Beste Scandinavische series

Sinds de komst van Bron/Broen, die we internationaal kennen als The Bridge, hebben veel mensen een nieuwe passie: Scandinavische series kijken! Geen toeval dat Netflix en Videoland veel populaire Scandinavische series online hebben staan.

In het begin is het misschien even wennen, een Zweedse of Deense serie kijken. Maar na het kijken van de eerste spannende thriller is het een verslaving! Daarom hebben we dé 45 beste Scandinavische series in een overzicht gezet.

Je vindt met dit overzicht zeker een nieuwe serie om te volgen! Het overzicht bestaat uit Zweedse detectives als Arne Dahl en Deense thrillers als Follow the Money. Verder horen klassiekers als Wallander en nieuwe series als Valkyrien in het overzicht thuis.

Check nu het complete overzicht:

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

The Valhalla Murders is een populaire IJslandse serie van de scenarioschrijver van Prisoners en Trapped, waarvan de originele titel ”Brot” is.

Deze misdaadserie is in december 2019 uitgezonden door de Scandinavische zender RÚV en staat sinds maart 2020 online.

De Netflix Original volgt de politie profiler Arnar, die met tegenzin van Kopenhagen naar Reykjavik wordt gestuurd om de eerste seriemoordenaarszaak van IJsland te onderzoeken.

Een seriemoordenaar pleegt verschrikkelijke moorden op oudere mannen, die zijn misbruikt en afgeslacht.

In IJsland wordt Arnar gekoppeld aan Kata, een ervaren politie-inspecteur van de lokale politie. Kata is niet blij met zijn komst omdat ze zich gedegradeerd voelt…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 14

Wisting is een politieserie uit Noorwegen, die sinds 11 april 2019 te zien is. Deze Viaplay Original staat sinds 1 februari 2020 op Netflix.

De scenario’s zijn gebaseerd op ”The Hunting Dogs” ”The Caveman” van schrijver Jørn Lier Horst.

De opnames vonden grotendeels plaats in Lavik en Sandefjord.

Detective William Wisting vindt een lijk dat kan worden gekoppeld aan een gezochte Amerikaanse seriemoordenaar, die al meer dan 20 jaar achterna wordt gezeten door de FBI.

Ondertussen werkt zijn dochter Line aan nieuwsartikel dat haar in groot gevaar kan brengen…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

Quicksand is een Zweedse Netflix Original, waarvan de originele titel ”Störst av Allt” is.

Deze dramaserie is geschreven door Camilla Ahlgren ( Bron/BroenMorden i Sandhamn en Gåsmamman) gebaseerd op de bestseller van Malin Persson Giolito.

Na een schietpartij op een school in de rijkste wijk van Stockholm, wordt de doodgewone scholiere gearresteerd.

Wanneer de tragische schietpartij wordt onderzocht komen er schokkende details over haar relatie met Sebastian Fagerman en zijn disfunctionele familie naar voren…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 13

The Truth Will Out is een Zweedse drama- en politieserie van Viaplay. De scenario’s zijn geschreven door Leif G.W. Persson, een Zweedse criminoloog en schrijver van misdaadromans.

De originele titel is: ”Det som göms i snö”.

De hoofdrol is voor Robert Gustafsson, die voor zijn rol als Peter Wendel in 2019 een Zweedse Kristallen won!

De serie volgt politieman Peter Wendel, die na een lang ziekteverlof weer aan het werk gaat. Hij krijgt de opdracht om een cold-case team op te zetten, die onopgeloste moordzaken moeten onderzoeken. Hij team komt echter te bestaan het derderangs politieagenten.

Het team wordt al snel het middelpunt van een nieuwe zaak, wanneer een onbekende moordenaar beweert dat de meest beruchte moordenaar van Zweden onterecht in de gevangenis zit voor moorden die hij nooit heeft gepleegd.

