Series gebaseerd op waargebeurde verhalen

Hieronder staan populaire series die gebaseerd zijn op ware gebeurtenissen…

Moster: The Jeffrey Dahmer Story 2022

Seizoenen: 1

Afleveringen: 10

Monster: The Jeffrey Dahmer Story is een drama- en misdaadserie, die sinds 21 september 2022 te zien is.

Deze Netflix Original over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer is gemaakt door Ian Brennan en Ryan Murphy (bekend van Ratched, Glee, American Crime Story).

Het is 1991 als een slachtoffer van Jeffrey Dahmer weet te ontsnappen en politie waarschuwt. In het appartement van Jeffrey worden lichaamsdelen gevonden, waaronder afgehakte hoofden, armen en benen.

De moordenaar wist de politie lang te ontwijken, maar wordt in 1992 veroordeeld tot 16 keer levenslang. In 1994 wordt Jeffrey Dahmer doodgeslagen door medegevangenen, Christopher Scarver.

Monster: The Jeffrey Dahmer Story vertelt het verhaal van de “Milwaukee Cannibal” vanuit het perspectief van de slachtoffers en de incompetente politie, die ervoor zorgde dat Jeffrey meer dan 13 jaar kon moorden.

De serie gaat in op de jeugd van Jeffrey – die gediagnosticeerd was met borderline en een (schizo typische) persoonlijkheidsstoornis – de ervaringen van de buurvrouw van Jeffrey én het proces dat uiteindelijk leidt tot zijn veroordeling…

The Girl From Plainville (2022) Hulu

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

The Girl From Plainville is een waargebeurde Hulu Original die sinds 2022 te zien is.

In 2014 was de Verenigde Staten in shock door de zelfmoord van Conrad Roy, een tiener die door zijn vriendin werd aangemoedigd om zelfmoord te plegen – en dat uiteindelijk ook deed.

Zijn vriendin, Michelle Carter, moedigde hem aan om zelfmoord te plegen door sms-berichten te sturen.

The Girl From Plainville onderzoekt de relatie tussen Conrad Roy en Michelle Carter, vertelt over de gebeurtenissen die tot zijn dood hebben geleid én zoomt in op de ”sms-zelfmoord-rechtszaak”…

Our Flag Means Death (2022) HBO

Seizoenen: 1

Afleveringen: 10

IMDb: 8.0

Our Flag Means Death is een komische kostuumdrama van HBO Max, die sinds 3 maart 2022 te zien is.

Deze avonturenserie is losjes gebaseerd op het leven van Stede Bonnet en heeft de hilarische Rhys Darby in de hoofdrol.

Het verhaal speelt zich af in 1717 en volgt Stede Bonnet. Hij geeft zijn comfortabele leven als gentlemen op om een piraat te worden.

Hij wordt de kapitein van het piratenschip, Revenge.

Hij heeft moeite om respect te krijgen van zijn opstandige bemanningsleden – die de potentie hebben om muiterij te plegen.

Stede’s hele situatie verandert wanneer hij een noodlottige confrontatie heeft met de beruchte kapitein, Blackbeard…

The Dropout Hulu

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

IMDb: 7.6

The Dropout is een nieuwe Hulu Original van Elizabeth Meriwether over het leven van Elizabeth Holmes.

Deze serie vertelt het verhaal van Elizabeth Holmes, de oprichter van Theranos – een innovatief Amerikaans biotechbedrijf.

Elizabeth brengt een revolutie teweeg in de zorgsector als ze stopt met haar studie aan de Stanford-universiteit en een technologiebedrijf opricht.

Haar carrière begon succesvol, maar hoe kon ‘s werelds jongste selfmade miljardair vervolgens alles in een oogwenk verliezen? En hoe kon de vrouw die ooit werd aangekondigd als ”de nieuwe Steve Jobs” een gevangenisstraf van 20 jaar riskeren?

The Serpent

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

The Serpent is een Britse mini-serie uit 2021 van BBC One en Netflix. Deze misdaadserie speelt zich af in Zuidoost-Azië en is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Franse seriemoordenaar Charles Sobhraj.

In de jaren 70 is de meedogenloze seriemoordenaar Charles Sobhraij in Bangkok, Thailand. Hij heeft het gemunt op backpackers die de hippe scene van Zuidoost-Azië willen verkennen. Hij wil hun bezittingen en paspoort, zodat hij zorgeloos over de wereld kan reizen en kan handelen in diamanten.

