Populaire series die zich afspelen in de middeleeuwen

Je bent onder de indruk van Vikings of Marco Polo en zoekt naar een nieuwe middeleeuwse serie om te kijken.

Je wilt een serie kijken die zich afspeelt tussen 500 na Christus en 1500 óf in een vergelijkbare, fictieve periode.

Veel van deze series over de middeleeuwen spelen zich af in brute oorlogen. Koningen, ridders en priesters spelen een centrale rol en in de fictieve series zien we zelfs draken en monsters.

Hieronder staan de beste series die zich afspelen in de middeleeuwen óf een een vergelijkbare, verzonnen wereld…

The Lord of the Rings: The Rings of Power

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

Van alle nieuwe series die in 2022 is The Lord of the Rings: The Rings of Power (en House of the Dragon) waarschijnlijk de meeste interessante.

The Rings of Power is op 1 september 2022 in première gegaan. De Amerikaanse fantasieserie is te streamen via Amazon Prime, die in 2017 een contract tekende met HarperCollins en New Line Cinema om te rechten van J.R.R. Tolkies voor 250 miljoen dollar te kopen. Bij het tekenen van de contracten is afgesproken dat er minimaal 5 seizoenen worden geproduceerd voor ten minste 1 miljard dollar!

Deze epische dramaserie begint zó’n 3.000 jaar voor The Ring, The Fellowship en The King. The Rings of Power begint in Middle Earth tijdens de Second Age. Het is een periode van relatieve vrede voor Middle Earth wordt bedreigd door een lang gevreesde heropleving van het kwaad.

Van de donkerste diepten van de Misty Mountains, tot de majestueuze bossen van de elvenstad Lindon, tot het adembenemende eilandenrijk Númenor, tot de verste uithoeken van de aarde, zullen de koninkrijken en helden een nalatenschap nalaten die ver na hun leven voortleeft…

House of the Dragon

Seizoenen: 1

Afleveringen: 10

Na het gigantische succes van Game of Thrones is House of the Dragon – ook geschreven door George R.R. Martin – een serie waar iedereen naar uitkijkt in 2022.

In deze prequel van Game of Thrones is de Targaryen-dynastie op het toppunt van haar macht, met meer dan 15 draken!

De meeste rijken brokkelen echter af nadat ze zulke hoogten hebben bereikt.

In het geval van de Targaryens begint hun langzame val bijna 200 jaar vóór de gebeurtenissen uit Game of Thrones, wanneer koning Viserys Targaryen breekt met de eeuwenoude traditie door zijn dochter Rhaenyra tot erfgenaam van de IJzeren Troon te benoemen.

Wanneer Viserys later echter een zoon verwerkt, is de rechtbank geschokt als Rhaenyra haar status als zijn erfgenaam behoudt. Dit zorgt voor verdeeldheid en wrijving binnen hun rijk…

The Spanish Princess

The Spanish Princess is een Amerikaanse serie uit 2019 van de zender Starz.

Deze dramaserie is een sequel van The White Queen en The White Princess, twee andere serie dit het overzicht met beste kostuumdrama’s.

De scenario’s zijn geschreven door Emma Frost en gebaseerd op de romans van Philippa Gregory. Charlotte Hope – die bekend is van Game of Thrones – speelt Princess Catherine of Aragon.

The Spanish Princess is een krachtig, episch verhaal over de wereld van intriges van het koninklijk hof, gezien vanuit het perspectief van Catherine of Aragon.

Verder wordt er licht geworpen op het leven van donkere mensen, die wonen en werken in de 16e eeuw in Londen…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 27

Britannia is een nieuwe historische dramaserie uit 2018.

De Amerikaanse serie van Sky Atlantic is geproduceerd door Rick McCallum (Crossing Lines en Borgia).

David Morrissey / die we vooral kennen als The Governor uit The Walking Dead – heeft de hoofdrol als Aulus.

De serie speelt zich af in 43, na Christus als het vastberaden en gevreesde Romeinse leger terugkeer naar het Keltische hart van Britannia om deze te verpletteren.

Hier stuiten ze op een mysterieus leger van vechtende vrouwen, die krachten uit de onderwereld kunnen oproepen!

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

The White Princess is een kostuumdrama van de zender Starz. Deze dramaserie is begonnen op 16 april 2017. 

De Brits– Amerikaanse serie is gebaseerd op The White Princess van Philippa Gregory. Het is een prequel van The White Queen uit 2013.

De serie gaat over de meest fascinerende periodes uit de Britse geschiedenis. De meest meedogenloze mensen uit de geschiedenis doen alles om hun eigen belang te dienen…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 46

The Last Kingdom is een Britse dramaserie van BBC Two, die gebaseerd is op The Saxon Stories, een serie romans van Bernard Cornwell.

