Beste Scandinavische series op Netflix

Scandinavische series. Ze zijn spannend, meeslepend en opgenomen met de meest prachtige landschappen op de achtergrond. Omdat Scandinavische series zó populair zijn, staan er veel op Netflix. Sommige zijn zelfs uitgebracht als Netflix Original.

Welke Scandinavische series die op Netflix staan zijn de moeite waard om te volgen? Welke serie moet iedereen gezien hebben?

Hieronder staan de beste Scandinavische series op Netflix:

The Chestnut Man

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

Moscow Noir

Moscow Noir is een Zweedse drama– en misdaadserie van de zender C More die sinds 24 december 2018 te zien is.

De originele Zweedse titel is: ”Dirigenten”.

Deze serie volgt de Zweedse investeringsbankier Tom Blixen, die werkzaam is in Moskou.

Door een ogenschijnlijk onschuldige handel in aandelen, komt hij terecht in een gevaarlijk machtsspel met de nieuwe rijken van Moskou…

Sthlm Rekviem

Kristina Ohlsson: Stockholm requiem is een misdaaddrama van de zender TV4.

De eerste aflevering is uitgezonden op 9 februari 2019. De serie staat ook wel bekend als ”Kristina Ohlsson: Stockholm requiem”.

Deze serie volgt de onconventionele, maar sluwe criminoloog Fredika Bergman. Ze wordt lid van een speciale onderzoekseenheid van Stockholm.

De onderzoekseenheid staat onder leiding van de ervaren detective Alex Recht. Ook Peder Rydh maakt onderdeel uit van het team. Peder is een ambitieuze agent, die zijn emoties niet altijd even goed onder controle heeft.

Wanneer Fredika toetreedt tot het team, moeten Alex en Peder nog weinig van haar hebben. Naar mate ze steeds meer zaken onderzoeken en de slimmigheden van Fredika van pas blijken te komen, worden ze steeds enthousiaster over haar…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 12

Ragnarok is een Noorse drama- en fantasieserie, die sinds januari 2020 te zien is.

De Netflix Original is geschreven door Adam Price. Deze Deense scenarioschrijver schreef eerder de scripts van Borgen – één van de populairste Scandinavische series ooit!

Deze nieuwe serie speelt zich af in de Noorse stad Edda, waar de weersomstandigheden steeds extremer worden. Sommige inwoners denken dat ze geconfronteerd worden met een nieuwe ragnarok, wat het einde van de wereld betekent…

Deliver Us

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

Deliver Us is een Deense serie van de zender DR die sinds 2019 te zien is.

De originele Deense titel is: ”Fred til lands”.

Deliver Us volgt een groep van vijf mensen uit een Deense stad. Samen besluiten ze het recht in eigen handen te nemen door een psychopaat te vermoorden die hen terroriseert.

Ze komen erachter dat ze door God te spelen, ook kunnen eindigen als de duivel…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

Quicksand is een Zweedse Netflix Original, waarvan de originele titel ”Störst av Allt” is.

Deze dramaserie is geschreven door Camilla Ahlgren ( Bron/BroenMorden i Sandhamn en Gåsmamman) gebaseerd op de bestseller van Malin Persson Giolito.

Na een schietpartij op een school in de rijkste wijk van Stockholm, wordt de doodgewone scholiere gearresteerd.

Wanneer de tragische schietpartij wordt onderzocht komen er schokkende details over haar relatie met Sebastian Fagerman en zijn disfunctionele familie naar voren…

Kriger

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

Kriger is een Deense misdaadserie van de zender TV2.

De mini-serie – waarvan de internationale titel ”Warrior” is – is uitgezonden in 2018.

Deze serie volgt CC, een oorlogsveteraan die wordt achtervolgd door schuldgevoelens over zijn laatste missie. CC wordt door detective Louise van Kopenhagen gevraagd om te infiltreren binnen de Wolves – een beruchte motorbende.

Samen moeten ze informatie verzamelen over de gewelddadige bendeleider…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 13

The Truth Will Out is een Zweedse drama- en politieserie van Viaplay. De scenario’s zijn geschreven door Leif G.W. Persson, een Zweedse criminoloog en schrijver van misdaadromans.

