Beste science fiction series

Science fiction bestaat al sinds de opkomst van televisie. Van toen tot nu zijn er enorm veel succesvolle science fiction series gemaakt.

Series met ruimteschepen en buitenaardse wezens. Series die zich afspelen in een andere wereld met buitengewone krachten. Betreed een andere wereld met één van deze populaire science fiction series:

The Peripheral (2022) Amazon

The Peripheral is een drama- en science fiction serie van Amazon Prime, die sinds 21 oktober 2022 te zien is.

Deze Amerikaanse serie is gemaakt door Scott B. Smith en de makers van Westworld  en is gebaseerd op de gelijknamige roman van William Gibson.

Deze serie volgt Flynne Fisher, een vrouw die haar gebroken familie bij elkaar probeert te houden in een vergeten hoek van de Verenigde Staten.

Flynne is een slimme en ambitieuze, maar gedoemde vrouw die geen toekomst heeft. Wanneer ze een verborgen connectie met een hele andere realiteit ontdekt, roept de toekomst haar…

The Nevers HBO Max

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

IMDb: 7.4

The Nevers is een drama- en science fiction serie uit 2021 van HBO Max.

Deze spannende serie is gemaakt door Joss Whedon van Mutant Enemy Productions – bekend van hitseries als Firefly en Buffy the Vampire Slayer.

Het is Augustus 1869. Het Victoriaanse Londen wordt op haar grondvesten geschud door een bovennatuurlijke gebeurtenis die bepaalde mensen – vooral vrouwen – abnormale krachten geeft.

De mensen die bovennatuurlijke krachten hebben gekregen door deze gebeurtenis –  en nu ”The Touched” worden genoemd – worden opgejaagd omdat ze een bedreiging voor de machthebbers vormen.

De mysterieuze weduwe Amalia True en investeerder Penance Adair zien hen niet als een bedreiging, maar willen juist hun grote potentie benutten om de wereld te verbeteren. Ze besluiten om hen onderdak en bescherming te bieden.

Ondertussen worden ze bedreigd door de brute krachten die vastberaden zijn om hun soort vernietigen…

Raised by Wolves (2020)

Seizoenen: 2

Afleveringen: 18

IMDb: 7.5

Raised by Wolves is een Amerikaanse science fiction serie uit 2020 van HBO Max.

Deze serie is geschreven door Aaron Guzikowski en geregisseerd door Ridley Scott – bekend van The Martian, Gladiator en Alien! Eén van de hoofdrolspelers is Travis Fimmel. Hij is vooral bekend als Ragnar Lothbrok uit Vikings.

In Raised By Wolves is de Aarde verscheurd door een religieuze oorlog, waardoor de mensheid op het punt van uitsterven staat.

Dan stuurt een atheïstische androïde twee creaties – Moeder en Vader – om een vreedzame, goddeloze kolonie starten op planeet Kepler 22b. Deze creaties zijn geprogrammeerd om de mensheid te beschermen en te zorgen voor ”een nieuw begin”.

De serie volgt Moeder en Vader terwijl ze proberen om menselijke kinderen op te voeden in het mysterieuze maagdelijke land. Deze moeilijke taak wordt in gevaar gebracht door de komst van de Mithraïsche, een zeer religieuze orde van overlevende mensen.

Terwijl de androïden contact maken met dit fanatieke en gevaarlijke volk, worstelen ze om controle te krijgen over de vrije overtuigingen van hun kinderen…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 16

The OA is een science fiction serie van Netflix. De Netflix Original wordt vergeleken met Stranger Things.

Deze serie is sinds 16 december 2016 te bekijken.

De blinde Prairie Johnson verdween 7 jaar geleden spoorloos. Opeens komt ze weer thuis. Het is groot nieuws. Het is nóg groter nieuws dat ze weer kan zien. Vele geloven dat het een wonder is, anderen zien het als een gevaarlijk mysterie.

Prairie praat met niemand en roept 5 vreemdelingen bijeen voor een geheime missie…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 28

IMDb: 8.5

Westworld is een science fiction serie met Anthony Hopkins in de hoofdrol.

De Amerikaanse serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973.

Westworld is een futuristisch themapark, waar de wens van iedere bezoeker werkelijkheid wordt. In het themapark werken robots als gastheer. Dan beginnen deze robots verontrustend gedrag te vertonen….

Seizoenen: 4

Afleveringen: 34

IMDb: 8.6

Stranger Things is een succesvolle science fiction serie van Netflix, die gemaakt is door de broers Matt en Ross Duffer.

Deze nostalgische science fiction serie kwam in 2016 tussen het aanbod van Netflix te staan en domineerde meteen het televisielandschap.

Het succes is vooral te danken aan de 80’s nostalgie, maar ook aan het mysterieuze karakter van de serie en de composities van de band S U R V I V E.

Uiteraard heeft ook Winona Ryder een grote bijdragen geleverd aan het succes van de serie, evenals de jonge acteurs – die steeds beter gaan acteren.