Wanneer er twee Nederlandse backpackers vermist raken wordt de aandacht getrokken van Herman Knippenberg – een Nederlandse diplomaat in Bangkok. Terwijl hij bewijzen verzamelt tegen Charles en zijn vriendin, Marie-Andrée, ontdekt hij pas op welke schaal hij actief is.

Het onderzoek naar Charles verandert in een gevaarlijk kat en muis spel. De Thaise politie wordt ingeschakeld, maar de dieven lijken de diplomaat elke keer te slim af te zijn.

Zal het Herman Knippenberg lukken om de seriemoordenaar te ontmaskeren en de dood van het Nederlandse koppel te wreken?

Seizoenen: 2

Afleveringen: 23

For Life is een juridische dramaserie van ABC, die sinds februari 2020 te zien is.

De scenario’s zijn geschreven door Hans Steinberg (Without a Trace) en geproduceerd door de Amerikaanse rapper Curtis ”50 cent” Jackson (Power).

Het verhaal is gebaseerd op het leven van Isaac Wright Jr., die 7 jaar onterecht in de gevangenis zat.

Nicholas Pinnock (Counterpart) speelt Aaron Wallance, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor een misdrijf die hij nooit pleegde.

Aaron geeft echter niet op en schoolt zich in de gevangenis om tot advocaat. Vervolgens help hij anderen met hun strafzaak, terwijl hij ook zijn eigen veroordeling aanvecht…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

Unbelievable is een spannende dramaserie over een serie verkrachtingen in Washington en Colorado. De serie is sinds 13 september 2019 te zien op Netflix.

De serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal ”An Unbelievable Story of Rape” van T. Christian Miller en Ken Armstrong.

Marie Adler wordt als tiener aangerand door een inbreker. Ze doet aangifte bij de politie, maar de rechercheurs geloven haar niet. Ze wordt zelfs beschuldigd van valsheid in geschifte. Uiteraard heeft dit een grote impact op haar leven.

Grace Rasmussen en Karen Duvall zijn twee rechercheurs uit Colorada. Samen maken ze jacht op een serieverkrachter. De twee rechercheurs geloven Marie wel en gaan samen op zoek naar de waarheid…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 4

IMDb: 8.8

When They See Us is een emotionele dramaserie uit 2019 over het waargebeurde verhaal van ”The Central Park Five”, een groep van vijf tieners die onterecht werden veroordeeld voor de verkrachting van een hardloopster in 1989.

De scenario’s zijn geschreven door Ava Duvernay, die met deze meeslepende serie laat zien hoe meedogenloos en verkeerd het Amerikaanse rechtssysteem kan zijn.

De acteurs kregen veel waardering voor hun rol en werden daarbij geholpen door de echte ”Central Park Five”. Vooral Jharrel Jerome – die de complete vierde aflevering domineerde – ontving veel erkenning voor zijn rol als Korey Wise.

Deze Netflix Original begint in 1989 in New York. De vrienden Steve Lopez, Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam en Korey Wise volgen een groep tieners die op weg zijn naar het Central Park, terwijl ze kattenkwaad uithalen.

Wanneer er een hardloopster wordt verkracht worden de vijf tieners gearresteerd door de politie, waarna ze gedwongen worden om de misdaad te bekennen. Dankzij deze bekentenis komen ze in een nachtmerrie terecht…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 5

IMDb: 9.4

Chernobyl is een meeslepende mini-serie over één van de ergste rampen uit de geschiedenis: de kernramp van Tsjernobyl. Deze HBO-serie is geschreven door Craig Mazin en heeft Jared Harris, Stellan Skarsgård en Jessie Buckley in de hoofdrol.

In 2020 werd deze miniserie bekroond met een Golden Globe!

Het is 26 april 1986. Als een proef in de kerncentrale van Chernobyl misloopt, slaan Akimov en Toptoenov alarm richting hun leidinggevende, Anatoly Dyatlov. Die neemt de explosie in kernreactie 4 echter niet serieus en wil de proef zelfs voortzetten.

De Sovjet-politici denken de ramp onder controle te hebben en proberen deze te bagatelliseren voor de rest van de wereld. Ondertussen komen er enorme hoeveelheden radioactiviteit vrij.

Pas wanneer wetenschapper Valery Legasov vertelt hoe serieus deze ramp is, komt de Sovjet-politicus Boris Shcherbina in actie. Samen met Legasov offert hij zichzelf op, in een poging de kernramp te beperken…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

I Am the Night is een mini-serie uit de Verenigde Staten, die sinds 28 januari 2019 te zien is.