De originele titel is: ”Det som göms i snö”.

De hoofdrol is voor Robert Gustafsson, die voor zijn rol als Peter Wendel in 2019 een Zweedse Kristallen won!

De serie volgt politieman Peter Wendel, die na een lang ziekteverlof weer aan het werk gaat. Hij krijgt de opdracht om een cold-case team op te zetten, die onopgeloste moordzaken moeten onderzoeken. Hij team komt echter te bestaan het derderangs politieagenten.

Het team wordt al snel het middelpunt van een nieuwe zaak, wanneer een onbekende moordenaar beweert dat de meest beruchte moordenaar van Zweden onterecht in de gevangenis zit voor moorden die hij nooit heeft gepleegd.

Het zorgt voor schokkende onthullingen, die zelfs de betrokkenheid van de Zweedse regering aan het licht brengen…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 28

Deadwind is een spannende serie uit Finland, die een moordonderzoek en een persoonlijk drama combineert.

Deze misdaadserie wordt sinds maart 2018 uitgezonden door YLE en is in augustus 2018 toegevoegd aan het aanbod van Netflix.

Deze serie – waarvan de originele titel ”Karppi” is – is geschreven door Kirsi Porkka, Jari Olavi Rantala én Rike Jokela. Hoofdrolspeelster Pihla Viitala won in 2019 de Finse televisieprijs, Kultainen Venla!

Pihla speelt Sofia Karppi, een detective van in de 30, die de dood van haar man probeert te verwerken. Wanneer ze het lichaam van een vrouw op een bouwplaats aantreft, veroorzaakt ze een reeks gebeurtenissen die haar leven opnieuw dreigen te vernietigen…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 18

Advokaten is een spannende Zweedse misdaadserie uit 2018 van Viaplay. De internationale titel is ”The Lawyer”.

Frank Nording is een raadsman bij een vooraanstaand advocatenkantoor in Zweden. Zijn ouders werden gedood toen hij nog een kind was.

Gedreven dood haat, komt hij erachter wie de moordenaar van zijn ouders is. Deze moordenaar is actief in de onderwereld van Kopenhagen én 1 van de belangrijkste cliënten van het advocatenkantoor waarvoor hij werkzaam is.

Bij zijn zoektocht naar wraak komt hij steeds dieper terecht in een dubbelspel. Daarbij is de vraag hoever hij bereid is te gaan om gerechtigheid te zoeken…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 10

Hassel is een duistere misdaadserie uit Zweden. Alle afleveringen van de ”Viaplay Original” zijn uitgezonden door de Zweedse zender TV3.

Detective Roland Hassel’s vaderfiguur en mentor, Yngve Ruda, wordt op een beestachtige manier om het leven gebracht. Compleet verwoest, besluit de detective om zijn eigen verborgen onderzoek in te stellen om de moordenaars te vinden. Hij wordt geholpen door zijn toegewijde collega’s.

Het onderzoek naar de moordenaar begint zijn gezinsleven te beinvloeden. De relatie met zijn vriendin Daniela en zijn stiefdochter Vida zit in een neerwaartse spiraal.

Ondertussen leidt het onderzoek hem van de straat naar de hoogste machtslevens van Stockholm en Brussel. Maar Roland is vastberaden om de moordenaars te vinden en stopt nergens voor!

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

Midnight Sun is een Zweedse drma- en misdaadserie van de zender SVT1.

In de stad Kiruna wordt een mag wakker. Hij is vastgebonden aan een vleugel van een helikopter. Als de helikopter start sterft de man.

De Zweedse Anders Harnesk gaat het misdrijf onderzoeken. Wanneer hij ontdekt dat het om een Fransman ging, schakelt hij zijn Franse collega’s in. De Frans-Algarijnse Kahina wordt naar Zweden gestuurd om de zaak te onderzoeken.

Anders en Kahina stuiten op een 10 jaar oude samenzwering, terwijl ze zoeken naar een gewetenloze seriemoordenaar!

