Beste Nederlandse en Belgische soapseries

Sinds de 50’s zijn er vele Amerikaanse soapseries uitgebracht. Deze dagelijkse soaps groeide uit tot een belangrijk onderdeel van de televisiewereld en vormende een inspiratiebron voor soaps wereldwijd.

In Nederland en België waren we er iets later bij. In de 80’s kwam Herenstraat 10 op televisie. Daarna konden we kijken naar Spijkerhoek. Beide soaps werden snel vergeten toen Goede tijden, Slechte tijden in première ging, die bekend staat als GTST. Het begin van de soap is gebaseerd op de Australische serie The Restless Years en wordt gezien als de beste Nederlandse soap.

Hieronder staan 7 goede soapseries uit Nederland en België…

Geen cover

Seizoenen: 6

Afleveringen: 136

Westenwind is een Nederlandse soapserie, die tussen 1999 en 2003 is uitgezonden door RTL4.

Deze soap is geschreven door Edward Stelder en Lars Boom. In België zijn de afleveringen uitgezonden door VTM.

Sinds de komst van Videoland zijn de afleveringen online te volgen.

De serie werd een succes en in 2000 werd er een Gouden Televizier-Ring gewonnen!

Westenwind volgt twee families die in de Rotterdamse haven werken. Het zijn de familie Noordermeer en de Graaf. Beide families proberen elkaar dwars te zitten. De familie Noordermeer is zakelijk en bij de familie de Graaf staat de familie én het welzijn van werknemers voorop…

Geen cover

Seizoenen: 6

Afleveringen: 925

Goudkust is een soapserie die tussen 1996 en 2001 is uitgezonden.

De scenario’s zijn geschreven door Olga Madsen, die eerder scenario’s van Goede tijden, Slechte tijden én Onderweg naar Morgen schreef.

De productie was in handen van Joop van den Ende en Idse Grotenhuis. SBS ontwikkelde de serie om te concurreren met Goede tijden, Slechte tijden.

De serie speelt zich af in de welvarende kustplaats Duinwijk, waar de rijke familie Cloppenburg, Verweijden, Zomers en Hardebol worden gevolgd…

Seizoenen: 27

Afleveringen: 479

Thuis is een populaire Vlaamse soapserie uit 1995. Deze televisieserie is bedacht door Luc Beerten, Winnie Enghien, Jan Matterne Jr. en Paul Schellekens en uitgezonden door de zender Eén.

Met deze serie probeerde Eén de concurrentie aan te gaan met VTM’s Familie.

Deze Vlaamse serie gaat over de dagelijkse beproevingen van de inwoners van een stad in Vlaanderen…

Geen cover

Seizoenen: 4

Afleveringen: 319

Onderweg naar Morgen is een Nederlandse soapserie, die zich deels afspeelt in een ziekenhuis waar Victor Couwenberg carrière wil maken. Deze dramaserie is tussen 1994 en 2010 uitgezonden door de TROS.

De scripts zijn gebaseerd op Ryan’s Hope, een Amerikaanse soap uit 1975.

Onderweg naar Morgen volgt de levens van de familie Couwenberg en Reitsema, en later van de familie Klein Luzack…

Geen cover

Wittekerke is een Vlaamse televisieserie, die tussen 1993 en 2000 is uitgezonden. Deze romantische soapserie is grotendeels geschreven door Stefan Broeckx.

Het begin van de serie is gebaseerd op E Street, een Australische serie uit 1989. De afleveringen zijn uitgezonden door VTM.

De soap volgt de inwoners van de kuststad Wittekerke. Centraal staan het ziekenhuis, het hotel, het personeel, de gemeentepolitie…

Seizoenen: 32

Afleveringen: 2025

Familie is de langstlopende soapserie van België. Deze televisieserie is bedacht door Herman Verbaet en begon in 1991.

De afleveringen zijn uitgezonden door VTM. Op 12 september 2017 werd de 6.000ste aflevering uitgezonden!

Familie speelt zich af in en rondom Mechelen en volgt de familie Van den Bossche en haar familiebedrijf…

Seizoenen: 32

Afleveringen: 1060

Goede tijden, Slechte tijden komt al sinds 1990 op RTL4 en is daarmee de langslopende soap van ons land! Deze dramaserie is geproduceerd door Endemol en gebaseerd op The Restless Years – een Australische serie van Reg Watson uit 1977.

GTST is misschien wel één van de succesvolste producties van RTL Nederland!

De Nederlandse soapserie volgt de inwoners van Meerdijk, die worden geconfronteerd met voor- én tegenspoed. Zoals voor iedere soap zijn de ingrediënten het huwelijk én huwelijksproblemen, de zakenwereld én ontvoeringen…