De mysterieuze dramaserie is geinspireerd door One Day She’ll Darken, de memoires van Fauna Hodel. Fauna is de kleindochter van George Hodel, die hoofdverdachte was van de geruchtmakende moord op Elizabeth Short in 1947.

I Am the Night is de eerste televisieserie die gebaseerd is op deze moord, maar er zijn eerder twee films gemaakt over deze moord: True Confessions en The Black Dahlia.

Sam Sheridan schreef de scenario’s. De hoofdrollen zijn voor Chris Pine en India Eisley als Jay Singletary en Fauna Hodel.

Wanneer de geadopteerde tiener, Fauda Hodel, iets ontdekt, begint ze alles in twijfel te trekken en wil ze weten waar ze precies vandaan komt. Samen met de geruïneerde verslaggever, Jay Singletary, gaat ze op onderzoek uit.

Ze volgen een duister spoor dat hen steeds dichter bij de beruchte gynaecoloog George Hodel brengt, een man die mogelijk betrokken is bij de meest beruchte misdaad van Hollywood…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 16

Debra Newell is een succesvolle binnenhuisarchitecte, die valt voor de charmante dokter, John Meehan. Hij neemt haar mee in een wervelwind van romantiek, tot ergernis van haar dochters, Terra en Veronica.

De relatie van hun moeder zorgt voor spanningen, waardoor ze besluiten om te onderzoeken wie John Meehan echt is. Ondertussen wordt Debra meegezogen in een ziekelijk spel van psychologische manipulatie met vergaande gevolgen…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 10

Unsolved is een Amerikaanse misdaadserie over het onderzoek naar de moord op rappers Tupac Shakur en Biggie Smalls.

Deze serie is geschreven door Kyle Long en gebaseerd op Murder Rap: The Untold Story of Biggie Smalls & Tupac Shakur Murder Investigation van voormalig LAPD detective Gre Kading.

Sinds juni 2018 staat de serie online als Netflix Original

A chronicle of the two major police investigations by LAPD Detective Greg Kading into the deaths of Tupac and The Notorious B.I.G.

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

Waco is een waargebeurde mini-serie uit de Verenigde Staten.

In 1993 willen de FBI en ATF de leefgemeenschap van de Branch Davidians in Waco, Texas innemen. In de gemeenschap zou sprake zijn van seksueel misbruik van kinderen.

David Koresh – de leider van de religieuze sekte – denkt de laatste profeet te zijn en heeft apocalyptische, Bijbelse visioenen.

De Waco siege – zoals de belegering werd genoemd – begon op 28 februari 1993. De wekende durende aanval werd wereldnieuws en zorgde voor veel doden – waaronder veel politiemannen.

De serie laat de gebeurtenissen zien vanuit het perspectief van alle betrokkenen…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 7

Op 4 april 2004 komt een Amerikaanse legereenheid in een hinderlaag terecht in Sadr City, Baghdad. Een andere legereenheid moet in actie komen om hun collega’s te redden.

Ondertussen zitten hun familieleden in Fort Hood, Texas en maken ze 48 angstige uren door. Deze dag werd later bekend als ”Black Sunday”…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 14

Gangland Undercover is een Amerikaanse– Canadese misdaadserie uit 2014, over een waargebeurde undercoveroperatie.

De serie staat sinds februari 2017 op Videoland. Stephen Kemp schreven de scenario’s en baseerde die op Vagos, Mongols, and Outlaws: My Infiltration of America’s Deadliest Biker Gangs van Charles Falco. Damon Runyan is de hoofdrolspeler als Charles Falco.

Charles is een drugsdealer die wordt gearresteerd. Nu mag hij kiezen of een lange gevangenisstraf óf infiltreren bij de Vagos, één van de beruchtste motorbendes van de Verenigde Staten! Charles besluit te gaan infiltreren.

Met een opnamerecorder moet hij bewijs verzamelen tegen de club. Hierdoor loopt hij continu het risico om te woorden vermoord. Daarom vraagt hij zich regelmatig af of het niet slimmer was om te kiezen voor de gevangenisstraf…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 6

Grace Marks is een immigrant uit Ierland, die werkt als huishoudster. In 1843 werd ze, misschien onterecht, gevangen genomen voor de moord op haar werkgever Thomas Kinnear.

Grace zegt zich niks te herinneren van de moord, maar de bewijzen wijzen in haar richting. Een decennia later probeert Dr. Simon Jordan haar te helpen met het terugkrijgen van haar herinneringen…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 19

IMDb: 8.6

Mindhunter is een Amerikaanse Netflix Original die sinds oktober 2017 online staan.

