31 Beste Netflix documentaires

Documentaires zijn leerzaam, vermakelijk, indrukwekkend, angstaanjagend en meeslepend. Op Netflix staan meer dan 75 documentaire series en er komen iedere maand nieuwe series bij.

Hieronder staat een overzicht van de beste documentaire series van Netflix. In het overzicht staan veel natuur- en misdaad documentaires. Daarnaast staan er bijvoorbeeld documentaires over sport, voeding en oorlog in het overzicht.

Kies nu een documentaire om te volgen op Netflix…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 3

The Staircase is een spraakmakende documentaire uit 2018 die ontwikkeld is door de makers van misdaaddocumentaires als Making a Murderer en The Keepers!

De documentaire vertelt het verhaal van Michael Iver Peterson, een romanschrijver die in 2003 wordt veroordeeld voor de moord op zijn tweede vrouw Kathleen Peterson.

Haar leven eindigde in 2001 onder aan de trap. Is ze gevallen óf heeft Michael haar geduwd?

Deze true crime documentaire werpt een diepgaande blik op de hele zaak én de rechtsspraak in de Verenigde Staten. Daarbij bevat de documentaire meer wendingen dan een bestseller!

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

Wild Wild Country is een populaire documentaire serie uit 2018.

De Netflix Original gaat over de omstreden sekteleider Bhagwan Shree Rajneesh, die bekend staat als ”Osho”.

In 1981 gaat deze Indiase guru naar Wasco Country, Oregon. Hier wil hij een nieuwe samenleving stichten. Direct na zijn aankomst ontstaan er conflicten met de bewoners van Wasco Country. Deze conflicten zorgen uiteindelijk voor een nationaal schandaal.

Deze documentaire laat met gesprekken van de betrokkenen en oude én nieuwe beelden zien wat er allemaal gebeurd is…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

Flint Town is een nieuwe Netflix documentaire, die sinds 2018 te zien is.

De spannende serie is uitgebracht als Netflix Original en speelt zich af in de Amerikaanse stad, Flint.

Flint, Michigan is een stad met 100.000 inwoners. Het was ooit een normale stad voor de middenklasse, maar nu is er veel armoede en criminaliteit. Hierdoor staat de politie van Flint enorm onder druk.

Met een afbrokkelende infrastructuur én te weinig middelen, moeten de agenten te midden van een watercrisis, de criminaliteit bestrijden…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 12

Dirty Money is een documentaire over de hebzucht van bedrijven.

Deze Netflix Original bestaat uit 6 afleveringen en staat sinds 2018 online.

Van woekerleningen tot het dieselschandaal van Volkswagen. Deze documentaire onderzoekt de schaamteloze voorbeelden van hebzucht en corruptie binnen bedrijven…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 5

We Speak Dance is een dansdocumentaire uit 2018.

Deze Netflix Original is opgenomen in Vietnam, Bali, Parijs, Lagon en Beirut.

De serie volgt professioneel danseres Vandana Hart. Ze reist naar verschillende landen om traditionele- en urban dance te leren van plaatselijke experts…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 4

Daughters of Destiny is een Amerikaanse Netflix Original over arme kinderen uit India.

Deze documentaire serie is gemaakt door Vanessa Roth en staat sinds 2017 online.

In India wonen veel arme mensen. Niet ieder kind kan naar school. Deze documentaire volgt 5 meisjes uit de armste gezinnen. Deze kinderen hebben eigenlijk geen kansen, maar een kostschool biedt hen hoop op een betere toekomst…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 7

The Keepers is een Amerikaanse documentaire over een onopgelost moord uit 1969.

Deze documentaire is ontwikkeld door Ryan White, die het ziet als een verhaal over gerechtigheid. De afleveringen staan sinds mei 2017 online.

De serie onderzoekt de moord op Cathy Cesnik én het misbruik van haar studenten, die zeggen zijn misbruikt door priester Joseph Maskell. Op 7 november 1969 verdween Cathy en in januari 1970 werd haar levenloze lichaam aangetroffen op een stortplaats.

