Beste Nederlandse series van vroeger

Vroeger hebben we allemaal gekeken naar Floris en t’ Schaep met de 5 pooten uit de 60’s, De Fabriek en Spijkerhoek uit de 80’s en Vrienden voor het Leven uit de 90’s.

Deze oude series waren prachtig, maar wat waren de beste? Check nu het complete overzicht met 25 populaire series van vroeger…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 38

All Stars is een populaire serie over vrienden die voetballen. De serie is bedacht en geregisseerd door Jean van de Velde en gebaseerd op de film uit 1997.

Deze komedieserie van de VARA is tussen 1999 en 2001 uitgezonden door Nederland 3.

All Stars werd een enorm succes en won in 2000 een Emmy Award, een Zilveren Roos en een Persprijs!

Deze voetbalserie volgt de voetballers van de plaatselijke voetbalclub, De Swift Boys. Deze amateurvoetballers staan al van kinds af aan iedere zondag op het voetbalveld.

Ondanks het plezier dat ze hebben op het veld, worden de onderlinge verschillende buiten het veld steeds groter…

Geen cover

Grijpstra en de Gier is een Nederlandse politieserie met Jack Wouterse en Roef Ragas in de hoofdrol. Peter Römer, bekend van Baantjer, schreef de scenario’s.

Deze scenario’s zijn gebaseerd op de boeken van Janwillem van de Wetering.

De serie begon in 2004 en eindigde in 2007. In Nederland zijn de afleveringen uitgezonden door RTL4 en in België door VTM.

De politieserie volgt Henk Grijpstra en Rinus de Gier. Henk is een stabiele, rustige man met een vrouw en kinderen. Rinus is een impulsieve alleenstaande man, zonder verantwoordelijkheden. De politiemannen zouden allebei iets meer van elkaar leven willen hebben.

Samen bestrijden ze de criminaliteit door misdaden op te lossen…

Geen cover

Seizoenen: 1

Afleveringen: 13

Najib en Julia een televisieserie uit 2001. De serie is gemaakt door Theo van Gogh en gebaseerd op Romeo en Julia van William Shakespeare.

De 13 afleveringen zijn uitgezonden door de AVRO.

De Marokkaanse pizzakoerier Najib wordt verliefd op het Haagse Hockeymeisje Julia. Julia is aan het trainen voor Jong Oranje. Wanneer ze in het bijzijn van Najib haar enkel breekt, is de basis gelegd voor een onmogelijke liefde…

Geen cover

Seizoenen: 3

Afleveringen: 37

Meiden van de Wit is een meeslepende dramaserie uit 2002. De Nederlandse serie is bedacht door Edwin de Vries en uitgezonden door Net5.

De serie won 2 keer een BNN Hoofdprijs voor ”Beste Dramaserie”. Daarnaast won hoofdrolspeelster Eva Duijvenstein in 2004 een Gouden Beeld!

De zussen Roos, Floor en Frédérique moeten noodgedwongen het zuivelbedrijf van de familie overnemen, als de directeur op een gewelddadige manier om het leven komt. De zussen krijgen direct te maken met tegenslagen en onderlinge conflicten…

Geen cover

Intensive Care is een Nederlandse serie van RTL. De medische dramaserie werd afgekort als IC.

De serie is bedacht door Edward Stelder en tussen 2002 en 2006 uitgezonden.

Op de intensive care van het Aletta Jacobs ziekenhuis, moet artsen en verpleegsters vechten voor het leven van hun patiënten. Ze worden geconfronteerd met mensen die een ongeluk hebben gehad of zijn verwond door een misdrijf.

De sfeer is soms minder goed, omdat de artsen kritisch zijn op elkaar of elkaar als concurrenten zien…

Geen cover

Seizoenen: 3

Afleveringen: 19

Dunya en Desie is een oudere tienerserie van de NPS, die tussen 2002 en 2004 is uitgezonden op NPO3.

De Nederlandse serie is geschreven door Robert Alberdingk Thijm, die hiervoor scenario’s schreef van All Stars: de serie.

Dunya en Desie zien twee hartsvriendinnen uit de Amsterdamse Bijlmer. Dunya is een Marokkaanse Nederlander die opgroeide met de ramadan, imams en Mekka. Desie is zo Nederlands als kaas en tulpen.

Ondanks hun verschillen, worden ze beste vriendinnen…

Geen cover

Seizoenen: 2

Afleveringen: 36

Hertenkamp is een Nederlandse serie uit 1998. De oude serie is deels geschreven door Joan Nederlof, die zelf een hoofdrol heeft. Verder heeft o.a. Georgina Verbaan een rol in de serie!