De serie is gebaseerd op Mind Hunter: Inside FBI’s Elite Serial Crime Unit van voormalig FBI-agenten Mark Olshaker en John E. Douglas.

In 1979 gebruiken Holden Ford en Bill Tench een omstreden methode om seriemoordenaars op te sporen. De FBI-agenten gaan met gevangen genomen seriemoordenaars en verkrachters praten.

Door te analyseren hoe deze misdadigers denken, willen ze nieuwe misdadigers opsporen…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 18

Manhunt: Unabomber is een misdaadserie van Discovery Channel die gebaseerd is op ware gebeurtenissen.

Deze serie is staat sinds december 2017 op Netflix en gaat over Ted Kaczunski, die beter bekend staat als de ”Unabomber”.

FBI-profiler Jim Fitzgerald wordt onderdeel  van het team dat bezig is met het opsporen van Ted Kaczunski,  een terrorist die tussen 1978 en 1995 bom-pakketten verstuurde in de Verenigde Staten.

Kijk na het kijken van deze serie ook naar Unabomber: In His Own Words.

Seizoenen: 3

Afleveringen: 28

Genius is een dramaserie van National Geographic over het leven van Albert Einstein. Deze historische serie is gebaseerd op Einstein: His Life and Universe van Walter Isaacson en opgenomen in Praag.

De rebelse denker Albert Einstein moeten vechten voor erkenning, maar uiteindelijk zal iedereen hem kennen als bedenker van de relativiteitstheorie

Seizoenen: 5

Afleveringen: 40

IMDb: 8.6

The Crown is een Brits– Amerikaanse serie uit 2016. Deze Netflix Original gaat over het leven van Koningin Elizabeth II.

Met een budget van 130 miljoen dollar is het de duurste serie die ooit is gemaakt!

Queen Elizabeth is 25 en pas getrouwd. Het Britse rijk is in verval. Elizabeth wordt geconfronteerd met het ontmoedigende vooruitzicht om ’s werelds beroemdste monarchie te leiden…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 8

Quarry is een misdaadserie van CineMax. Deze serie is begonnen op 9 september 2016.

Logan Marshall-Green heeft de hoofdrol als Mac Conway.

Het is 1922 en Mac Conway komt net terug uit Vietnam. Hij gaat in Memphis wonen. Hier wordt hij gevormd door de mensen die hem lief hebben én gedemoniseerd door vele anderen.

Mac heeft moeite met het verwerken van alle gebeurtenissen uit de oorlog. Het duurt niet lang, voor hij wordt geconfronteerd met corruptie en moorden langs de Mississippi River…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 24

Victoria is een Britse televisieserie uit 2016. Deze dramaserie van ITV is opgenomen bij Castle Howard in North Yorksire.

Jenna Coleman speelt Victoria.

In de serie zien we het vroege leven van koningin Victoria. Van haar toetreding tot de troon op een leeftijd van 18 jaar tot haar verkering én huwelijk met prins Albert

Seizoenen: 3

Afleveringen: 29

American Crime Story is een misdaadserie over het proces van de eeuw: de rechtszaak tegen O.J. Simpson!

De televisieserie van FX is uitgezonden in 2016 en online gezet door Netflix. De serie én hoofdrolspeelster Sarah Paulson wonnen een Golden Globe!

O.J. Simpson is een American football player en acteur. In 1995 moet hij zich verantwoorden voor de moord op zijn ex-vrouw Nicole Simpson Brown en haar minnaar Ronald Goldman.

Justitie is ervan overtuigd dat O.J. schuldig is. Maar zijn leger aan advocaten doet er alles aan om hem uit de gevangenis te houden.

Het proces tegen deze American football-ster deelde Amerika op in tweeën. De geschiedenis tussen de politie in Amerika en de Afro-Amerikaanse gemeenschap kwam tijdens het proces bovendrijven…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 30

Narcos is een spannende misdaadserie, die vooral populair is bij mannen. Deze Netflix Original is gebaseerd op het leven van Pablo Escobar, de rijkste drugsbaas ooit.

In 2016 werd de serie én hoofdrolspeler Wagner Moura genomineerd voor een Golden Globe!

Pablo Escobar groeide uit tot één van de grootste drugscriminelen ter wereld. Als leider van het Medellin Kartel had hij Colombia in zijn greep.