Norsemen

 Vikingane is een Noorse komedieserie uit 2016, die is uitgezonden door de zender NRK1.

De internationale titel van de serie is: ”Norsemen”.

Deze serie speelt zich af in 790. De inwoners van een Vikingendorp hebben te maken met een machtsstrijd, rivaliteit tussen broers, gelijkheid van mannen en vrouwen, verraad en vriendschap.

Het verhaal gaat over ”mensen uit onze tijd” maar dan gedurende het tijdperk van de Vikingen…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 31

Sorjonen is een drama– en misdaadserie uit Finland. Deze televisieserie is internationaal uitgebracht als Bordertown.

Deze serie was zó populair dat één op de 5 Finnen de eerste aflevering hebben gezien! In 2017 werden er 3 awards gewonnen bij de Kultainen Venla!

Kai Sorjonen is detective bij de Nationale Opsporingsbrigade. Samen met zijn vrouw en dochter ontvlucht hij de drukke stad en gaat hij wonen in Lappeenrante aan de Russische grens. Hier start hij met het oplossen van moorden…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 30

Bedrag is een misdaadserie uit Denemarken.

Deze thriller gaat over de wereldwijde financiële crisis en is internationaal uitgebracht als Follow the Money. De serie staat sinds mei 2017 op Videoland en is helemaal online te volgen!

Deze Deense serie gaat over de economische misdaden van banken. Over de hebzucht van arme én rijke mensen. Is er iets veranderd na de crisis of moeten we bang zijn voor een nieuwe crisis?

Seizoenen: 2

Afleveringen: 20

Springfloden is een aangrijpende misdaadserie uit Zweden. De lumière crime series is begonnen in 2016.

De serie is gebaseerd op detectiveromans van Cilla en Rolf Börjlind.

In 1987 wordt er een moord gepleegd, waarbij de dader géén aanwijzingen achterlaat. Het lukt Tom Stilton, ondanks zijn obsessie, niet om de moord op te lossen.

In 2000 moet Olivia Rönning van de politieacademie een onopgeloste moordzaak onderzoeken. Ze kiest de moord uit 1987. Ze komt erachter dat ze Tom nodig heeft om verder te komen met haar onderzoek, maar hij is nergens meer te vinden…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 28

Trapped is een mysterieuze politieserie uit IJsland, die vooral wordt geprezen door de authenticiteit en het realistische decor.

Deze spannende thriller is geschreven door Baltasar Kormákur, die daarvoor in 2017 de IJslandse Edda Award won!

Trapped volgt Andri Olafsson, het hoofd van de politie van het afgelegen vissersdorp, Seydisfjördur. De inwoners worden ingesneeuwd door een storm, terwijl er een Deense veerboot aankomt,  waarop ook een mensenhandelaar uit Litouwen zit.

Wanneer er een verminkt lichaam wordt aangetroffen – zonder hoofd en ledematen – moet Andri op zoek naar de moordenaar. Ondertussen moet hij omgaan met de scheiding van zijn ex, die inmiddels een nieuwe vriend heeft…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 16

Modus is een Zweedse thriller uit 2015 van de zender TV4. Deze misdaadserie is gebaseerd op de roman Frukta Inte van Anna Holt.

Melinda Kinnaman en Krister Henriksson hebben een hoofdrol. Melinda kennen we van Bron/Broen en Krister van Wallander.

Het is een witte kerst in Zweden. Ondertussen worden er een aantal gruwelijke moorden gepleegd. Profiler Inger Johanne Vik gaat de moorden onderzoeken.

Ze krijgt hulp van Ingvar Nymann van de Stockholm Police…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 9

Case is een serie uit IJsland. De dramaserie is te zien sinds 2015 en uitgebracht als Netflix Original.

De originele titel van de serie is Réttur.

Logi is een slimme advocaat. Hij heeft zijn leven verwoest door alcohol en roekeloosheid. Logi heeft nu een nieuw doel gevonden: een onderzoek naar de ogenschijnlijke zelfmoord van een tiener…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 24

Occupied is een spannende serie uit Noorwegen. De afleveringen zijn opgenomen in Oslo.