Stranger Things speelt zich af in 1983 in Indiana. Wanneer een jongetje verdwijnt, zoeken zijn vriendjes, zijn familieleden en de lokale politie naar antwoorden.

Gedurende hun zoektocht worden ze geconfronteerd met buitengewone mysteries, angstaanjagende krachten, een geheim overheidsexperiment en een eigenaardig meisje…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 24

Humans is een Britse science fiction uit 2015. Deze populaire serie is gebaseerd op de Zweedse serie Äkta Människor uit 2012.

In de toekomst hebben mensen zogenaamde Synths. Dit zijn geavanceerde robotbedienden. Joe Hawkins heeft moeite met het bij elkaar houden van zijn gezin.

Daarom schaft hij een Synth aan. Het gezin komt erachter dat het hebben van een robot vergaande en beangstigende gevolgen kan hebben…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 24

Sense8 is een een hele succesvolle Netflix Original, die tussen 2015 en 2018 te zien is.

De Amerikaanse science fiction is bedacht door Andy en Lana Wachowski – die bekend zijn van The Matrix.

Deze serie vertelt het verhaal van 8 vreemdelingen, die over de hele wereld wonen. Ze kunnen op één of andere manier met elkaar communiceren. Ze kunnen elkaar zien, horen en voelen.

Wanneer ze achterna worden gezet – door hen die denken dat ze een gevaar vormen voor de wereldorde- moeten ze samen zien te overleven…

Seizoenen: 7

Afleveringen: 100

The 100 is een spannende science fiction uit de Verenigde Staten van de zender The CW.

De post-apocalyptische serie is geschreven door Jason Rothenberg en gebaseerd op de roman van Kass Morgan. De afleveringen zijn uitgezonden sinds 2014.

The 100 speelt zich ongeveer een eeuw in de toekomst af, waar de aarde is verwoest door een kernoorlog. De overgebleven mensen wonen op een ruimteschip.

De overlevenden besluit om 100 jeugddelinquenten terug te sturen naar de aarde om te onderzoeken of deze weer bewoonbaar is.

Seizoenen: 5

Afleveringen: 50

Orphan Black is een populaire science fiction serie uit 2013 van de zender BBC America. 

Tatiana Maslany speelt Sarah Manning. In 2014 werd ze genomineerd voor een Golden Globe en in 2016 won ze een Primetime Emmy.

Sarah is dakloos en eenzaam. Ze komt een vrouw tegen met precies hetzelfde uiterlijk als haar. Wanneer deze vrouw voor de trein springt, kan Sarah ontsnappen aan haar uitzichtloze bestaan, door de identiteit van deze vrouw aan te nemen.

Deze vrouw schijnt een kloon te zijn. Sarah zit nu dieper in de problemen. Daarnaast vraagt ze zich af of er nog meer klonen zijn…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 100

Fringe is een science fiction van FOX. De serie van J.J. Abrams is begonnen in 2008.

Olvia Dunham is onderdeel van de FBI. Ze werkt samen met de instabiele maar geniale professor Walter Bishop en zijn zoon Peter. Ze onderzoeken samen allerlei opmerkingen zaken over de hele wereld.

Deze opmerkelijke zaken hebben op een bepaalde manier een connectie met elkaar. Ze linken allemaal naar Massive Dynamic. Dit bedrijf heeft allerlei patenten op nieuwe en mysterieuze wetenschappelijke technologieën, zoals telepathie en onzichtbaarheid…

Seizoenen: 13

Afleveringen: 153

Doctor Who begon in 1963 en groeide uit tot een legendarische science fiction serie. Sydney Newman is het meesterbrein achter de serie. In 2005 begon de nieuwste spin-off.

Doctor Who volgt The Doctor, die samen met zijn metgezellen door de tijd reist. Ondertussen vechten ze met buitenaardse wezens en andere vijanden!

Seizoenen: 4

Afleveringen: 73

IMDb: 8.7

Battlestar Calactica is Syfy’s beste serie! Deze populaire science fiction serie is uitgezonden tussen 2005 en 2009.

De Amerikaanse serie is bedacht door Ronald D. Moore en gebaseerd op de serie uit 1978. De serie kreeg meerdere Emmy’s voor de goede special effects!

Door een lange oorlog tegen de Cylons zijn de 12 kolonies bijna helemaal vernietigd. Laura Roslin en William Adama gaan wanhopig op zoek naar hun échte thuis, de Aarde…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 120

Lost is een legendarische science fiction serie uit 2004, die science fiction en avontuur combineert. Vooral het eerste en tweede seizoen waren een kijkcijferkanon voor de zender ABC. Gelukkig maar, want de serie was gigantisch duur – zeker voor die tijd.

Deze mysterieuze dramaserie is geschreven door J.J. Abrams en Jeffrey Lieber, die zorgde voor veel spanning door de vele plotwendingen en onvoorspelbare gebeurtenissen.

De opnames stopte na 120 afleveringen. Het einde zorgde er ook voor dat Lost bekend staat als één van de series met het slechtste einde. Ondanks dat is het zeker een mooie serie om te kijken!