Zijn kartel voerde een verwoestende oorlog met de Colombiaanse én Amerikaanse overheid, een oorlog gedreven door cocaïne…

Seizoenen: 2

Afleveringen: 23

Het is 1943 in Los Alamos in New Mexico. Wetenschappers van de overheid werken samen aan een extreem geheim project: Manhattan Project.

De wetenschappers moeten een atoombom produceren, voor de nazi’s dit doen. Ondertussen moeten hun families zich proberen aan te passen aan een leven op een militaire basis…

Seizoenen: 6

Afleveringen: 75

The Americans is een dramaserie uit 2010. De hoofdrol is voor Keri Russell en Matthew Rhys. Beide acteurs zijn in 2017 genomineerd voor een Golden Globe!

In 1980 zitten de Verenigde Staten en Rusland in de Koude Oorlog.

Elizabeth en Philip zijn getrainde KGB-spionnen uit de Sovjet Unie. Ze verhuizen naar de Verenigde Staten en nemen daar de Amerikaanse identiteit aan.

Ze krijgen kinderen en hebben overdag een baan. ’S avonds – en tussen hun verplichtingen door – werken ze voor de Russische KGB. Ze stelen documenten en ruimen iedereen uit de weg die een bedreiging voor hun moederland is.

De spionnen zijn zo goed dat zelfs hun geliefde en familieleden hun ware identiteit niet kennen…

Seizoenen: 3

Afleveringen: 38

Borgia is een populaire kostuumdrama uit 2011. De dramaserie is ontstaan door een co-productie tussen zenders uit Duitsland, Frankrijk en Italië.

De scenario’s zijn geschreven door Tom Fontana.

Het is de tijd van Da Vinci en Michelangelo. Een periode vol creativiteit en intellectuele prestaties. Maar het was ook de tijd van Machiavelli, een wetteloze oorlog en zedeloosheid.

Het Vaticaan was het hart van de wereldorde, die ingreep bij conflicten tussen verschillende landen. Paus Alexander VI stond aan het hoofd van het Vaticaan. De regeerperiode van deze machtige man zou de zwartste periode uit de kerkelijke geschiedenis worden.

De echte naam van is Rodrigo Borgia. Zijn naam wordt tot vandaag de dag in verband gebracht met meedogenloosheid, de lust naar macht en moreel verval…

Seizoenen: 5

Afleveringen: 56

IMDb: 8.5

Boardwalk Empire is een spannende serie over misdadigers uit Atlantic City.

De scenario’s zijn geschreven door Terence Winter, die de serie baseerde op Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City van Nelson Johnson.

De hoofdrol is voor Steve Buscemi, die in 2011 een Golden Globe won voor zijn rol als Enoch ‘Nucky’ Thompson.

Nucky is een politici naar voren treedt tijdens de drooglegging in de 20’s. Zowel in zijn privéleven als zijn politieke leven gaat hij om met politici, agenten, gangsters en mensen die tegen hem opkijken.

Door de drooglegging groeide Atlantic City uit tot de bakermat van corruptie, gokken en prostitutie…

Seizoenen: 9

Afleveringen: 28

Foyle’s War is een Britse televisieserie uit 2002.

De serie is ontwikkeld door Anthony Horowitz en uitgezonden door ITV. In Nederland zijn de afleveringen uitgezonden door KRO en in België door Canvas.

Net na de start van de Tweede Wereldoorlog vallen de Duitsers Engeland binnen. De bewoners leven in angst door de bombardementen.

Ondanks de oorlog moet iemand de alledaagse misdaden in Engeland blijven bestrijden. Detective Christopher Foyle is dé bestrijden van deze misdaad…

Seizoenen: 1

Afleveringen: 10

IMDb: 9.4

Band of Brothers is dé populairste oorlogsserie die ooit gemaakt is.

De HBO mini-serie uit 2001 is ontwikkeld door Steven Spielberg – de regisseur van Saving Private Ryan uit 1998 – en Tom Hanks. De scenario’s zijn gebaseerd op het boek van de Amerikaanse historicus, Stephen Ambrose.

De hoofdrol is voor Damien Lewis, Scott Grimes en Ron Livingston.

Band of Brothers is een verhaal over kameraadschap. De serie laat zien hoe gewone mannen buitengewone dingen hebben gedaan.

Deze serie volgt het 506th Parachute Infantry Regiment van de 101st Airborne Division, vanaf hun training in de Verenigde Staten in 1942 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Deze legendarische eenheid landt in de vroegere ochtend van D-day in Normandië en begint daarmee aan het gevecht dat zorgt voor een bevrijding van West-Europa…