Hertenkamp geeft een kijk op het leven van Wiebe en Eva Vorsselmans én hun kinderen, het stel Patty en Grace én de alleenstaande Max Bakker…

Geen cover

Seizoenen: 3

Afleveringen: 37

Unit 13 is een politieserie van vroeger. De 37 afleveringen zijn uitgezonden tussen 1996 en 1998.

Deze Nederlandse televisieserie is uitgezonden door de VARA. De serie is enigszins gebaseerd op de IRT-affaire.

Unit 13 is een spin-off van Bureau Kruislaan. De politie-unit 13 vecht tegen de misdaadorganisatie Scylla, die zich bezig houdt met drugshandel en wapenhandel…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 20

Fort Alpha is een Nederlandse televisieserie van de TROS. Het was een populaire én enorm dure serie. De dramaserie is geschreven door Diego Pos en geregisseerd door Peter Gorissen.

De afleveringen zijn uitgezonden in 1996 en 1997.

Het Alpha Collega is ontstaan door een samenvoeging van een alternatieve school en een elitaire school. Daarom raken de aso’s en kakkers van havo-4 regelmatig in conflict met elkaar…

Seizoenen: 12

Afleveringen: 123

Baantjer is een populaire politieserie van vroeger, die gebaseerd is op de boeken van Appie Baantjer. De hoofdrol is voor Piet Römer en Victor Reinier.

In 1997 werd er een Gouden Televizier Ring gewonnen! 

De Cock (met c.o.c.k.) is een geniale rechercheur uit Amsterdam. Samen met zijn collega Dick Vledder is hij moordenaars te slim af!

Geen cover

Seizoenen: 3

Afleveringen: 39

Mijn Dochter en Ik is een komedieserie uit 1995. De serie is gebaseerd op Me and My Girl, een oude Britse serie van John Cane. De 39 afleveringen zijn uitgezonden door RTL4.

Simon is eigenaar van een reclamebureau. Wanneer zijn vrouw sterft, wordt hij geholpen door een huishoudster. Daarnaast komt zijn schoonmoeder regelmatig langs om zich overal mee te bemoeien.

Daarnaast valt zijn collega’s hem ook nog eens lastig met zijn huwelijksproblemen…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 62

Flodder is hitserie van vroeger. Iedere Nederlander heeft deze grappige serie wel eens gezien.

Flodder is door lezers van Veronica Magazine uitgeroepen tot ”Beste Nederlandse serie in 25 Jaar”!

De asociale familie Flodder krijgt een riante villa toegewezen in de elitaire gemeenschap van Zonnedeal. Ma Flodder stookt jenever. Johnnie heeft vele illegale handeltjes en zijn broer Kees valt vrouwen lastig.

De correcte bewoners van Zonnedeal irriteren zich direct aan de nieuwe inwoners…

Geen cover

Seizoenen: 3

Afleveringen: 30

Pleidooi is een Nederlandse serie van vroeger die tussen 1993 en 1995 is uitgezonden. Deze dramaserie is geschreven door Maria Goos, Hugo Heinen, Pieter Van de Waterbeemd en Ruud van Megen.

De advocatenserie werd een succes en in 1993 won deze een Gouden Kalf en in 1994 werd er een Zilveren Nipkowschijf gewonnen!

Pleidoor volgt de Victor van Gilze, die werkzaam is op het advocatenkantoor van zijn vader, maar dan besluit om zelf een kantoor te beginnen. Samen met zijn secretaresse Bep én de advocaten Bernard, Pam, Helen en Mourad richt hij Van Gilze Wesseling op.

Het kantoor heeft diepe schulden, maar de advocaten zijn ambitieus. Victor’s vader is niet blij met het initiatief van zijn zoon en begint een gevecht tegen zijn kantoor.

Ondertussen hebben de advocaten allerlei privéproblemen…

Geen cover

Seizoenen: 3

Afleveringen: 67

Geen cover

Seizoenen: 2

Afleveringen: 39

Bureau Kruislaan is een politieserie van vroeger, die is uitgezonden tussen 1992 en 1995.

De serie is gebaseerd op Geoff McQueen’s The Bill – een Britse politieserie uit 1984. In 1995 werd Bureau Kruislaan genomineerd voor een Gouden Televizier-Ring!

De serie volgt de politieagenten van een bureau in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. De agenten worden dagelijks geconfronteerd met problemen, waarvoor ze steeds weer een oplossing moeten vinden…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 64

Vrienden voor het leven is een populaire sitcom, met 65 afleveringen. Deze oude serie is bedacht door Peter Lusse, die zelf de hoofdrol heeft als Eddie Veenstra.

De serie is geproduceerd door Joop van den Ende. Alle afleveringen zijn tussen 1991 en 1995 uitgezonden door RTL4.

In 1991 won de komedieserie een Gouden Televizier-Ring!