Het zorgt voor schokkende onthullingen, die zelfs de betrokkenheid van de Zweedse regering aan het licht brengen…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 28

Deadwind is een spannende serie uit Finland, die een moordonderzoek en een persoonlijk drama combineert.

Deze misdaadserie wordt sinds maart 2018 uitgezonden door YLE en is in augustus 2018 toegevoegd aan het aanbod van Netflix.

Deze serie – waarvan de originele titel ”Karppi” is – is geschreven door Kirsi Porkka, Jari Olavi Rantala én Rike Jokela. Hoofdrolspeelster Pihla Viitala won in 2019 de Finse televisieprijs, Kultainen Venla!

Pihla speelt Sofia Karppi, een detective van in de 30, die de dood van haar man probeert te verwerken. Wanneer ze het lichaam van een vrouw op een bouwplaats aantreft, veroorzaakt ze een reeks gebeurtenissen die haar leven opnieuw dreigen te vernietigen…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 12

Enkelstöten is een Zweedse komedieserie van Erik Hultkvist en Rikard Ulvshammar.

De hoofdrol is voor Kitta Tejle en Sissela Kyle.

Ze spelen de lerares Jenny en de arts Cecillia. Beide vrouwen zijn in de 60 en hebben een normaal leven. Als ze zich realiseren dat het leven niet beter wordt dan nu, nemen ze een drastisch besluit.

Samen plegen ze een bankoverval in Stockholm!

Seizoenen: 2

Afleveringen: 12

Alex is een spannende thriller uit 2017. Deze Zweedse serie is geschreven door scenarioschrijvers van Bron/Bron en Wallander.

Alex Lento is een corrupte agent. Bij een vuurgevecht schiet hij per ongeluk zijn partner neer. Hierdoor wil hij zijn leven veranderen, alleen laat de gangster voor wie hij werkt hem niet gaan.

Wanneer zijn zoon wordt ontvoerd slaan alle stoppen door en gaan Alex het gevecht aan met iedere crimineel uit de onderwereld!

Seizoenen: 3

Afleveringen: 18

Vikingane is een grappige serie uit Noorwegen over de inwoners van een Vikingendorp.

De internationale titel is Norsemen. Anders Tangen was één van de producers. Hiervoor produceerde hij Lilyhammer.

De Deense serie speelt zich af in 790. De Vikingen hebben dezelfde uitdagingen als hedendaagse mensen, die bijvoorbeeld te maken hebben met macht, rivaliteit, gelijkheid en vriendschap…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

Fangar is een mysterieuze televisieserie uit 2017. Deze serie uit IJsland staat sinds augustus 2017 op Videoland. De alternatieve titel is Prisoners.

Thora Bjorg Helga speelt Linda.

Linda wordt opgesloten in de enige vrouwengevangenis van IJsland. Waarom heeft ze haar vader in coma geslagen? Iedereen denkt dat ze geld nodig had voor haar drugsverslaving.

Niemand weet dat Linda een duister geheim moet meedragen dat haar kan bevrijden. Alleen een journaliste heeft het vermoeden dat er meer speelt en gaat op onderzoek uit.

Ondertussen moet Linda zich staande houden in de vrouwengevangenis…

Seizoenen: 4

Afleveringen: 38

IMDb: 8.6

Bron/Broen is een onvergetelijke Scandinavische serie, waarvan de internationale titel ”The Bridge” is. De scenario’s zijn geschreven door de Hans Rosenfeldt, die sinds 2016 ook de scenario’s schrijft van Britse detectiveserie Marcella.

Deze misdaadserie werd enorm populair en won dan ook meerdere Awards, waaronder een Crime Thriller Award in 2012.

Deze spannende serie wordt vooral geprezen door het meeslepende script en de geweldige acteerprestaties van o.a. Sofia Helin, die Sage speelt. In 2014 won Sofia dan ook een Danish Film Award.

Het verhaal begint met de vondst van een levenloos lichaam op de Øresundbrug tussen Denemarken en Zweden.

