaadonderzoek in Oxford. De inspecteur onderzoekt de moord op de Amerikaanse wiskundestudente Regan Peverill.

Hij wordt geholpen door James Hathaway. Ondanks dat Inspector Morse dood is, zorgt hij voor een doorbraak. Hij onderzocht namelijk voor zijn dood een misdrijf waarbij de hoofdverdachte Danny Griffon betrokken was…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 23

Agatha Christie’s Marple is een drama- en politieserie uit 2004. Deze Britse serie heeft 6 seizoenen en 23 afleveringen.

De serie is gebaseerd op de misdaadromans van Agatha Christie.

Jane Marple is oud en woonachtig in St. Mary Mead. Jane is erg nieuwsgierig en helpt met het oplossen van mysterieuze moordzaken. Iedere keer weet ze op haar eigen manier ingewikkelde moorden op de lossen…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 22

Rosemary and Thyme is een detective van ITV uit 2003. Het is een serie van Brian Eastman en Clive Exton, die eerder scenario’s van Agatha Christie’s Poirot schreven!

Pam Ferris en Felicity Kendal zijn de hoofdrolspeelsters.

Rosemary en Laura werken als tuinder in de prachtigste tuinen van Europa. Ondertussen lossen ze samen mysterieuze misdaden op…

Seizoenen: 12

Afleveringen: 107

New Tricks is een misdaadserie uit Engeland. Deze BBC serie is uitgezonden tussen 2003 en 2015. De serie heeft 12 seizoenen met in totaal 107 afleveringen!

 In Nederland waren de afleveringen te volgen via de KRO.

Samen lossen 3 gepensioneerde agenten duistere zaken op. Hierbij gebruiken ze de nodige humor…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 31

Wire in the Blood is een serie van ITV. De misdaadserie is te zien sinds 14 november 2002.

De serie is gebaseerd op de boeken van Val MacDermid, een schrijver uit Schotland. Wire in the Blood is een populaire misdaadserie met 6 seizoenen.

Tony Hill is klinisch psycholoog. Als profiler wordt zijn hulp regelmatig ingeroepen door de politie van Bradfield om te helpen met het oplossen van moordzaken.

Omdat Tony excentriek is en een vreemde werkwijze heeft, heeft de politie zo zijn twijfels over hem. Maar dankzij zijn analytisch inzicht is hij succesvol profiler…

Seizoenen: 9

Afleveringen: 28

Foyle’s War is een Britse televisieserie uit 2002.

De serie is ontwikkeld door Anthony Horowitz en uitgezonden door ITV. In Nederland zijn de afleveringen uitgezonden door KRO en in België door Canvas.

Net na de start van de Tweede Wereldoorlog vallen de Duitsers Engeland binnen. De bewoners leven in angst door de bombardementen.

Ondanks de oorlog moet iemand de alledaagse misdaden in Engeland blijven bestrijden. Detective Christopher Foyle is dé bestrijden van deze misdaad…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 22

The Inspector Lynley Mysteries is een politieserie uit 2001 met Nathaniel Parker en Sharon Small in de hoofdrol.

De serie is gebaseerd op romans van Elizabeth George en uitgezonden door BBC One.

DCI Thomas Lynley en DS Barbara Havers lossen misdaden op voor de New Scotland Yard. De twee agenten hebben een verschillende rang, maar vullen elkaar perfect aan…

Seizoenen: 9

Afleveringen: 92

Waking the Dead begon in 2000. Deze detective is bedacht door Barbara Machin en uitgezonden door BBC One.

In 2004 won de serie een International Emmy!

Peter Boyd is leider van een politieteam dat bestaat uit agenten, profilers en forensisch wetenschappers. Samen onderzoeken ze, met behulp van de nieuwste technologieën, onopgeloste moorden…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 26

Jonathan Creek is een misdaadserie van vroeger. De afleveringen zijn tussen 1997 en 2016 uitgezonden door BBC One.

De scenario’s zijn geschreven door David Renwick, die in 1998 een Writer’s Awad won voor deze serie!

Jonathan Creek is werkzaam vanuit zijn molen. De goochelaar heeft het vermogen om puzzels op te lossen. Dit vermogen gaat hij gebruiken om extreem ingewikkelde en mysterieuze moorden op te lossen…

Seizoenen: 22

Afleveringen: 132

Midsomer Murders is een Britse detective serie van de zender ITV. Deze populaire serie is te zien sinds 23 maart 1997.

De bedenker van Midsomer Murders is Caroline Graham. Van de serie zijn maar liefst 18 seizoenen en 104 afleveringen geproduceerd!