De moord werd nooit opgelost, maar Ryan White ziet Joseph Maskell als verdachte. Deze priester werd verdacht van kindermisbruik en overleed in 2001…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 3

Five Came Back is een nieuwe documentaire uit 2017.

Deze Netflix Original is gebaseerd op Five Came Back van Mark Harris. De documentaire bestaat uit drie delen.

In Five Came Back zien we hoe vijf Hollywood-regisseurs de Tweede Wereldoorlog moeten documenteren. Vijf hedendaagse regisseurs vertellen de verhalen van deze legendarische regisseurs…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 14

Abstract: The Art of Design is een documentaire over allerlei soorten designers. Deze Netflix Original staat sinds 10 februari 2017 op Netflix.

De serie is gemaakt door Scott Dadich.

Deze documentaire serie laat ons zien hoe ’s werelds vernieuwende designers binnen uiteenlopende vakgebieden denken. Het laat daarnaast zien hoe deze designs ons leven beïnvloeden.

In de serie zien we bijvoorbeeld Nike schoenen ontwerper Tinker Hatfield, architect Bjarke Ingles, autodesigner Ralph Gilles en interieurdesigner Ilse Crawford…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

The Cuba Libre Story is een geschiedenis documentaire van Netflix.

Deze serie is op 8 december 2016 in première gegaan. Ken Eaken doet de voice-over.

Leer meer over de geschiedenis van Cuba. Deze Netflix Original gaat de onrustige geschiedenis van dit land uit de Caraïben. Deze natie is meerdere malen bezet geweest…

Seizoenen: 4

Afleveringen: 16

Hip-Hop Evolution is een Canadese serie over hip-hop. Deze documentaire is op 4 september 2016 in première gegaan.

De serie is geschreven door Rodrigo Bascunan en internationaal uitgebracht als Netflix Original.

In deze documentaire serie houdt rapper Shad Kabango diepgaande en persoonlijke interviews met vooraanstaande DJ’s, rappers en producers uit de 70’s en 90’s.

Shad praat bijvoorbeeld met DJ Kool Herc, Coke La Rock, Grandmaster Flash, Public Enemy, Ice-T, Rakim en LL Cool J…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 4

Chef’s Table France is een Netflix Original documentaire over eten én een spin-off van Chef’s Table uit 2016. Chef’s Table France is in september 2016 in première gegaan en ook gemaakt door David Gelb.

Net als in de originele documentaire, worden in deze serie vooraanstaande chef-koks bezocht. Deze chef’s bevinden zich allemaal in Frankrijk.

We zien Alain Passard van L’Arpège in Parijs, Alexandre Couillon van La Marine in Noirmoutier-en-l’Île, Adeline Grattard van Yam’Tcha in Parijs en Michel Troisgros van La Maison Troisgros in Roanne…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 38

Last Chance U is een Netflix Original over American football. Deze documentaire is begonnen op 29 juli 2016 en super populair.

De Amerikaanse serie is geregisseerd door Greg Whiteleyen en Adam Ridley.

In deze populaire Netflix serie worden American football spelers van de EMCC Lions gevolgd. Deze jonge mannen trainen om in de toekomst een superster binnen de National Football League te worden.

Iedere speler heeft zijn eigen ongelooflijke talenten, maar iedere speler vecht ook zijn eigen strijd, zowel op het veld als daarbuiten…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 4

Shadow of Truth ”Tzel Shel Emet” is een Israëlische documentaire uit 2016.

Deze true-crime documentaire is geproduceerd door Mika Timor, Ben Giladi em Yotam Guendelman van EGG Films.

De makers hebben de serie verkocht aan Netflix – die de serie internationaal heeft uitgebracht. In 2017 won deze populaire documentaire een Israeli Academy Televisioin Award!

Shadow of Truth gaat over een gevoelige moordzaak uit 2006, waarbij een Israëlisch meisje van 13 jaar is vermoord en een Oekraïense immigrant is veroordeeld…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 4

Cooked is een culinaire documentaire serie uit de Verenigde Staten. Deze serie is geproduceerd door Alex Gibney en uitgebracht als Netflix Original.