Omdat het lichaam op de grens wordt gevonden, moeten de Deense inspecteur Martin en de Zweedse inspecteur Saga nauw met elkaar samenwerken om de moordenaar op te kunnen sporen…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 16

Gidseltagningen (Below the Surface) is een spannende dramaserie uit Denemarken.

Deze Scandinavische serie is gemaakt door Kasper Barfoed en bedacht door Adam Price (Borgen) en Søren Sveistrup (Forbrydelsen).

In 2017 worden in Kopenhagen 15 onschuldigen mensen gegijzeld in een ondergrondse metro…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

Farang is een nieuwe Zweedse serie uit 2017. De spannende dramaserie is opgenomen in Thailand en uitgezonden door de betaalzender C More.

De ex-crimineel Rickard getuigde tegen zijn vrienden, nam een nieuwe identiteit aan én vertrok naar Thailand.

Tien jaar later staat er nog steeds een prijs op zijn hoofd. Hij heeft een hard en vies leven als kruimeldief, maar hij leeft ten minste nog.

Wanneer zijn dochter hem gaat zoeken, komt zijn identiteit aan het licht. Nu zijn ze beide in gevaar en moeten ze vechten om te overleven!

Seizoenen: 2

Afleveringen: 16

Rebeka Martinsson is een nieuwe serie uit 2017.

De Zweedse serie, met Ida Engvoll in de hoofdrol, is gebaseerd op bestsellers van Åsa Larsson.

Rebeka keert na het overlijden van haar vriendin terug naar haar geboortestad. Hier komt ze erachter dat haar vriendin is vermoord.

Samen met rechercheur Anna Maria Mella en Sven-Erik Stålnacke is ze vastberaden om de moordenaar te vinden!

Seizoenen: 4

Afleveringen: 38

Bonusfamiljen is een nieuwe serie uit Zweden. De grappige serie is begonnen in 2017 en internationaal uitgebracht als Netflix Original.

De serie gaat over de complexiteit en uitdagingen van moderne, samengestelde gezinnen…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 7

Nobel is een Noorse thriller uit 2016. Deze spannende serie won in 2016 een Prix Europa voor ”Beste nieuwe mini-serie van het jaar”.

De hoofdrol is voor Aksel Hennie. Hij speelt Erling Riiser.

Na zijn traumatische missie in Afghanistan keert hij terug naar Noorwegen. 24 uur na zijn terugkeer moet hij van de inlichtingendienst een man doden.

Later ontdekt hij dat de opdracht nooit van de inlichtingendienst kwam. Hierdoor is hij het middelpunt geworden van een samenzwering. Wie heeft hem gebruikt als huurmoordenaar?

Seizoenen: 2

Afleveringen: 16

The Team is een internationale serie uit 2015. Deze politieserie is opgenomen in Kopenhagen, Oostenrijk, Duitsland en België.

Kathrine Windfeld had de regie in handen en de hoofdrol is voor de Deense Lars Mikkelsen, de Belgische Veerle Baetens en de Duitse Jasmin Gerat.

Alicia uit België, Harald uit Denemarken en Jackie uit Duitsland vormen met elkaar een internationaal politieteam. Het team is opgericht nadat er in Antwerpen, Kopenhagen en Berlijn op hetzelfde moment een lichaam wordt gevonden. De moorden hebben veel overeenkomsten.

De politiemannen- en vrouwen ontdekken dat deze moorden pas het begin zijn. Samen moeten ze vechten tegen een Europese topcrimineel…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 18

Innan vi dör is een thriller uit 2017. De Zweedse televisieserie is op 15 januari 2017 in première gegaan.

De serie van SVT is internationaal uitgebracht als Before We Die.

Hanna is werkzaam bij een de politie van Stockholm. Wanneer haar geliefde en collega wordt ontvoerd, raakt ze betrokken bij een machtsstrijd binnen de onderwereld.