In de serie zijn historische personages en gebeurtenissen gecombineerd met fictieve personages en gebeurtenissen.

Het is een serie met spannende veldslagen en heldhaftige daden, maar ook een serie met diepgaande onderwerpen, zoals politiek, religie, liefde en moed.

The Last Kingdom is een serie zoals Game of Thrones en moest zelfs de Game of Thrones van de BBC worden. Uiteraard is er maar één echte Game of Thrones.

De Duitse acteur Alexander Dreymon heeft de hoofdrol als Uhtred. De serie vertelt het verhaal van Alfred de Grote, die zijn Koninkrijk wil verdedigen tegen de Noormannen, terwijl Uhted – een geboren Saks die is grootgebracht door de Vikingen – zijn geboorterecht wil opeisen…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 10

The Bastard Executioner is een historische dramaserie van de zender FX die in 2015 is uitgezonden.

De scenario’s zijn geschreven door Kurt Shutter, die bekend is van The ShieldSons of Anarchy en Mayans MC.

The Bastard Executioner heeft minder fantasie dan Game of Thrones, maar bevat zeker zoveel geweld én bloederige scenes. Daarnaast speelt de serie zich af in een vergelijkbare middeleeuwse sfeer.

Deze serie volgt Wilkin Brattle, een 14e-eeuws krijger die in dienst is van Koning Edward. Gebroken door alle geweld en ellende van de oorlog én door een goddelijke boodschap, besluit hij zijn zwaard aan de wilgen te hangen.

Wanneer het geweld hem opnieuw lijkt te vinden, pakt hij zijn zwaard op om de gewelddadigste strijd ooit aan te gaan…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 20

Marco Polo is een avonturenserie die ons meeneemt naar de 13e eeuw. Deze Netflix Original is geschreven door John Fusco en uitgebracht in 2014.

Marco Polo is geproduceerd door The Weinstein Company, die enorme budgetten beschikbaar stelde.

De serie volgt de wereldberoemde ontdekkingsreiziger, Marco Polo. In de 13e eeuw wordt hij in Azië gevangen genomen door Kublai Khan, de militair leider van Mongolië.

Hij wordt zijn vertrouweling en komt terecht in een wereld vol hebzucht, verraad, seksuele intriges en rivaliteit…

Seizoenen: 4

Afleveringen: 78

Reign is een romantische serie uit 2013 van The CW. De hoofdrol is voor Megan Follows, Rachel Skarsten en Adelaide Kane.

In 1557 is Mary Stuart de koningin van Schotland. Ze gaat naar Frankrijk om te trouwen met prins Francis. Zijn moeder probeert het huwelijk te saboteren.

Mary komt terecht in een wereld van intriges en duistere krachten…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 10

The White Queen is een Britse dramaserie die zich afspeelt in 1464. Emma Frost en Lisa McGee schreven de scenario’s.

De afleveringen zijn uitgezonden door BBC One en Starz.

Deze populaire mini-serie werd in 2014 genomineerd voor een Golden Globe!

The White Queen speelt zich af in een verscheurd Engeland. Hier vechten twee families, die zijn ontstaan uit dezelfde familie, om de macht…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 89

Vikings speelt zich af tussen 800 en 900 na Christus. Deze Iers-Canadese serie is te zien sinds 2013.

Michael Hirst schreef de scenario’s. Hij werd geïnspireerd door de legendarische Vikingenheld Ragnar Lodbrok.

De afleveringen zijn uitgezonden door History en laten online geplaatst door Netflix.

Ragnar Lodbrok is de grootste held van de negende eeuw. Hij heeft een krachtige band met zijn Vikingenbroers en -familieleden en groeit uit tot de koningen van de Vikingen.

Wanneer hij hoort van de enorme schatten die in het Westen te vinden zijn, reist hij die kant op…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

World Without End is een Duits– Canadese mini-serie uit 2012.

De serie is gebaseerd op het de gelijknamige wereldwijde bestseller van Ken Follet en een vervolg van de serie The Pillars of the Earth.

De inwoners van de Engelse stad Kingsbridge proberen te overleven terwijl hun koning een 100-jarige oorlog start met Frankrijk.

Ondertussen houdt Europa zich bezig met de uitbraak van pest…

Seizoenen: 8

Afleveringen: 73

IMDb: 9.3

Game of Thrones is de duurste serie die ooit gemaakt is (tot de komst van Lord of the Rings serie).

Gemaakt door David Benioff en D.B. Weiss en gebaseerd op ”A Song of Ice and Fire” van R.R. Martin, heeft deze serie – samen met The WireThe Sopranos en Band of Brothers – een enorme bijdragen geleverd aan het succes van de zender HBO.