In 2016 werd de serie genomineerd voor een IDA Award!

De Amerikaanse serie gaat over de evolutie van voedsel. Michael Pollan geeft zicht op de geschiedenis van voedselbereiding en het universele vermogen om ons te verbinden…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 16

Real Detective is een Canadese documentaire van Investigation Discovery die sinds 2016 te zien is.

De hitserie werd in 2017 en 2018 genomineerd voor een Canadian Screen Award.

In de serie vertellen detectives over moordonderzoeken, die hen vandaag de dag nog steeds achtervolgen.

De detectives vertellen tot in detail over die ene zaak die voor altijd in hun geheugen gegrift staat…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 20

IMDb: 8.5

Making a Murderer was één van de eerste true crime serie van Netflix, die enorm succesvol werd! 

Deze documentaire serie staat sinds 2015 online en vertelt het verhaal van Steven Avery, de hoofdverdachte van een schokkend misdrijf.

Steven is lid van een familie gewantrouwde buitenstaanders. Hij wordt in 1985 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. In 2003 wordt hij vrijgesproken door DNA-materiaal.

Zijn daaropvolgende zoektocht naar gerechtigheid roept vragen op over de autoriteiten die hem onterecht hebben opgesloten. Daarom sleept hij de politie van Manitowoc Country voor de rechter wegens corruptie.

Gedurende zijn gevecht voor gerechtigheid, wordt hij opnieuw verdacht van een misdaad. Hierdoor begint alle ellende opnieuw…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 18

Tales By Light is een documentaire van National Geographic en Canon.

Deze Australische serie is begonnen op 24 mei 2015 en internationaal uitgebracht als Netflix Original. De regie was in handen van Abraham Joffe.

Deze documentaire serie gaat over een paar vooraanstaande fotografen, die ons meenemen naar de meest afgelegen gebieden ter wereld. Hier schieten ze bijzondere beelden van mensen én de natuur…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 30

Chef’s Table is een documentaire uit 2015 over eten.

Deze Netflix Original is ontwikkeld door David Welb, die het als een spin-off van zijn erkende documentaire Jiro Dreams of Sushi ziet. Het is een aanrader voor kookliefhebbers.

Chef’s Table neemt een kijkje in de keukens van vooraanstaande internationale chef-koks.

Chef’s Table bezoekt o.a. de keukens van Osteria Francescana in Italië, Ana Roš in Slovenie, Gaggan Anand in Thailand, Virgillio Martinez in Peru en Tim Raue in Duitsland…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 2

Sinatra: All or Nothing at All is een populaire documentaire van HBO over de legendarische Frank Sinatra.

Deze serie is geregisseerd door Alex Gibney en uitgekomen op 5 april 2015. De documentaire is genomineerd voor een Primetime Emmy en staat op Netflix.

Deze televisieserie laat het persoonlijke leven, de muziek én de carrière van de legendarische entertainer Frank Sinatra zien…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 26

Cosmos A Spacetime Odyssey is een documentaire uit 2014 over de wetenschap. Het is een spin-off van Cosmos: A Personal Voyage uit 1980. 

Deze Amerikaanse serie heeft 13 afleveringen en is bedacht door Ann Druyan en Steven Soter.

Neil deGrasse Tyson vertelt ons in deze documentaire serie over de wetten van de natuur. Hoe hebben we onze coördinaten in ruimte en tijd gevonden?

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

Africa is een documentaire serie uit Groot-Brittannië. De documentaire is op 3 februari 2013 in première gegaan en heeft 6 afleveringen.

De productie was in handen van Mike Gunton en James Honeyborne en de presentator is David Attenborough.

Afrika is het wildste continent ter wereld. David Attenborough brengt ons mee op een prachtige reis door Afrika. Hij laat ons uiteenlopende plekken zien, zoals woestijnen, savannas en jungles.

Daarnaast zien we de geweldige dieren die zich in dit continent bevinden…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 86

The Mind of a Chef is een culinaire documentaire uit 2012. Deze serie is uitgezonden door PBS en in Nederland te volgen op Netflix.