De situatie wordt nóg moeilijker als ze ontdekt dat haar vervreemde zoon erbij betrokken is…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 4

Saknad is een misdaadserie uit Zweden. Deze televisieserie is op 1 januari 2017 in première gegaan.

De hoofdrol is voor Helena Bergström en John H:son Kjellgren.

Politieagente Maja Silver wil haar dochter vaker zien. Daarom keert ze terug naar haar geboortestad in de Zweedse biblebelt.

Door een vreselijke ontdekking wordt de kleine gemeenschap opgeschrikt…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

Valkyrien is een Scandinavische televisieserie uit 2017.

Deze drama– en thriller is geschreven door Erik Richter Strand en opgenomen in Oslo, Noorwegen.

Ravn is een gerespecteerde arts, die wanhopig op zoek is naar de genezing van zijn vrouw. Wanneer het ziekenhuis haar behandeling stopzet, blijft hij in het geheim doorwerken aan een manier om haar te genezen.

Hij opent een ondergrondse kliniek voor zijn vrouw en andere patiënten die niet terecht kunnen bij de reguliere geneeskunde, waaronder criminelen…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 16

Black Lake is een Zweedse serie van TV3 met de originele titel ”Svartsjön”.

Deze serie volgt Hanna Mette die samen met een groep vrienden naar de Black Sea gaat. Haar vriend wil het verlaten skiresort opkopen en nieuw leven inblazen.

Het resort is meer dan twee decennia compleet verlaten doordat er vroeger een verschrikkelijke moord is gepleegd…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 10

Øyevitne is een Deense misdaadserie, die internationaal uitgebracht is als ”Eyewitness”.

Philip en Henning hebben een romantische ontmoeting in een bos. De tieners worden hier getuigen van een drievoudige moord! Omdat ze hun geaardheid geheim willen houden zwijgen ze.

De situatie wordt ingewikkelder als de pleegmoeder de moorden gaat onderzoeken…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 31

Sorjonen is een drama– en misdaadserie uit Finland. Deze televisieserie is internationaal uitgebracht als Bordertown.

Deze serie was zó populair dat één op de 5 Finnen de eerste aflevering hebben gezien! In 2017 werden er 3 awards gewonnen bij de Kultainen Venla!

Kai Sorjonen is detective bij de Nationale Opsporingsbrigade. Samen met zijn vrouw en dochter ontvlucht hij de drukke stad en gaat hij wonen in Lappeenrante aan de Russische grens. Hier start hij met het oplossen van moorden…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 30

Aber Bergen is een advocatenserie uit Noorwegen. De serie is begonnen in 2016.

De scenario’s zijn geschreven door Kjell Jørgen Holbye en Gjermund Eriksen (Mammon).

Erik en Elena zijn topadvocaten uit Noorwegen. Het sluwe koppel kan niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar. Wanneer ze gaan scheiden, heeft dit invloed op hun respectabele advocatenkantoor.

Nu moeten ze opeens hun privéleven en werk gescheiden houden. Ondertussen worden ze geconfronteerd met morele, politieke en wettelijke dilemma’s…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 30

Bedrag is een misdaadserie uit Denemarken.

Deze thriller gaat over de wereldwijde financiële crisis en is internationaal uitgebracht als Follow the Money. De serie staat sinds mei 2017 op Videoland en is helemaal online te volgen!

Deze Deense serie gaat over de economische misdaden van banken. Over de hebzucht van arme én rijke mensen. Is er iets veranderd na de crisis of moeten we bang zijn voor een nieuwe crisis?

Seizoenen: 2

Afleveringen: 20

Springfloden is een aangrijpende misdaadserie uit Zweden. De lumière crime series is begonnen in 2016.

De serie is gebaseerd op detectiveromans van Cilla en Rolf Börjlind.

In 1987 wordt er een moord gepleegd, waarbij de dader géén aanwijzingen achterlaat. Het lukt Tom Stilton, ondanks zijn obsessie, niet om de moord op te lossen.

