Netflix of Videoland: Wat is beter?

Over Netflix

Het Amerikaanse Netflix is in 1997 opgericht om de concurrentie aan te gaan met Bluckbuster – een videotheek met ooit meer dan 9.000 winkels.

Inmiddels is Netflix de grootste aanbieder van Video on Demand met zo’n 220 miljoen betaalde abonnees! Dankzij de grote hoeveelheid abonnees kan Netflix natuurlijk veel geld uitgeven aan het produceren van nieuwe series.

Hoewel Netflix in 2022 de grootste aanbieder van Video on Demand is, heeft de streamingdienst last van een toenemende concurrentie van o.a. Amazon Prime, Hulu, HBO Max en Disney Plus. In het eerste kwartaal van 2022 nam het aantal abonnees voor het eerst in 10 jaar af met 300.000 abonnees.

De afname van het aantal abonnees kan te maken hebben met de toenemende concurrentie en het delen van wachtwoorden.

Over Videoland

Videoland heeft in Nederland al een lange staat van dienst als verhuurder van films en series. Het bedrijf werd in 1984 opgericht als Videotheek.

Dankzij de komst van online streaming maakte Videoland in 2010 de stap naar Video on Demand.

Sinds 2015 is Videoland volledig in handen van RTL Nederland, waardoor er veel Nederlandse films, series en programma’s op Videoland staan.

In 2022 hebben zo’n 1 miljoen mensen een abonnement op Videoland. Videoland is alleen actief in Nederland, maar is vanuit het buitenland te bekijken met een goede VPN.

Netflix of Videoland: de prijs

Hieronder staan de verschillen qua prijs tussen Netflix en Videoland:

Prijs van Netflix

In 2022 biedt Netflix 3 soorten abonnementen aan:

  • Basic voor €7,99 per maand

De beeldkwaliteit van de series en films is ”goed” op een resolutie van 480p. Je kunt maar op 1 apparaat kijken en dus niet meer op meerdere tegelijk.

  • Standaard voor €11,99 per maand

De beeldkwaliteit van de series en films is ”beter” op een resolutie van 1080p – afhankelijk van de kwaliteit van de internetverbinding. Je kunt op 2 verschillende apparaten tegelijk kijken.

  • Premium voor €15,99 per maan

Het meest uitgebreide abonnement biedt de beste beeldkwaliteit van 4K+HDR – afhankelijk van de kwaliteit van de internetverbinding. Je kunt met het hele gezin tegelijk kijken. Je kunt namelijk op hetzelfde moment met 4 verschillende apparaten streamen.

Prijs van Videoland

Videoland is goedkoper dan Netflix. In 2022 biedt de Nederlandse streamingdienst biedt ook 3 abonnementen aan:

  • Basis voor €4,99 per maand

Je hebt voor €4,99 per maand al toegang tot het volledig aanbod van Videoland. Je kunt echter maar op 1 apparaat tegelijk kijken. Je kunt met een Basis-abonnement niet kijken via een TV-abonnement van bijvoorbeeld Ziggo, KPN en XS4all.

Het Basis-abonnement van Videoland is ”zo goedkoop” omdat het niet mogelijk om reclamevrij te kijken, wat natuurlijk heel irritant is.

  • Plus voor €8,99 per maand

Je kunt met het Plus-abonnement van Videoland wél reclamevrij kijken. Je hebt natuurlijk toegang tot alle series, films en programma’s en kunt op 2 schermen tegelijk kijken.

Het is ook mogelijk om content te downloaden en deze offline te bekijken, bijvoorbeeld tijdens een vliegreis. Het Plus-abonnement is – in tegenstelling tot het Basis-abonnement – wel op alle apparaten beschikbaar.

  • Premium voor €10,99 per maand

Je hebt het meest uitgebreide abonnement voor €10.99 per maand. Je kijkt reclamevrij op maximaal 4 apparaten tegelijk. Je kunt op alle apparaten kijken en kunt content downloaden om offline te bekijken.

Conclusie

Videoland is goedkoper dan Netflix. Het goedkoopste Videoland-abonnement kost €4,99 per maad. Je kunt goedkoop kijken, omdat Videoland dan wel reclames laat zien. Het goedkoopste Netflix-abonnement kost €7,99 per maand. Daarmee is simpelste abonnement van Netflix dus 60% duurder dan het simpelste abonnement van Videoland.