De serie volgt Chef David Chang en producer Anthony Bourdain. Samen reizen ze de wereld over om voedsel te verkennen, te verklaren én ervan te genieten…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 7

Frozen Planet is een natuurdocumentaire van BBC Natural History Unit. Deze documentaire serie is in 2011 in première gegaan.

In Frozen Planet laat David Attenborough ons de noord- en zuidpool zien. Welke dieren leven in deze gebieden? In deze serie zien we ijsberen, witte dolfijnen, poolvossen, pinguïns en orka’s…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 3

Ken Burns: Prohibition is een documentaire van PBS.

De serie uit 2011 is geregisseerd door door Ken Burns en Lynn Novick. De makers hebben veel informatie gehaald uit het boek ”Last Call: The Rise and Fall The Rise and Fall of Prohibition” van Daniel Okrent.

Ken Burns: Prohibition gaat over het zogenaamde ”18th Amendment”. In de 20’s dronken Amerikanen cider en bier, maar toen whisky goedkoper werd, leidde dat tot veel alcoholisme.

Door het ”18th Amendment” werd het illegaal om alcohol te maken, te vervoeren en te verkopen…

Seizoenen: 9

Afleveringen: 42

The Motorbike Show is een documentaire over de motorrijderscultuur.

Deze Britse serie uit 2011 volgt Henry Cole, die de motorrijderscultuur gaat ontdekken. Hij bezoekt wegraces en gaat langs bij stuntrijders. 

Daarnaast kijkt hij naar aangepaste én gerestaureerde motoren…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 11

Planet Earth is een fantastische natuurdocumentaire uit 2006.

Alastair Fothergill produceerde de serie voor BBC, Discovery Channel en NHK. David Attenborough doet de voice-over. De Britse serie won 4 Emmy’s!

In deze documentaire zien we bijzondere wilde dieren én prachtige landschappen. De makers hebben onderwater én in de lucht gefilmd en geven een fantastisch beeld van onze aarde…

Seizoenen: 9

Afleveringen: 144

Anthony Bourdain: No Reservations is een Amerikaanse documentaire over eten.

Deze populaire documentaire is uitgezonden tussen 2005 en 2012. Het concept van deze serie is hetzelfde als die van A Cook’s Tour uit 2002.

Chef-kok en auteur Anthony Bourdain gaat op culinair avontuur. Hij reist de hele wereld over, op zoek naar eetbare schatten…

Seizoenen: 25

Afleveringen: 238

Lock Up is een gevangenis documentaire van Netflix.

Deze documentaire serie is begonnen in 2013 en heeft meerdere series: Lock Up: Women Behind Bars, Lock Up: First Timers en Lock Up: Maximum Security.

De productie was in handen van Rasha Drachkovitch.

In overvolle gevangenissen zitten drugsverslaafden opgesloten met zware criminelen. Ga mee naar deze gevaarlijke gevangenissen en ontdek hoe gevangenen hier proberen te overleven…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

Auschwitz: The Nazis and the ‘Final Solution’ is zeker één van de beste documentaires over de Tweede Wereldoorlog. Het is in ieder geval de meest aangrijpende series!

Het is misschien wel de meeste complete documentaire over de grootste dodenfabriek alle tijden. Deze min-serie is in 2005 in première gegaan en heeft 6 afleveringen.

De documentaire laat zien hoe Auschwitz is ontstaan. Uiteindelijk zijn er naar het concentratie- en vernietigingskamp zo’n 1,3 miljoen mensen gedeporteerd. Daarvan zijn er 1,1 miljoen mensen om het leven gekomen – de meeste zijn vergast…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

The Blue Planet is een documentaire uit Groot-Brittannië. Deze serie is vergelijkbaar met Planet Earth uit 2006.

De productie was in handen van Alastair Fothergill en het commentaar wordt gegeven door David Attenborough. Het duurde 5 jaar om de serie te maken.

The Blue Planet laat ons zien hoe de onderwaterwereld eruit ziet. David laat ons bekende én onbekende gedeeltes van de oceaan zien. In deze documentaire serie onthult hij alle geheimen van de zee…