In 2000 moet Olivia Rönning van de politieacademie een onopgeloste moordzaak onderzoeken. Ze kiest de moord uit 1987. Ze komt erachter dat ze Tom nodig heeft om verder te komen met haar onderzoek, maar hij is nergens meer te vinden…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 28

Trapped is een mysterieuze politieserie uit IJsland, die vooral wordt geprezen door de authenticiteit en het realistische decor.

Deze spannende thriller is geschreven door Baltasar Kormákur, die daarvoor in 2017 de IJslandse Edda Award won!

Trapped volgt Andri Olafsson, het hoofd van de politie van het afgelegen vissersdorp, Seydisfjördur. De inwoners worden ingesneeuwd door een storm, terwijl er een Deense veerboot aankomt,  waarop ook een mensenhandelaar uit Litouwen zit.

Wanneer er een verminkt lichaam wordt aangetroffen – zonder hoofd en ledematen – moet Andri op zoek naar de moordenaar. Ondertussen moet hij omgaan met de scheiding van zijn ex, die inmiddels een nieuwe vriend heeft…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 16

Modus is een Zweedse thriller uit 2015 van de zender TV4. Deze misdaadserie is gebaseerd op de roman Frukta Inte van Anna Holt.

Melinda Kinnaman en Krister Henriksson hebben een hoofdrol. Melinda kennen we van Bron/Broen en Krister van Wallander.

Het is een witte kerst in Zweden. Ondertussen worden er een aantal gruwelijke moorden gepleegd. Profiler Inger Johanne Vik gaat de moorden onderzoeken.

Ze krijgt hulp van Ingvar Nymann van de Stockholm Police…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 46

Gåsmamman is een Zweedse thriller van de zender C More. Deze spannende misdaadserie is begonnen in 2015.

Alexandra Rapaport is de hoofdrolspeelster als Sonja Elk.

Sonja heeft een zorgeloos leven met veel geld. Haar man verdient het geld met de productie van marijuana. Dan worden ze het doelwit van de politie én de georganiseerde misdaad.

Nu moet Sonja vechten om zichzelf én haar kinderen te beschermen!

Seizoenen: 4

Afleveringen: 24

Unge Lovende is een Noorse televisieserie uit 2015. De komische dramaserie is internationaal uitgebracht als ”Young and Promising”. 

Deze serie gaat over liefde, succes én voldoening.

Elise, Alex en Nenne zijn ambitieuze twintigers uit Oslo, die op weg zijn naar volwassenheid. Ze worden gerust gesteld door het feit dat iedereen eigenlijk naar de klote is en er het beste van probeert te maken…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 18

Koukussa is een Finse serie uit 2015. De serie is in Finland uitgezonden door Yle TV2.

De drama– en misdaadserie is een succes en won in 2016 een aantal Kultainen Venla Awards. Deze awards worden in Finland gegeven aan de beste Finse televisieprogramma’s.

Drugscriminaliteit detective Oskari is de afgunst van zijn collega’s. Hij heeft oneindige connecties en informanten binnen de onderwereld. Zijn collega’s weten niet dat de moeder van zijn kind een drugsverslaafde is, die in deze onderwereld leeft.

Wanneer de moeder van zijn kind terug in zijn leven is, heeft dit effect op zijn privéleven. Hij heeft nu via haar wel toegang tot nieuwe connecties. Hiermee kan hij de import van drugs stoppen.

De vraag is of hij haar kan vertrouwen…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 24

Occupied is een spannende serie uit Noorwegen. De afleveringen zijn opgenomen in Oslo.

De Noorse serie is te zien sinds 4 oktober 2015. In 2015 won de serie een New Creators Award voor ”International Competition Serial Dramas” op het Mannheim-Heidelberg International Filmfestival.

In Occupied zien we dat de Noorse regering gaat overstappen op duurzame energie. Noorwegen zet – zonder te overleggen met buurlanden – alle olie- en gaswinning stop.