De serie veranderde de carrière van vele acteurs en actrices, waaronder Peter Dinklage, Emilia Clarke, Kit Harington en Maisie Williams. Deze hoofdrolspelers zorgde voor iconische personages: Tyrion Lannister, Daenerys ”Khaleesi” Targaryen, Jon Snow en Ayra Stark.

Game of Thrones staat bekend om het geweld, de seks, de drama en de horror, maar ook om de onvoorspelbaarheid. Zo hadden David Benioff en D.B. Weiss er totaal geen moeite mee om hoofdpersonages te laten sterven.

Het is moeilijk voor te stellen dat de serie écht ten einde is gekomen. Gelukkig zal House of the Dragon in 2022 in première gaan, een spin-off van Game of Thrones die zich 300 jaar eerder afspeelt.

Game of Thrones speelt zich af in een middeleeuwse fantasiewereld, waar machtige families  vechten om de IJzeren troon, waarna ze kunnen regeren over de Zeven Koninkrijken van Westeros.

Ondertussen is de winter op komst, waardoor alle families worden bedreigd door een allesverwoestende vijand, die steeds dichtbij de eeuwenoude beschermmuur van ijs in het Noorden in komt…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 29

The Borgias speelt zich af tijdens de Kerkelijke Staat aan het einde van de 15e eeuw en het begin van de 16e eeuw.

Deze historische dramaserie is geschreven door Neil Jordan en uitgezonden door Showtime.

In 1492 is de wereld aan het veranderen. Paus Innocentius VIII ligt in zijn sterfbed en de familie Borgia vecht om de macht.

Met leugens en omkoping wordt Rodrigo Borgia de nieuwe paus. Hij kan alleen niet lang van zijn nieuwe status genieten, omdat meerdere vijanden zijn positie willen innemen…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 10

Camelot is een historische dramaserie uit 2011. De eerste aflevering was te zien op 1 april.

De afleveringen van Camelot zijn internationaal uitgezonden. In Amerika is de serie uitgezonden door Starz. In Groot-Brittannië was de serie te zien op Channel 4.

Aan het einde van de 5de eeuw is Groot-Brittannië weer vrij na een lange bezetting door de Romeinen.

Maar het land dreigt in chaos te veranderen door de onverwachte dood van koning Uther. De tovenaar Merijn heeft visioenen van een duistere toekomst.

Merijn besluit om Arthur tot nieuwe koning te kronen. Arthur is de onbekende zoon van koning Uther, die opgroeide als een gewone burger. Merijn en Arthur gaat het land leiden vanaf kasteel Camelot.

Koning Arthur wil een beter Groot-Brittannië opbouwen waar iedereen in vrede samenleeft. Ondertussen wil zijn half zus Morgan hem van de troon stoten…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 33

Spartacus is een biografische actieserie uit 2011 van de zender Starz, die gebaseerd is op het leven van de Romeinse gladiator Spartacus.

Deze Amerikaanse serie is geschreven door Steven S. DeKnight en opgenomen in Nieuw Zeeland. Andy Whitfield heeft de hoofdrol als Spartacus.

Spartacus wordt verraden door zijn land en tot slaaf gemaakt. Nadat hij wordt gescheiden van zijn geliefde, wordt hij gedwongen om een bloeddorstige area te betreden.

Spartacus moet vechten om te overleven, vriendschappen sluiten met zijn vijanden én politiek bedrijven in deze wereld van corruptie, geweld, seks en roem. Daarbij wordt hij verleid door kracht en gekweld door wraak.

Je kunt na het kijken van deze serie kijken naar Spartacus: Gods of the Arena, de prequel van Spartacus die sinds 2011 te zien is.

Seizoenen: 4

Afleveringen: 38

The Tudors is een kostuumdrama uit Ierland en Canada. Deze dramaserie uit 2007 is opgenomen in Dublin en deels gebaseerd op historische gebeurtenissen.

Deze populaire serie werd genomineerd voor 3 Golden Globes!

Koning Hendrik VIII is één van de bekendste vorsten uit de Britse geschiedenis. Hij trouwt met zes vrouwen en zorgt voor de afsplitsing tussen de Roomse en Engelse kerk…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 22

IMDb: 8.7

Rome is een een actie– en dramaserie van HBO. De Amerikaanse serie is begonnen op 28 augustus 2005.

De serie is slechts deels op ware gebeurtenissen.

Hoofdrolspeelster Polly Walker is in 2006 genomineerd voor een Golden Globe. Daarnaast werd de historische serie in 2006 genomineerd voor een Golden Globe voor ”Best Television Series – Drama”.

Rome gaat over Julius Caesar. We zien de dictator van Rome tijdens de bloedige overgang van Republiek naar Keizerrijk…