Vrienden voor het Leven volgt Eddie en Ellen. Het stel zet zich af tegen ouderwetse gewoontes, maar zijn eigenlijk veel behoudender dan ze zelf denken…

Geen cover

Seizoenen: 6

Afleveringen: 26

Spijkerhoek is een Nederlandse televisieserie uit 1989. De dramaserie is bedacht door Joop van den Ende en Bert van der Veer.

De 78 afleveringen zijn uitgezonden door Veronica.

Deze serie liet drugs, seks en alcoholverslavingen zien. Het was de eerste serie waarin drugs, seks en alcoholverslavingen centraal stonden. De serie was in de 80’s, 90’s en 20’s een kijkcijferhit!

De serie volgt de familie Van de Akker en Chaiavelli. Beide families wonen aan het plein Spijkerhoek, waar genoeg te beleven valt…

Geen cover

Seizoenen: 5

Afleveringen: 48

Laat Maar Zitten is een grappige serie met Johnny Kraaijkamp in de hoofdrol. De Nederlandse serie is geproduceerd door John van de Rest en is uitgezonden tussen 1988 en 1991.

Het is een spin-off van Porridge, een succesvolle Britse serie uit 1973.

Harman Onno Faber is een ”zware misdadiger” die in een gevangenis zit. De bewakers hebben niks in te brengen tegen de criminelen die hier opgesloten zitten…

Geen cover

Seizoenen: 2

Afleveringen: 28

Oud Geld is een Nederlandse serie uit 1998. De serie is geschreven door Maria Goos en vroeger uitgezonden door de AVRO.

De dramaserie was enorm populair. In 1998 wonnen Gijs van Scholten Aschat en Saskia Temmink een Gouden Kalf!

Splinter Bussink is eigenaar van de Bussink Bank. De bank dreigt te worden overgenomen door de Hollandbank, een veel grotere bank met meer vermogen. Splinter wil liever niet fuseren, maar er zijn weinig andere opties. Hierdoor ontstaan er steeds meer spanningen!

Geen cover

Seizoenen: 2

Afleveringen: 13

De Fabriek kwam in 1981 en 1982 op de TROS. De Nederlandse serie is bedacht door Hans Keuls en geregisseerd door Andrew Wilson.

De dramaserie werd door veel mensen bekeken en is misschien wel de beste Nederlandse serie ooit! In 1981 won De Fabriek een Gouden Televizier-Ring.

Dries Rustenburg is manager van een suikerfabriek, die is opgericht door de vader van zijn vrouw. De zaken lopen slecht en veel fabrieken moesten hun deuren al sluiten. Dan wil een enorme suikerproducent de fabriek overnemen. Dries wil dit niet, waardoor hij te maken krijgt met valse spelletjes…

Geen cover

Dagboek van een Hedershond is een serie uit 1978. De Nederlandse serie is gebaseerd op ”Kroniek Eener Parochie” van schrijver Jacques Schreurs.

De afleveringen zijn uitgezonden door de KRO.

Erik Odekerke is een naïeve jonge, die in 1914 terecht komt in Geleen. Het dorp wordt geleidt door een paar notabelen, een onderwijzer, een vermogende boer én de pastoor. Erik heeft de beste bedoelingen, maar kan de bewoners én zeker de pastoor goed irriteren…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 7

Geen cover

De kleine waarheid is een televisieserie uit 1970. De Nederlandse serie is gebaseerd op een trilogie van Jan Mens.

De dramaserie heeft Willeke Alberti in de hoofdrol. In 1971 won ze een Gouden Televizier-Ring!

Marleen Spaargaren groeide op in een burgerlijk gezin. Ze is op zoek naar vrijheid en ontvlucht het huis om met Jan Engelmoer te trouwen…

Geen cover

’t Schaep met de 5 pooten is een hele oude televisieserie, die in 1969 en 1970 is uitgezonden. De Nederlandse komedieserie is geregisseerd door Joes Odufré en uitgezonden door de KRO.

In 1970 won de serie een Gouden Televizier-Ring!

De populaire serie heeft een aantal spin-offs: ’s Spaanse Schaep, ’t Vrije Schaep,’t Schaep in Mokum en ’t Schaep Ahoy.

De oude serie gaat over ’t Schaep, een buurtcafé in de Jordaan én haar stamgasten…

Geen cover

Seizoenen: 1

Afleveringen: 12

Floris is een hele oude televisieserie. De Nederlandse serie komt de jaren 60. De actieserie is geschreven door Gerard Soeteman en uitgezonden door de NTS.

Rutger Hauer heeft de hoofdrol als Floris.

Floris is een man van adel. Samen met de Portugezen heeft hij de wereld rond gevaren. Nu hij terug is in zijn geboorteland, komt hij terecht in een gevecht tussen de Bourgondiërs en de soldaten van Gelre. Floris sluit zich, samen met een vriend uit India, aan bij de Bourgondiërs…