Daardoor valt Rusland met goedkeuring van de EU het land binnen. Rusland wil de grondstoffen voor de rest van de wereld beschikbaar houden.

De geweldloze en tijdelijke invasie zorgt al snel voor veel onrust en spanningen. De Noorse burgers voelen zich aangetast in hun vrijheid en komen in opstand…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 16

Norskov is een detective uit Noorwegen. De scenario’s zijn geschreven door Dunja Gry Jensen.

Thomas Levin, bekend van Borgen, speelt Tom Noack.

Tom was zo’n 2 decennia weg uit zijn geboortestad, maar nu is hij terug. Zijn missie? Het bestrijden van de drugscriminaliteit.

Wanneer hij dichterbij de bron komt, beginnen persoonlijke belangen mee te spelen…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 12

The Hundred Code is een Zweeds– Duitse serie van HBO Nordic

Deze mysterieuze misdaadserie heeft 2 topacteurs in de hoofdrol: Michael Nyqvist en Dominic Monaghan!

De afgelopen 12 maanden worden jonge, blonden vrouwen vermoord. De Amerikaanse detective Tommy Conley mag naar Stockholm om de misdaden te onderzoeken. Hier wordt hij gekoppeld aan Mikael Eklund.

De 2 kunnen slecht met elkaar overweg, maar wanneer er nieuwe moorden worden gepleegd moeten ze wel samenwerken. Ondertussen vechten beide agenten tegen hun eigen demonen…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 18

Acquitted is een Noorse serie waarvan de originele titel ”Frikjent” is.

Deze serie is gemaakt door Anna Bache-Wilg en Siv Rajendram Eliassen en te zien sinds 2 maart 2015. De afleveringen zijn opgenomen in de omgeving van Sogn en uitgezonden door TV2.

Aksel Borgen is op zijn 18e vrijgesproken van een moord, maar het misdrijf bleef onopgelost. Na zijn vrijspraak vertrok hij naar Azië.

20 jaar later is Aksel een succesvolle zakenman. Hij keert terug naar zijn geboorteplaats, om een noodlijdend energiebedrijf van haar ondergang te redden. Hij ontdekt dat de diepe wonden nooit geheeld zijn. Nog steeds zijn er mensen die hem als moordenaar zien…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 18

Jordskott is een aangrijpende, spannende en diepgaande serie uit Zweden. De scenes zijn opgenomen in de prachtige landschappen van Västmanland en Uppland.

In 2015 werd de serie 2 keer genomineerd voor een Kristallen!

Politieagente Eva verloor Thörnblad haar dochter in een bos. Haar dochter zou zijn verdronken. 7 jaar later verdwijnt er een jongetje. Eva ontdekt overeenkomsten met de vermissing van haar dochter.

Wat hebben beide vermissingen te maken met de voor- en tegenstanders van het behoud van een bosgebied?

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

Kampen om tungtvannet is een historische dramaserie uit Noorwegen.

Deze mini-serie is uitgezonden in 2015 en staat op Netflix. De serie is internationaal uitgebracht als The Saboteurs.

Deze serie gaat over Operatie Freshman. Wanneer de nazi’s een fabriek voor zwaar water veroveren om kernwapens te gaan maken, proberen de Noorse geallieerden de operatie te saboteren…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 20

Det tredje øyet is een diepgaande drama- en misdaadserie uit Denemarken.

De mini-serie is uitgezonden in 2014. In 2014 werd deze spannende serie genomineerd voor een Golden Screen voor ”Best TV Drama”!

Viggo Lust moest een nachtmerrie doorstaan. Zijn dochter verdween 4 jaar geleden spoorloos en is nooit terug gevonden. De politieman heeft de verdwijning van zijn dochter nooit los kunnen laten.

Zijn hele leven stortte in. Zijn leidinggevende geeft hem nog 1 kans en koppelt hem aan een nieuwe rechercheur. Kan Viggo zijn dochter loslaten en opnieuw beginnen?