Lost volgt de passagiers van Vlucht 815, die crasht op een onbekend eiland. Onder de overlevenden bevinden zich 69 passagiers en twee bemanningsleden.

De overlevenden ontdoen het vliegtuig van alles wat ze kunnen gebruiken om te overleven. Langzaam verkennen ze het eiland, waarbij ze stuiten op vele geheimen. Ze ontdekken mysterieuze symbolen en bunkers en vragen zichzelf af of het toevallig is dat ze samen op het eiland zijn…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 14

IMDb: 8.9

Firefly is een science fiction serie uit 2002. De Amerikaanse serie is geschreven door Joss Whedon en uitgezonden door FOX.

In 2003 werd er een Primetime Emmy gewonnen voor de special effects!

De serie werd nog voor het einde van het eerste seizoen geannuleerd, waardoor er massale protesten ontstonden onder fans!

In de verre toekomst reist een ruimteschip door onbekende delen van het universum. De bemanning wordt geconfronteerd met vele gevaren en moeten zien te overleven…

Seizoenen: 7

Afleveringen: 124

Futurama is een animatieserie uit de Verenigde Staten. De satirische science fiction serie is bedacht door Matt Groening.

De 140 afleveringen zijn uitgezonden tussen 1999 en 2003 door Comedy Central

Het is 1999. Fry is een pizzabezorger uit New York, die zichzelf per ongeluk invries. Hij ontdooid in 2999. Alles is veranderd en hij probeert zich staande te houden in deze mysterieuze en futuristische wereld.

Samen met een robot start hij een koeriersdienst…

Seizoenen: 11

Afleveringen: 218

IMDb: 8.6

The X-Files is een succesvolle televisieserie met meer dan 200 afleveringen!

Deze science fiction serie is bedacht door Chris Carter en Frank Spotnitz en uitgezonden sinds 1993. De serie won 5 Golden Globes!

Fox Muller en Dana Scully lossen samen mysterieuze zaken op die bekend staat als ”X-Files”. FOX gelooft in paranormale krachten, terwijl Dana dingen vanuit de wetenschap benadert…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 90

Farscape is een Australisch-Amerikaanse science fiction uit 1999.

Rockne S. O’Bannon bedacht het concept en schreef de scenario’s.

De serie volgt John Crichton. Bij een experimentele vlucht wordt hij opgezogen in een wormgat. John komt er aan de andere kant het het heelal uit.

Hij komt direct terecht in een ruimtegevecht met een bruut, mensachtig ras!

Seizoenen: 5

Afleveringen: 97

Quantum Leap is een drama- en science fiction van vroeger. De Amerikaanse serie is bedacht door Donald Bellisario en in 1989 in première gegaan.

Door een mislukt experiment met een tijdmachine, springt wetenschapper Dr. Samuell Beckett steeds in het lichaam van een andere persoon uit het verleden.

Vervolgens moet hij de problemen van deze persoon oplossen, om grotere problemen te voorkomen…

Seizoenen: 7

Afleveringen: 177

IMDb: 8.6

Star Trek: The Next Generation is een succesvolle spin-off van de originele serie uit 1966.

Deze science fiction serie heeft 7 seizoenen met 178 afleveringen. De populaire serie won maar liefst 18 Primetime Emmy’s!

Het is 2364 als de Enterprise opnieuw op verkenningstocht door het universum gaat. Onder leiding van kapitein Jean-Luc Picard gaan ze het onbekende ontdekken…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 17

The Prisoner is een échte klassieker. De science fiction serie is bedacht door Patrick McGoohan – die zelf een hoofdrol heeft. De afleveringen zijn uitgezonden in 1967 en 1968 door ITV.

In 2009 kreeg de Britse serie een plaats in de OFTA TV Hall of Fame!

Number Six is een geheim agent. Nadat hij ontslag neemt, wordt hij ontvoerd en meegenomen naar een idyllisch dorp. Number Six kan niet ontsnappen en wordt het middelpunt van een duister complot…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 79

Star Trek is een populaire serie van vroeger. De science fiction serie is begonnen in 1966.

De serie staat in het Guinness Book of Records als serie met de meeste spin-offs!

Kapitein James T. Kirk en zijn bemanning reist met de Starship Enterprise door de melkweg. Samen verdedigen ze de United Federation of Planets…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 156

IMDb: 9.0

The Twilight Zone is een unieke serie van Rod Sterling uit 1959, waarvan maar liefst 156 afleveringen zijn uitgezonden door CBS.

Deze serie van vroeger is een filosofische reis naar richting het onbekende. De verhalen uit The Twilight Zone zijn nog net zo verwonderlijk en relevant als 60 jaar geleden.

De afleveringen bestaan uit niet-verwante verhalen – vergelijkbaar met Black Mirror – over drama, psychologie, fantasie, science fiction, spanning en horror. Vaak worden deze verhalen afgesloten met een onverwachte wending of een levensles…