De Noorse serie is te zien sinds 4 oktober 2015. In 2015 won de serie een New Creators Award voor ”International Competition Serial Dramas” op het Mannheim-Heidelberg International Filmfestival.

In Occupied zien we dat de Noorse regering gaat overstappen op duurzame energie. Noorwegen zet – zonder te overleggen met buurlanden – alle olie- en gaswinning stop.

Daardoor valt Rusland met goedkeuring van de EU het land binnen. Rusland wil de grondstoffen voor de rest van de wereld beschikbaar houden.

De geweldloze en tijdelijke invasie zorgt al snel voor veel onrust en spanningen. De Noorse burgers voelen zich aangetast in hun vrijheid en komen in opstand…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 16

Norskov is een detective uit Noorwegen. De scenario’s zijn geschreven door Dunja Gry Jensen.

Thomas Levin, bekend van Borgen, speelt Tom Noack.

Tom was zo’n 2 decennia weg uit zijn geboortestad, maar nu is hij terug. Zijn missie? Het bestrijden van de drugscriminaliteit.

Wanneer hij dichterbij de bron komt, beginnen persoonlijke belangen mee te spelen…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

1864 is een drama– en oorlogsserie uit Scandinavië. Deze Deense serie is in 2014 in première gegaan.

De serie is gemaakt door Ole Bornedal.

Het is 1864. De Denen zijn in oorlog met de Duitsers. Ze vechten in de slag bij Dybbøl om de hertogdommen van Holstein en Sleeswijk. Bij deze slag lijdt Denemarken een historisch verlies.

Door dit verlies verloor Denemarken een groot deel van hun land en bevolking…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 26

Arvingerne is een Deense serie uit 2014. Deze dramaserie is internationaal uitgebracht als The Legacy.

Deze Lumière Crime Serie is bedacht door Maya Ilsøe en uitgezonden door de Deense zender DR.

Als de kunstenares Veronika Grønnegaarden overlijdt, gaan haar kinderen met elkaar vechten om haar erfenis…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 30

Dicte is een spannende Deense serie uit 2013. De scenario’s zijn gebaseerd op romans van Elsebeth Egholm. De afleveringen staan op Netflix én Videoland!

Na haar scheiding keert Dicte Svendsen, samen met haar dochter, terug naar haar geboortestad Århus.

De misdaadjournaliste gaat schrijven over misdaden én bemoeit zich met het oplossen daarvan. Dit tot ongenoegen van politie-inspecteur John Wagner…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 40

Rita is de Deense voorganger van onze eigen Tessa. Deze komedieserie is begonnen in 2012 en heeft Mille Dinesen in de hoofdrol.

In 2012 mocht ze een Golden Nymph in ontvangst nemen voor haar rol als Rita Madsen!

Rita is een onafhankelijke, alleenstaande moeder én onverantwoorde lerares. Ze is nooit echt volwassen geworden en is geen goed voorbeeld voor haar studenten…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 20

Arne Dahl is een spannende thriller uit 2011.

Deze Lumière Crime Serie is gebaseerd op de romans van Arne Dahl en is onderdeel van het aanbod van Netflix.

In Arne Dahl gaan politieagenten een gevecht aan met de internationale misdaad. Samen vormen de agenten het A-team.

De agenten behandelen de meeste gewelddadige, ingewikkelde én impactvolle misdaden…

Seizoenen: 7

Afleveringen: 31

The Sandhamn Murders is een spannende misdaadserie uit Zweden. De afleveringen zijn in 2010 uitgezonden door TV4.

De originele titel is ”Morden I Sandhamn”.

Sandhamn is een Zweeds eiland bij de kust van Stockholm. Op het eiland wonen slechts 120 mensen, maar in de vakantieperiode komen er vele mensen naar het eiland.