Seizoenen: 3

Afleveringen: 27

Tjockare än Vatten is een goede Zweedse televisieserie uit 2014. Deze dramaserie is internationaal uitgezonden als ”Thicker Than Water”. De scenario’s zijn geschreven door Henrik Jansson-Schweizer.

Anna Lisa heeft samen met haar zoon Oskar een familiepensioen op het eiland Sunnanö. Anna heeft nog 2 kinderen. De kinderen hebben geen goede verstandhouding met elkaar.

Dan wordt Anna Lisa dood aangetroffen. In haar testament staat dat de kinderen het hele seizoen samen het pensioen moeten runnen, anders krijgen ze geen erfenis…

Een oude vrouw laat haar pension na aan haar uit elkaar gegroeide kinderen. Ze krijgen het pension echter pas als ze dit een jaar lang samen openhouden.

Seizoenen: 3

Afleveringen: 26

Arvingerne is een Deense serie uit 2014. Deze dramaserie is internationaal uitgebracht als The Legacy.

Deze Lumière Crime Serie is bedacht door Maya Ilsøe en uitgezonden door de Deense zender DR.

Als de kunstenares Veronika Grønnegaarden overlijdt, gaan haar kinderen met elkaar vechten om haar erfenis…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 30

Dicte is een spannende Deense serie uit 2013. De scenario’s zijn gebaseerd op romans van Elsebeth Egholm. De afleveringen staan op Netflix én Videoland!

Na haar scheiding keert Dicte Svendsen, samen met haar dochter, terug naar haar geboortestad Århus.

De misdaadjournaliste gaat schrijven over misdaden én bemoeit zich met het oplossen daarvan. Dit tot ongenoegen van politie-inspecteur John Wagner…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 40

Rita is de Deense voorganger van onze eigen Tessa. Deze komedieserie is begonnen in 2012 en heeft Mille Dinesen in de hoofdrol.

In 2012 mocht ze een Golden Nymph in ontvangst nemen voor haar rol als Rita Madsen!

Rita is een onafhankelijke, alleenstaande moeder én onverantwoorde lerares. Ze is nooit echt volwassen geworden en is geen goed voorbeeld voor haar studenten…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 24

Lilyhammer is een Noorse serie van Skodvin en Anne Bjørnstad.

De Netflix Original serie is opgenomen in New York en het Noorse Lillehammer.

Deze populaire Netflix serie gaat over de crimineel Frank Tagliano. Hij gaat getuigen tegen een andere gangster op één voorwaarden. Hij wil een nieuw leven beginnen in de Noorse stad Lillehammer.

In Lillehammer wil hij een normaal leven leiden, al valt hij snel terug in zijn oude gewoontes…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 20

Äkta Människor is een Zweedse science fiction serie uit 2012. Het concept is bedacht door Lars Lundström, die in 2013 een Individual Award won voor ”Best Screenwriter” bij de International Drama Awards in Seoul.

In de toekomst zijn robots moet van mensen te onderscheiden. De robots worden gezien als de perfecte plaatsvervangers van mensen.

Nu beginnen mensen zich af te vragen wie verantwoordelijk is voor het gedrag van de robots. Hebben de robots rechten nu steeds meer mensen een relatie nemen met een robot?

Daarnaast vragen mensen zich af wat het betekent om mens te zijn, nu de robots exacte kopieën van zichzelf zijn geworden…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 20

Arne Dahl is een spannende thriller uit 2011.

Deze Lumière Crime Serie is gebaseerd op de romans van Arne Dahl en is onderdeel van het aanbod van Netflix.

In Arne Dahl gaan politieagenten een gevecht aan met de internationale misdaad. Samen vormen de agenten het A-team.

De agenten behandelen de meeste gewelddadige, ingewikkelde én impactvolle misdaden…

Seizoenen: 4

Afleveringen: 38

Borgen is een Deense dramaserie over de opkomst van een premier en hoe macht haar kan veranderen.

