Video on Demand (VoD) maakt het mogelijk om online films, series en tv-programma’s te kijken waar en wanneer je maar wilt. Bij deze techniek wordt de video via het internet in kleine delen gedownload naar een buffer en direct vertoond (gestreamd). Video on Demand is inmiddels mogelijk via tv, pc, laptop, game consoles en mobiele apparaten zoals smartphone en tablet. Steeds meer aanbieders maken het ook mogelijk om de film offline te bekijken: erg handig wanneer je bijvoorbeeld gaat kamperen en er geen internet beschikbaar is.

Aanbieders van streaming video on Demand in Nederland

Wereldwijd groeit het aantal gebruikers van deze streamingdiensten enorm. Niet alleen het aantal gebruikers van Video on Demand neemt echter toe, maar ook het aantal aanbieders. In Nederland zijn er momenteel zes belangrijke aanbieders van Video on Demand:

Videoland

Videoland heeft twee Video on Demand-diensten: Videoland Unlimited (via een abonnementsvorm) en de verhuur van losse films. Videoland Unlimited is een digitale videotheek met duizenden binnen- en buitenlandse titels. Deze aanbieder onderscheidt zich met name door de grote collectie Nederlandse films en series. Een Videoland Unlimited-abonnement kost € 8,99 per maand (HD-kwaliteit).

Netflix

Netflix is de grootste Video on Demand-dienst ter wereld. Het is ook de grootste aanbieder van eigen series, hoewel het aantal recente films in hun collectie hier wat door vermindert. Een voordeel is dat het Netflix-account met vijf andere gebruikers gedeeld kan worden en dat er suggesties gegeven worden op basis van jouw kijkgedrag. Je kijkt Netflix vanaf € 7,99 per maand (SD-kwaliteit).

Play van KPN

Met Play-app van KPN kun je live naar meer dan 20 tv-zenders kijken. On Demand heb je toegang tot zenders als Comedy Central-, Discovery-, MTV- en Nickelodeon-on-Demand. Een leuke feature is het gepland opnemen van series om deze later terug te kijken. Voor Play betaal je een abonnementstarief van € 9,99 per maand (HD-kwaliteit).

NLZiet

NLZiet is een dienst van de Nederlandse omroepen RTL, SBS en NPO. Bij deze video on Demand-dienst kijk je naar de programma’s op de reguliere tv-gemist-sites en een selectie van voornamelijk Nederlandse series en films. In het aanbod ligt de nadruk vooral op de eigen tv-programma’s. Een abonnement kost € 7,95 per maand (variabel SD- en HD-kwaliteit).

Pathé Thuis

Bioscoopketen Pathé biedt met Pathé Thuis films aan die recentelijk in de bioscoop draaiden. Via een app voor Tablets, Smart TV of consoles heb je toegang tot haar aanbod. Je kunt films huren vanaf € 2,99 tot en met € 5,99. Ook kun je film kopen, waarbij de prijs is afhankelijk is van de titel.

Film1

Film1 is een pakket van 5 zenders dat via kabelaanbieders als KPN, Tele2, Telfort, XS4ALL en Ziggo apart kan worden aangeschaft. Bij Film1 heb je toegang tot meer dan 400 films die je via de website en app kunt bekijken. Vergeleken met de andere aanbieders zijn er weinig series beschikbaar, maar wel veel kinderfilms. Voor Film1 betaal je € 14,95 per maand (4 HD-zenders).

Wat is de beste video on Demand dienst?

Kijken we in vogelvlucht naar het aanbod, gebruiksgemak en de beeldkwaliteit van deze 6 Video on Demand-diensten, dan trekken met name Netflix en Videoland Unlimited de aandacht. Beide diensten hebben zowel qua films als series een gevarieerd aanbod dat regelmatig wordt vernieuwd. Om de kosten te drukken, zul je bij Netflix echter niet de meest nieuwe films en series vinden. Hier staan echter wel hoogwaardige “Netflix Original” series tegenover. Videoland Unlimited heeft daarentegen het grootste aanbod aan Nederlandse series en is met de eigen serie “Zwarte Tulp”, bezig om een inhaalslag te maken. Omdat het Amerikaanse Netflix-aanbod groter is dan de Nederlandse, zal de échte filmliefhebber zich waarschijnlijk beter thuis voelen bij Videoland. Bij deze Video on Demand-dienst is het namelijk eenvoudig om zeer recente filmtitels te huren voor een klein los bedrag.