Midsomer is een graafschap in Engeland met pittoreske dorpen. In deze dorpen vinden vaak moorden plaats. Iemand moet deze moorden én andere misdaden oplossen. Rechercheur John Barnaby is hier dé persoon voor.

Samen met zijn collega onderzoekt hij zaken die het daglicht niet kunnen verdragen…

Seizoenen: 12

Afleveringen: 61

Dalziel and Pascoe is een Britse serie van Reginald Hill. Deze oude televisieserie is uitgezonden tussen 1996 en 2007.

Hoofdinspecteur Andy Dalziel en brigadier Peter Pascoe onderzoeken moorden die plaatsvinden in het noorden van Engeland.

Ondertussen bouwen de totaal verschillende agenten een band met elkaar op…

Seizoenen: 24

Afleveringen: 222

Silent Witness is een oude detectiveserie uit 1996. De afleveringen zijn uitgezonden door BBC One. Het is een extreem populaire serie met 91 afleveringen.

De serie is gebaseerd op romans van Nigel McCrery.

Het Openbaar Ministerie roept regelmatig de hulp in Sam Ryan, een gerespecteerd forensisch patholoog die actief is in Cambridge (en later Londen). Door de ware toedracht te achterhalen geeft ze overleden slachtoffers van een misdrijf een stem…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 23

Cracker is een misdaadserie uit 1993. De Britse serie is opgenomen in Manchester en uitgezonden door ITV.

De populaire serie eindigde in 1993 na 24 afleveringen.

Dr. Eddie Fitzgerald is een alcoholist, een ketting-roker én een rokkenjager. Daarnaast is hij een deskundige psycholoog. De politie roept regelmatig zijn hulp in bij echtelijke en familiale problemen, die moeilijk op te lossen zijn…

Seizoenen: 15

Afleveringen: 42

A Touch of Frost is een politieserie uit Groot-Brittannië.

Deze serie van vroeger is begonnen in 1992 en uitgezonden tot 2010. Bij elkaar zijn er 42 afleveringen van 75 tot 100 minuten opgenomen. De afleveringen zijn uitgezonden door ITVCanvas en de KRO.

Jack Frost is een ongeorganiseerde detective. Als agent van de Denton Police Force doet hij alles voor gerechtigheid, ook als hij hiervoor de regels moet breken…

Seizoenen: 7

Afleveringen: 15

Prime Suspect is een populaire serie uit de 90’s. Deze misdaadserie van ITV is uitgezonden tussen 1991 en 2006.

In 2017 is de spin-off Prime Suspect 1973 in première gegaan.

Helen Mirren speelt de vrouwelijke detective Jane Tennison. Jane is een ervaren detective, die zich toch steeds moet bewijzen in een harde mannenwereld…

Seizoenen: 13

Afleveringen: 70

IMDb: 8.5

Agatha Christie’s Poirot is een detective serie uit 1989. De afleveringen zijn uitgezonden door ITV. In Nederland was de serie te zien op KRO en RTL8. In België was de serie te zien op VRT.

Agatha Christie’s Poirot heeft bij elkaar 13 seizoenen en 70 afleveringen!

Wanneer de Duitsers België binnenvallen in 1914 hebben de burgers veel te lijden. Veel Belgen vluchten naar Nederland of Engeland. Hercule Poirot is één van hen. Deze oud-politieman vlucht naar Engeland en wordt daar liefdevol opgevangen in Styles St. Mary in Engeland.

Na de oorlog start hij als privédetective in London. Samen een voormalig Legerofficier uit Groot-Brittannië en zijn secretaresse lost hij misdaden op…

Seizoenen: 7

Afleveringen: 28

Inspector Morse is een super populaire detective serie uit Groot-Brittannië. In Engeland is de serie uitgezonden door ITV. In Nederland en België was de serie te zien op KRO en Canvas. De Britse serie heeft 12 seizoenen.

Detective Morse is over het algemeen een vriendelijke man. Hij vind opera, gedichten en exclusieve oldtimers leuk. Zelf rijdt Morse een Jaguar Mark 2.

Als detective zoekt hij zaken tot op de bodem uit. Daarbij wordt hij geholpen door detective Lewis. Onder het genot van een stevige borrel kan Morse het beste nadenken…

Seizoenen: 27

Afleveringen: 110

Taggart is een Schotse politieserie van vroeger. De serie van Glenn Chandler is begonnen in 1983. De 110 afleveringen zijn uitgezonden door ITV.

De spannende, geloofwaardige serie won in 1993 een Writers’ Guild of Great Britain!

Jim Taggart is een ervaren hoofdinspecteur van de Glasgow Police. Samen met Jackie Reid, Mike Jardine én Robbie Ross onderzoekt hij schokkende moorden…