Borgen betekent ”De Burcht” en dit is de bijnaam van het Deense Regeringsgebouw Christiansborg in Kopenhagen.

De scenario’s zijn geschreven door Adam Price, die daarvoor in 2012 een BAFTA Award won! De productie was in handen van Ingolf Gabold en Ellen Thomassen, die eerder de hitserie Forbrydelsen (The Killing) produceerde!

Sidse Babett speelt Birgitte Nyborg Christensen, een idealistische politica die onverwachts de eerste vrouwelijke premier van Denemarken wordt. Ze komt daardoor terecht in de ingewikkelde wereld van politici, spindoctoren en verslaggevers…

Seizoenen: 7

Afleveringen: 70

Solsidan is een Zweedse komedieserie uit 2010. De serie is uitgezonden door TV4 Komedi en het Vlaamse Canvas.

De succesvolle productie is bedacht door Felix Herngren, die zelf een hoofdrol heeft. Henrik Dorsin kreeg won in 2014 een Kristallen voor zijn rol in de serie!

Deze serie volgt de levens van twee compleet verschillende families in een chique wijk in Solsidan in Zweden…

Seizoenen: 4

Afleveringen: 12

Wallander is een drama- en misdaadserie, waarvan de scenario’s zijn gebaseerd op de detectiveromans van Henning Mankell. De opnames vonden plaats in Ystad, Zweden.

Veel serieliefhebbers vinden Wallander absoluut fantastisch door de realistische verhaallijnen en de acteerprestaties van Krister Hendriksson. Hij ”is” Wallander, zoals bijvoorbeeld Bryan Cranston ook Walter White is (Breaking Bad).

Wallander won in 2010 een Crime Thriller Award. Dankzij het succes ontwikkelde de BBC een Britse remake, die in 2008 in première is gegaan.

Deze Zweedse serie volgt Kurt Wallander, een eigenwijze politie-inspecteur in Ystad. Hij heeft een alcoholprobleem, vind het moeilijk om relaties aan te gaan met vrouwen en gebruikt onconventionele middelen op politiezaken op te lossen…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 40

Forbrydelsen is een politieserie die in 2007 voor het eerst is uitgezonden door de Deense zender DR1 en daarna in vele landen over de wereld is uitgezonden.

De scenario’s zijn geschreven door Søren Sveistrup, die daarvoor een BAFTA Award won in 2011 en een Danish Film Awards in 2013.

De nominaties en winst van vele Crime Thriller Awards laten zien dat het een hele goede misdaadserie is!

Deze serie volgt Sara Lund, gespeeld door Sofie Gråbøl. Ze is gedreven politie-inspecteur in Kopenhagen. Samen met haar collega’s onderzoekt ze duistere moorden.

De Deense serie wordt vooral geprezen door de plotwendingen en de duistere sfeer en was zó populair dat AMC een Amerikaanse remake ontwikkelde.

Seizoenen: 4

Afleveringen: 32

Rejseholdet is een politieserie uit 2000. De internationale titel is The Unit. 

De Scandinavische serie kwam uit in 2010. Deze spannende serie is bedacht door Peter Thorsboe en opgenomen in Denemarken.

Ingrid Dahl is leidster van een politieteam. Haar elite-eenheid verdiept zich in complexe misdaden. Haar team heeft toegang tot de nieuwste technologie, maar staat onder enorme druk om iedere misdaad snel op te lossen..

Seizoenen: 7

Afleveringen: 42

Beck is een Zweedse serie van vroeger. De detectiveserie is gebaseerd op boeken van Martin Beck en begonnen in 1997.

Peter Haber heeft de hoofdrol als Martin Beck.

Martin is een intelligente inspecteur van de rijksmoordbrigade in Zweden.

Samen met zijn excentrische partner Gunvald Larsson onderzoekt hij moorden in Stockholm…