Als er een moord wordt gepleegd, wordt Thomas Andreasson ingeschakeld. Deze inspecteur is gescheiden na de dood van zijn eerste kind. Samen met Nora Linde, een vriendin die huwelijksproblemen heeft, gaat hij de moord op Snadhamn onderzoeken…

Seizoenen: 4

Afleveringen: 38

Borgen is een Deense dramaserie over de opkomst van een premier en hoe macht haar kan veranderen.

Borgen betekent ”De Burcht” en dit is de bijnaam van het Deense Regeringsgebouw Christiansborg in Kopenhagen.

De scenario’s zijn geschreven door Adam Price, die daarvoor in 2012 een BAFTA Award won! De productie was in handen van Ingolf Gabold en Ellen Thomassen, die eerder de hitserie Forbrydelsen (The Killing) produceerde!

Sidse Babett speelt Birgitte Nyborg Christensen, een idealistische politica die onverwachts de eerste vrouwelijke premier van Denemarken wordt. Ze komt daardoor terecht in de ingewikkelde wereld van politici, spindoctoren en verslaggevers…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 40

Forbrydelsen is een politieserie die in 2007 voor het eerst is uitgezonden door de Deense zender DR1 en daarna in vele landen over de wereld is uitgezonden.

De scenario’s zijn geschreven door Søren Sveistrup, die daarvoor een BAFTA Award won in 2011 en een Danish Film Awards in 2013.

De nominaties en winst van vele Crime Thriller Awards laten zien dat het een hele goede misdaadserie is!

Deze serie volgt Sara Lund, gespeeld door Sofie Gråbøl. Ze is gedreven politie-inspecteur in Kopenhagen. Samen met haar collega’s onderzoekt ze duistere moorden.

De Deense serie wordt vooral geprezen door de plotwendingen en de duistere sfeer en was zó populair dat AMC een Amerikaanse remake ontwikkelde.

Seizoenen: 7

Afleveringen: 42

Beck is een Zweedse serie van vroeger. De detectiveserie is gebaseerd op boeken van Martin Beck en begonnen in 1997.

Peter Haber heeft de hoofdrol als Martin Beck.

Martin is een intelligente inspecteur van de rijksmoordbrigade in Zweden.

Samen met zijn excentrische partner Gunvald Larsson onderzoekt hij moorden in Stockholm…

Conspiracy of Silence

Conspiracy of Silence is een Zweedse serie uit 2018.

Deze spannende serie is opgenomen in Litouwen en Zweden te streamen via Viaplay.

Robert Kastell zette zijn eigen dood in scene. Nu, 30 jaar later, is hij terug in Zweden. Robert is gekomen om wraak te nemen. Zijn doelwit is de succesvolle wapenhandelaar Anders Speths.

Het duur niet lang voor Robert wordt ontmaskert door Rolf Höglund, een complotdenker en voormalig journalist. Rolf wil dat Robert zich eerst concentreert op het blootleggen van de dubbele standaard én illegale deals achter de Zweedse wapenindustrie. Robert maakte, voor hij zijn dood in scene zette, zelf onderdeel uit van deze smerige wereld.

Wanneer Rolf op mysterieuze wijze verdwijnt, maakt zijn dochter Åsa zich zorgen. Ondertussen wordt Anders Speth aangeboden om te onderhandelen over een wapenovereenkomst tussen Indonesië en België…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 20

The Rain is een nieuwe Netflix Original die sinds mei 2018 online. Jannik Tai Mosholt schreef de scenario’s en was samen met Esben Toft Jacobsen en Christian Potalivo verantwoordelijk voor de productie.

De hoofdrol is voor Lucas Lynggaard Tønnesen en Alba August. Ze spelen de broer en zus Rasmus en Simone.

Nadat een epidemie bijna alle mensen in Scandinavië om het leven heeft gebracht, schuilen ze samen in een ondergrondse kelder. Hun vader, die wetenschapper is, is er niet bij. Wel hebben ze zijn notitieboek met informatie over een nieuwe wereld.

Wanneer ze andere overlevenden tegenkomen, gaan ze op zoek naar antwoorden. Het duurt niet lang voor ze geconfronteerd worden met vele gevaren…